Czy cynk może chronić przed COVID-19? Co jeść, by wzmocnić układ odpornościowy

ayo888 GettyImages

Specjaliści nie mają wątpliwości, że zdrowe odżywianie wspomaga układ odpornościowy w walce z patogenami, a jeśli już dojdzie do zakażenia, pomaga uniknąć przewlekłego stanu zapalnego. Jak sugerują najnowsze badania, szczególną rolę w budowaniu odporności odgrywa cynk. Sprawdź, jak cynk działa w naszym organizmie, co jeść, by nie zabrakło go w diecie, a także - jak mądrze go suplementować.

W czasie pandemii COVID-19 wzrosło zainteresowanie suplementami diety wspierającymi działanie układu odpornościowego. Chociaż żadna konkretna żywność ani suplement nie mogą zapobiec zarażeniu się COVID-19, niektóre składniki odżywcze mogą wspierać układ odpornościowy i tym samym wpływać na przebieg choroby.

Większość z nas słyszała o witaminie C jako tym składniku, który ma największy wpływ na odporność. Jej niedobór negatywnie działa na kondycje błon śluzowych i wiąże się z większym ryzykiem infekcji dróg oddechowych, w tym tak groźnych jak zapalenie płuc. Na szczęście w dzisiejszych czasach, kiedy witamina C, czyli kwas askorbinowy, dodawana jest do wielu produktów, rzadko cierpimy na jej niedobór. Dotyczy to najczęściej osób niedożywionych, stosujących długotrwałe głodówki lub mających zaburzenie wchłaniania składników odżywczych z diety.

Czytaj też: Jakie suplementy diety są najlepsze na wzmocnienie odporności?

Dużo częściej niż witaminy C może nam brakować cynku, a to - jak sugerują badacze, może osłabiać odporność i zwiększać ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19. Anatoly Skalny, który kieruje Pracownią Dietetyki Molekularnej na Uniwersytecie Sechenov w Moskwie, wraz z kolegami z Rosji, Niemiec, Grecji, Norwegii i Stanów Zjednoczonych dokonał przeglądu dowodów naukowych na rolę cynku w zapobieganiu i leczeniu infekcji dróg oddechowych, w tym COVID-19. Wnioski z pracy zespołu zostały opublikowane w International Journal of Molecular Medicine.

W przeglądzie opisano dowody wskazujące na to, że cynk może mieć działanie przeciwzapalne w zapaleniu płuc i ograniczać uszkodzenie tkanki płucnej.

Według aktualnych szacunków ryzyko niedoboru cynku obserwuje się u ponad 1,5 miliarda ludzi na świecie – wyjaśnia główny autor badań prof. Anatoly Skalny. Biorąc pod uwagę kluczową rolę cynku w regulacji odporności, jego niedobór można uznać za czynnik ryzyka chorób zakaźnych – uważa.

Jak działa cynk na układ odpornościowy?

Cynk jest niezbędnym minerałem o bardzo szerokim spektrum działania w organizmie człowieka – wspomaga funkcję ponad 300 enzymów! Bierze udział w przemianie energii, białek, tłuszczów i węglowodanów. Odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego, ma też właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Jest niezbędny do produkcji i funkcjonowania wielu hormonów w tym insuliny. Organizm potrzebuje cynku nie tylko do prawidłowego działania układu odpornościowego, ale też właściwego funkcjonowania metabolizmu, układu rozrodczego, sercowo-naczyniowego i nerwowego.

Czy cynk może ograniczać stan zapalny?

Cynk wspomaga produkcję i dojrzewanie białych krwinek, które odgrywają główną rolę w układzie odpornościowym. Istnieje wiele rodzajów białych krwinek, które wytwarzają przeciwciała, wychwytują i niszczą patogeny.

Cynk pomaga również kontrolować stan zapalny i chroni przed nadmierną odpowiedzią układu odpornościowego na wtargnięcie patogenów do organizmu. Podczas gdy odpowiedź zapalna jest konieczna do zwalczania infekcji, to nadprodukcja cytokin prozapalnych we wczesnym stadium infekcji jest odpowiedzialna za niektóre z najgroźniejszych objawów COVID-19.

Cynk zmniejsza ryzyko przeziębienia?

Od dziesięcioleci naukowcy wiedzą, że cynk może blokować replikację rinowirusów odpowiedzialnych za infekcje dróg oddechowych, takich jak m.in. banalne przeziębienie.

Wyższe poziomy cynku w komórkach pomagają blokować reprodukcję rinowirusów i stymulować produkcję interferonu alfa. Interferon to rodzaj białek wytwarzanych przez organizm człowieka w celu pobudzenia odporności w czasie walki z patogenami.

Naukowcy znaleźli również dowody specyficzne dla koronawirusów. Jedno z badań wykazało, że cynk blokuje enzym odpowiedzialny za replikację koronawirusa, który doprowadził do wybuchu SARS w 2002 roku.

Zobacz, jak często nieświadomie obniżamy swoją odporność:

Zobacz film: Jak obniżamy swoją odporność? Źródło: 36,6

Cynk: w jakich produktach jest go najwięcej

Dobrymi źródłami cynku są: mięso, sery żółte, nasiona roślin strączkowych, kasza gryczana, orzechy, pestki dyni i słonecznika oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Nieco mniej cynku zawierają ryby, ostrygi, jaja i ryż. Warto jednak wiedzieć, że nasz organizm różnie przyswaja cynk z rożnych produktów. Dostępność cynku dla organizmu waha się od 15 proc do 60 proc. i jest większa z produktów zwierzęcych. Mniejsza przyswajalność z produktów roślinnych wynika z obecności tzw. substancji antyodżywczych, czyli fitynianów (w produktach zbożowych), błonnika i szczawianów, które tworzą z cynkiem trudno przyswajalne związki. Właśnie dlatego wegetarianie i weganie mogą potrzebować aż o 50 proc. więcej cynku w swojej diecie.

Cynk: czy można go przedawkować

Naukowcy wyjaśniają, że chociaż dowody sugerują, że cynk zmniejsza ryzyko chorób układu oddechowego i ich powikłań, nie ma wystarczających danych, aby sformułować zalecenia dotyczące stosowania suplementów cynku w związku z ryzykiem zachorowania na COVID-19.

Jedząc produkty bogate w cynk – nawet w dużych ilościach, nie ryzykujemy jego przedawkowania. Wartościowa dieta z pewnością będzie miała korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu, w tym układu odpornościowego. Specjaliści ostrzegają natomiast przed nadmierną suplementacją cynku. Zbyt duża ilość tego składnika może wywołać nudności, utratę apetytu i skurcze żołądka, a w dłuższej perspektywie wręcz obniżyć odporność.

Systematyczne przyjmowanie suplementów cynku zmniejsza dostępność miedzi i powoduje jej niedobór. Niedobór miedzi z kolei może powodować anemię, zwiększenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz tzw. złego cholesterolu LDL i zmniejszenie stężenia tzw. dobrego cholesterolu HDL. Pamiętajmy, że decyzja o suplementacji cynku powinna być podjęta po konsultacji z lekarzem.

Data aktualizacji: 21.07.2020,
Opublikowano: 20.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej