Czereśnie - jak wybrać dobre owoce? Czy czereśnie można popijać wodą?

Fot. Uwe Krejci / Getty Images

Czy czereśnie można jeść z pestkami? Czy powinno się je popijać wodą? Co zawierają w sobie czereśnie i jak kupić te najlepsze? Zobaczcie odpowiedzi na te i na inne pytania związane z jedzeniem pysznych i słodkich czereśni.

Czerwone czereśnie są znacznie zdrowsze od tych jasnych. Znajduje się w nich więcej antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy chroniących nasz organizm przed przedwczesnym starzeniem się, nowotworami, a także nadciśnieniem. Najwięcej antocyjanów (a dokładniej cyjanidyny) znajdziemy co prawda w aronii, ale i w czereśniach znajdziemy ich całkiem sporo. Ile dokładnie? Tego dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Czereśnie - właściwości odżywcze i jakie wybrać? Źródło: Wiem, co jem 

Na rynku znajduje się bardzo dużo odmian czereśni, które owocują od wczesnej wiosny nawet do końca lata. Po więcej informacji o odmianach czereśni i smaku, który je wyróżnia, zajrzyjcie tutaj: Czereśnie – odmiany, uprawa, właściwości odżywcze.

A teraz skupmy się przez chwilę na tym, co zawierają czereśnie. Znajdziemy w nich błonnik pokarmowy, odpowiedzialny za usprawnienie procesów trawiennych oraz obniżenie złego poziomu cholesterolu. Ponadto w czereśniach znajdują się potas, magnez, miedź, mangan, jod, żelazo i fosfor. Wśród witamin znajdziemy w nich witaminę C oraz witaminy z grupy B: tiamina (B1), ryboflawina (B2) i pirydoksyna (B6). W czereśniach znajdują się także znaczne ilości witamin K, E, kwasów pantotenowego i foliowego. Czereśnie dostarczają naszemu organizmowi także flawonoidówm.in. kwercetyny i kemferolu. Są przez to bardzo zdrowe i zdecydowanie warto je jeść. Zobaczcie, ile kalorii w nich znajdziemy:

Zobacz film: Ile kalorii maja czereśnie? Źródło: Wiem, co jem 

Uwaga na mykotoksyny w czereśniach

Jedzone przez nas wiśnie i czereśnie nie powinny być przez nas spożywane, jeśli są choćby lekko nadpsute. Zgniłe czereśnie zawierają w sobie szkodliwe mykotoksyny, które powodują nowotwory, osłabiają układ odpornościowy, są przyczyną zatruć pokarmowych i wzdęć. 

Pamiętajmy, aby zepsute owoce szybko wyrzucać - zarodniki pleśni rozprzestrzeniają się bardzo szybko i łatwo przenoszą się na kolejne owoce. 

Robaki w czereśniach - sposoby na ich pozbycie się

Larwy muchy występujące w czereśniach nie stanowią dla nas zagrożenia. Jednak aby się ich pozbyć należy zalać czereśnie zimną wodą i odstawić na 15 minut. Larwy wyjdą z owoców i opadną na dno.

Biegunka po czereśniach

Nie powinno się popijać wodą ani wiśni, ani czereśni. Takie połączenie u 70 proc. społeczeństwa wywołuje biegunkę. Dlaczego? Tego dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Czy po jedzeniu czereśni można pić wodę? Źródło: Wiem, co jem

Czy można jeść owoce z pestkami?

Połknięta pestka zostanie po prostu wydalona. Natomiast pestka czereśni zawiera substancje trujące, m. in. cyjanowodór (tzw. kwas pruski), zatem nie powinno się ich rozgryzać! Rozgryzanie pestek może doprowadzić do zatrucia organizmu.

Pamiętajmy także, aby owoce przed spożyciem myć bardzo dokładnie, nawet jeśli pochodzą one z naszej działki. Dlaczego? Na to pytanie znajdziecie odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Czy możemy jeść owoce z pestkami i czy powinniśmy je myć? Źródło: Wiem, co jem

Data aktualizacji: 02.07.2019,
Opublikowano: 01.07.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej