Czerwona herbata – właściwości prozdrowotne i odchudzające. Sposób parzenia i skutki uboczne 

Fot: BillionPhotos.com / fotolia.com

Czerwona herbata jest bogatym źródłem polifenoli roślinnych, czyli związków o wysokim potencjale przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i pobudzające trawienie. Minerały obecne w czerwonej herbacie zapobiegają próchnicy oraz sprzyjają utrzymaniu zdrowej cery. 

Czerwona herbata doceniania jest przede wszystkim za swoje działanie odchudzające. Posiada jednak wiele innych właściwości, które korzystnie wpływają na organizm. Regularne picie czerwonej herbaty przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, który inicjuje procesy miażdżycowe.

Właściwości czerwonej herbaty

Czerwona herbata wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Wyróżnia się kilka odmian czerwonej herbaty, m.in. Oolong oraz Pu-erh. W swoim składzie zawiera polifenole roślinne, które należą do związków o właściwościach przeciwutleniających. Ich zadaniem jest niszczenie wolnych rodników tlenowych przyczyniających się do powstawania chorób sercowo-naczyniowych (np. nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, zawału serca) oraz nowotworów. Czerwona herbata korzystnie wpływa na dolegliwości trawienne, zwłaszcza związane z przejedzeniem się. Działa pobudzająco na wydzielenie soków żołądkowych, dzięki czemu usprawnia procesy trawienne. Wykazuje również właściwości pobudzające, gdyż dostarcza kofeiny, jednak jest ona znacznie wolniej przyswajana przez organizm niż kofeina obecna w kawie. Ponadto przyczynia się do polepszenia pamięci i sprawności intelektualnej. 

Czerwona herbata posiada działanie moczopędne, dzięki czemu sprzyja oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych toksyn i produktów przemiany materii. Związki polifenolowe obecne w czerwonej herbacie działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Z tego powodu napój ten wskazany jest w profilaktyce i w pomocniczym leczeniu przeziębień, grypy, infekcji górnych dróg oddechowych, a także przy stanach zapalnych dziąseł i błony śluzowej jamy ustnej. 

Polifenole w czerwonej herbacie odznaczają się działaniem obniżającym poziom „złego” cholesterolu. Jego nadmierne stężenie we krwi może prowadzić do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, a w konsekwencji do zawału serca. W czerwonej herbacie występują również składniki mineralne, takie jak: mangan, wapń oraz fluor. Z tego powodu jest ona uważana za środek przeciwdziałający próchnicy zębów. Zawiera także cynk niezbędny dla zachowania gładkiej i zdrowej cery oraz działający przeciwtrądzikowo, a także olejki eteryczne oraz roślinne białko. Regularne picie czerwonej herbaty przyczynia się do uregulowania ciśnienia tętniczego krwi, a nawet zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych przewodu pokarmowego i dróg oddechowych.

Właściwości odchudzające czerwonej herbaty

Czerwona herbata najczęściej stosowana jest jako środek wspomagający odchudzanie. Właściwości odchudzające czerwonej herbaty wynikają z obecności w niej enzymów oraz polifenoli roślinnych. Związki te przyczyniają się do usprawnienia procesów trawiennych oraz regulują wydzielanie żółci. Prowadzą również do przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej. Najczęściej stosowaną czerwoną herbatą na odchudzanie jest odmiana Pu – erh. Przy nadwadze zaleca się ją pić w ilości 5-6 filiżanek w ciągu dnia. Należy jednak pamiętać, że samo picie czerwonej herbaty nie doprowadzi do spadku masy ciała. Jest to jedynie dodatkowy czynnik wspomagający proces odchudzania, któremu powinna towarzyszyć zdrowa i racjonalna dieta oraz regularna aktywność fizyczna.

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Parzenie czerwonej herbaty polega na zalaniu kupionego suszu lub torebki wodą o temperaturze 90-96 stopni Celsjusza. Czerwonej herbaty nie powinno się zalewać wrzątkiem, gdyż prowadzi to do zmniejszenia jej korzystnych właściwości. Sitko z suszem lub torebkę należy wyjąć po upływie 1-3 minut. Z tych samych liści czerwonej herbaty można przygotować dwa lub trzy napary. Niewskazane jest słodzenie czerwonej herbaty, gdyż cukier zwiększa kaloryczność napoju, a tym samym ogranicza jego korzystny wpływ na odchudzanie.

Skutki uboczne picia czerwonej herbaty

Czerwona herbata wykazuje właściwości moczopędne, przez co nasila diurezę. Skutkami ubocznymi picia nadmiernej ilości czerwonej herbaty mogą być zaburzenia wodno-elektrolitowe oraz odwodnienie organizmu. W konsekwencji dochodzi do utraty z organizmu cennych składników mineralnych, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Wypłukiwanie minerałów może prowadzić do pojawienia się różnego rodzaju dolegliwości, np. ogólnego osłabienia, narastającego zmęczenia, bolesnych skurczów mięśni, rozdrażnienia oraz pogorszenia ogólnego samopoczucia. Picie czerwonej herbaty powinny ograniczyć osoby ze zdiagnozowaną anemią, kobiety ciężarne oraz karmiące piersią ze względu na działanie moczopędne i ryzyko zwiększonej utraty minerałów. Duże ilości czerwonej herbaty nie są wskazane osobom z chorobą wrzodową, gdyż napój ten pobudza pracę przewodu pokarmowego. 

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia - test. Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 22.10.2018,
Opublikowano: 14.11.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej