Czy dobrze jest jeść pieczywo na śniadanie? Ania Lewandowska rozwiewa wszelkie wątpliwości

Instagram @anialewandowskahpba

Czy pieczywo to dobra opcja jako śniadanie? To pytanie od dawna poruszane jest nie tylko przez dietetyków, ale też i przeciętnych Kowalskich. W końcu każdy z nas chce chwalić się zgrabną sylwetką, a jak wiadomo istnieją pewne wątpliwości, czy klasyczne kanapki nie zwiększą nam przy okazji obwodu talii. Czy to przekonanie ma coś wspólnego z prawdą? Poniekąd, zresztą wszelkie wątpliwości w tym temacie rozwiała ostatnio na swoim blogu Ania Lewandowska.

Pieczywo – jeść czy nie jeść? Od takich słów zaczyna się ów post. A jak brzmi w końcu odpowiedź na to pytanie? Otóż, okazuje się, że… jeść! Oczywiście, jeśli dotąd chętniej sięgałaś po owsianki, nie musisz zmieniać swoich przyzwyczajeń. Forma śniadania zależy od naszych preferencji – najważniejsze według Ani jest jednak, by w ogóle je zjeść i zrobić to z przyjemnością.

No dobrze, a skoro kanapki otrzymują zielone światło, to z jakiego pieczywa najlepiej je stworzyć? Z pewnością nie takiego, które zawiera w sobie pszenną mąkę. Zdecydowanie trafniejszym i zdrowszym wyborem będą chleby czy bułki, wyrobione z mąki żytniej. Ciekawą i modną opcją są oczywiście również mąki bezglutenowe. Zanim jednak kupisz pieczywo, rada od Ani – sprawdzaj składy. Im krótsze opisy, tym lepsze. A dlaczego jasne pieczywo nie jest strzałem w dietetyczną dziesiątkę? Produkcja nadprogramowych kilogramów to jedno, tylko chwilowe zaspokojenie głodu to drugie.

Warto jeszcze dodać, że dietetyczka sugeruje samodzielne pieczenie chleba. A wszystko po to, by nie mieć wątpliwości, co dokładnie jemy. Myślisz, że potrzeba na to wiele czasu? Być może, choć Ania podsuwa tutaj pewne rozwiązanie. Jakie? Zrobienie bochenków na zapas – tych których w danej chwili nie potrzebujesz, możesz spokojnie zamrozić.

A ty w której grupie jesteś? Owsianka czy kanapka?

Zobacz film: Przygotuj drugie śniadanie razem z dzieckiem

Źródło: Dzień dobry TVN

Data aktualizacji: 16.01.2020,
Opublikowano: 16.01.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej