Czosnek – naturalne lekarstwo na przeziębienie

Czosnek jest naturalnym lekarstwem na przeziębienie o sile zbliżonej do działania wielu współczesnych antybiotyków. Zawarte w nim związki mają właściwości przeciwzapalne,bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Co więcej, regularne spożycie czosnku wzmacnia odporność organizmu.

Czosnek jest rośliną zasobną w cenne dla zdrowia witaminy i mikroelementy. Jego stała obecność w diecie oddziałuje korzystnie na organizm – obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu, wspomaga trawienie, działa antyoksydacyjnie i antynowotworowo. Przede wszystkim jednak czosnek stanowi bogate źródło związków siarkoorganicznych, które hamują rozwój mikroorganizmów. Allicyna, allistatyna, tiosulfinat czy ajoen niszczą odpowiedzialne za rozwój infekcji drobnoustroje (bakterie, grzyby, pierwotniaki, pasożyty) skuteczniej niż niejeden antybiotyk. Zwalczają także rhinowirusy, które stanowią przyczynę większości przeziębień. Dlatego zanim podejmie się kurację farmakologiczną, warto sięgać po naturalne lekarstwo w postaci czosnku.

Zobacz także:

Naturalne antybiotyki. Które z nich są najsilniejsze?

Płukanka z siemienia lnianego, czyli naturalny lek na bolące gardło

Chcesz być zdrowy? Jedz kiszonki!

Czosnek a przeziębienie

Przeziębienie to jedna z najpowszechniejszych na świecie form infekcji. Każdy człowiek cierpi na nią przeciętnie 2–5 razy do roku. Jej przebieg nie jest ciężki, ale wystarczająco uciążliwy, by utrudniać większość życiowych aktywności. W związku z tym potrzebna jest zarówno skuteczna profilaktyka przeziębień, jak i szybkie metody ich zwalczania. Czosnek jest lekarstwem stosowanym od wieków w medycynie ludowej. Liczne współczesne badania (m.in. przeprowadzone w 2001 r. przez brytyjski Garlic Centre) wskazują, że spożywanie tego niepozornego warzywa zmniejsza ryzyko wystąpienia zachorowania o ponad 60%, a o 70% skraca czas przebiegu przeziębienia.

Działanie czosnku przy przeziębieniu

Czosnek jest skutecznym antidotum na zakażenia górnych dróg oddechowych (nosa, gardła, zatok), a także oskrzeli i płuc. Usuwa objawy nieżytu nosa, zmniejsza nasilenie kichania. Łagodzi kaszel, ułatwiając odkrztuszanie i redukując ilość produkowanej wydzieliny. Działa rozgrzewająco, wzmaga potliwość i obniża gorączkę.

Jak jeść czosnek na przeziębienie?

Terapia czosnkiem łagodzi objawy przeziębienia i pozwala na szybszy powrót do zdrowia. Chorobom jednak lepiej jest zapobiegać, niż je leczyć. Dlatego warto stosować czosnek profilaktycznie. Jego regularne spożycie wzmacnia odporność, znacznie ograniczając ryzyko rozwoju infekcji. Zawarte w czosnku związki siarki systematycznie niszczą drobnoustroje i mobilizują układ immunologiczny. By uzyskać takie działanie, należy zjadać 2–3 ząbki czosnku dziennie, unikając nadmiaru, który może spowodować działania niepożądane – wzdęcia, podrażnienia wątroby, błony śluzowej przewodu pokarmowego. Jednak z toksykologicznego punktu widzenia substancje zawarte w czosnku są całkowicie bezpieczne dla zdrowia i można spożywać je nieprzerwanie przez cały rok.

Aby wykorzystać prozdrowotne właściwości czosnku, należy spożywać go na surowo, gdyż poddany obróbce termicznej (gotowaniu, smażeniu) traci większość antybiotycznych właściwości. Najskuteczniej działa czosnek rozgnieciony na około 10 minut przed zjedzeniem. W chwili zgniatania bowiem otwierają się w nim błony komórkowe, które uwalniają enzym alliazynę. To z niego powstają takie aktywne związki, jak allicyna czy tiosulfinat – substancje, które niszczą drobnoustroje chorobotwórcze lub spowalniają ich rozwój. Podczas zgniatania czosnku uwalnia się także ajoen, który wspiera limfocyty w walce z wirusami.

Mikstura z czosnku czy kanapka z czosnkiem?

Zachowując powyżej wyliczone zasady, można czerpać korzyści z walorów czosnku niezależnie od tego, w jaki sposób zostanie przyrządzony. Dużą skuteczność działania wykazują syropy z czosnku (spożywane 2–3 razy dziennie), ponieważ w ich składzie mogą znaleźć się także inne, pomocne w zwalczaniu infekcji substancje, np. sok z cytryny. Sprawdzoną miksturą na przeziębienie jest mleko z czosnkiem, miodem i masłem. Surowe, zgniecione lub posiekane ząbki czosnku można jednak także dodawać do kanapek, sałatek, sosów czy soków warzywnych.

Gatunek czosnku skuteczny w walce z przeziębieniem

Czosnek zawiera cenne związki siarki niezależnie od odmiany. Najlepiej jednak wykorzystywać do celów leczniczych ten, który występuje w stanie dzikim – czosnek niedźwiedzi, zielony, syberyjski czy wężowy.

Jak uniknąć przykrego zapachu czosnku?

Ujemną stroną leczenia czosnkiem jest jego kontrowersyjny zapach, który utrzymuje się w ustach jeszcze długo po spożyciu tego zdrowego warzywa. Zneutralizować go może połączenie z innymi produktami spożywczymi – natką pietruszki, świeżą miętą, tymiankiem, selerem. Skuteczne jest także wypicie lampki czerwonego wina.

Przeciwwskazania do spożycia czosnku

Spożywania dużej ilości czosnku nie zaleca się osobom, które cierpią na ostry lub przewlekły nieżyt żołądka czy jelit. Ostrożność powinni także zachować diabetycy, zwłaszcza ze skłonnością do hipoglikemii (zbyt niskiego poziomu cukru we krwi). Umiarkowana ilość czosnku jest bezpiecznym lekiem na przeziębienie w czasie ciąży. Jeśli jednak przyszła mama nie spożywa tego warzywa w ogóle, powinna zrezygnować z niego w okresie karmienia piersią. Ostry aromat może zniechęcić do ssania niemowlę, które nie przywykło do niego w życiu płodowym. Czosnek jest za to wskazanym i bezpiecznym lekarstwem na przeziębienie dla nieco starszych dzieci.

W jakich sytuacjach warto sięgnąć po czosnek? I czy przetworzony czosnek ma takie same właściwości jak czosnek surowy? Dowiesz się tego z naszego filmu:

Zobacz film: Jakie właściwości po zdrowotne ma czosnek? Źródło: x-news

Data aktualizacji: 02.12.2020,
Opublikowano: 02.12.2020 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Marcin 27.11.2020r.

Czosnek śmierdzi, ale solidnie leczy wszystkie choroby.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej