Czeremcha – właściwości, zastosowanie w ziołolecznictwie i kuchni

Fot. aga7ta / Getty Images

Czeremcha to drzewo lub duży krzew. W Polsce występuje dziko w dwóch odmianach. Łączy je szeroka gama właściwości wykorzystywanych m.in. w sztuce kulinarnej, ziołolecznictwie i kosmetyce. Wartościowe są nie tylko owoce czeremchy, ale też jej liście, kwiaty, a nawet kora.

Na terenie Polski rosną głównie dwa gatunki czeremchy: czeremcha zwyczajna (zwana także ptasią) i czeremcha amerykańska (inaczej – późna). Pierwsza jest drzewem, które występuje naturalnie na obszarze Europy i części Azji, druga została sprowadzona z Ameryki Północnej i z powodzeniem rozprzestrzeniła się na starym kontynencie. Owoce czeremchy są przysmakiem ptaków. Jej pędy stanowią cenny pokarm dla leśnych ssaków, a nektarem z kwiatów chętnie żywią się pszczoły. Już od czasów starożytnych czeremcha wykorzystywana była powszechnie w medycynie ludowej. Surowiec zielarski stanowiły zarówno jej owoce, jak też liście, kwiaty i kora. Zawierają one związki o działaniu antyseptycznym, ściągającym, moczopędnym i przeciwreumatycznym.

Czeremcha zwyczajna a czeremcha amerykańska

Czeremcha zwyczajna jest drzewem, które dorasta do 15 m wysokości, lub krzewem osiągającym do 4 m. Ma gęstą, szeroką koronę, zwisające gałęzie, często nie ma jednego głównego pnia. Jej liście mają jajowaty kształt i ząbkowane brzegi, z wierzchu są matowe, ciemnozielone, a od spodu mają błękitny odcień. Białe kwiaty, które pojawiają się wiosną w zwisających gronach, charakteryzują się intensywnym, odurzającym zapachem. Owoce czeremchy to drobne (o średnicy około 8 mm) pestkowce o słodko-cierpkim smaku. Gdy są dojrzałe, przybierają czarną barwę. Czeremcha zwyczajna porasta wilgotne gleby. Można ją spotkać w lasach mieszanych, nad brzegami zbiorników wodnych, mokradeł itp.

Czeremcha amerykańska jest większa od pospolitej – w Ameryce dorasta do 35 m, w Europie zaś osiąga około 20 m. Jej liście są z wierzchu błyszczące, a w okresie kwitnienia gałęzie nie zwisają, lecz wznoszą się ku górze i opadają, gdy pojawią się na nich owoce. Te są nieco większe i słodsze niż u czeremchy zwyczajnej, a także później dojrzewają. Czeremcha amerykańska występuje głównie na suchych glebach.

Czeremcha – właściwości lecznicze

Czeremcha stanowi bogate źródło substancji bioaktywnych, do których należą:

  • rutyna,
  • antocyjany,
  • pektyny,
  • olejki eteryczne,
  • garbniki,
  • fitoncydy,
  • kwasy organiczne (m.in. kwasy fenolowe, kwas jabłkowy i cytrynowy),

Powyższe substancje mają szereg cennych dla zdrowia właściwości. Hamują rozwój wielu chorobotwórczych drobnoustrojów (bakterii, pierwotniaków), działają przeciwzapalnie i ściągająco, wzmacniają odporność, wpływają korzystnie na przemianę materii, obniżają ciśnienie krwi, regulują pracę układu nerwowego, poprawiają stan skóry.

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu

Owoce czeremchy

Słodko-gorzkie pestkowce czeremchy mają właściwości podobne do tych, które wykazują owoce czarnego bzu. Duża zawartość antyoksydantów sprawia, że ich spożycie ogranicza procesy starzenia się organizmu, a także ryzyko chorób nowotworowych. Dzięki obecności fitoncydów owoce czeremchy wykazują właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Przetwory i napary wspierają układ odpornościowy i są pomocne w zwalczaniu infekcji. Mają także działanie moczopędne i lekko przeczyszczające (suszone działają zapierająco).

Pestki owoców czeremchy zawierają glikozydy cyjanogenne – substancje, które w procesie trawienia przekształcają się w toksyczny cyjanowodór. Te same związki występują w nasionach wielu owoców (np. jabłek, moreli, wiśni). W niewielkiej ilości nie są niebezpieczne dla zdrowia, ale zasadniczo należy unikać ich spożywania (chyba że zostaną poddane obróbce – gotowaniu, fermentacji itp.). Miąższ owoców pozbawiony jest szkodliwych związków.

Kora i liście czeremchy

Z liści, a także z kory z młodych gałązek czeremchy przygotowuje się odwary o działaniu odkażającym i bakteriobójczym. Mogą one służyć do przemywania skóry – leczenia stanów zapalnych, zmian grzybiczych, trudno gojących się ran. Napój z czeremchy ma działanie przeciwreumatyczne, moczopędne i przeciwbiegunkowe. Pomocny jest także w zwalczaniu objawów przeziębienia.

Kwiaty czeremchy

Napar z kwiatów czeremchy to środek o dobroczynnym miejscowym działaniu na skórę. Ma właściwości nawilżające, wygładzające i antyseptyczne. Zmniejsza obrzęki, likwiduje cienie pod oczami, wybiela przebarwienia, zmniejsza łojotok, przyspiesza gojenie. Bywa pomocny w terapii niektórych chorób skórnych, np. świerzbu. Znajduje także zastosowanie w leczeniu zapalenia spojówek.

Wyciągi z kwiatów czeremchy mają działanie estrogenne i antyandrogenne, więc należy stosować je ostrożnie w przypadku zaburzeń czy terapii hormonalnych.

Przetwory z owoców czeremchy

Surowe owoce czeremchy są dość cierpkie i mdłe. Doskonale nadają się jednak na wszelkie przetwory – konfitury, dżemy, galaretki, soki, wina, nalewki. Warto sięgać przy tym po okazy bardzo dojrzałe (nawet lekko przejrzałe, z pomarszczoną skórką), ponieważ są słodsze i nie wymagają intensywnego dosładzania.

Na świecie owoce czeremchy używane są np. do barwienia win, produkcji mąki do wyrobów cukierniczych, farszu do pierogów. Z ich pestek pozyskuje się olejek o smaku zbliżonym do migdałowego. W Polsce największą popularnością cieszy się nalewka z czeremchy – aromatyczny trunek o działaniu rozgrzewającym i wzmacniającym w okresie przeziębień i grypy.

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn.






Data aktualizacji: 17.08.2018,
Opublikowano: 01.03.2018 r.

Komentarze (4)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

madamkk 01.09.2019r.

Zdjecie przedstawia czeremche....zbieram ja o roku..pozdrawiam

Redakcja 17.08.2018r.

Dziękujemy za czujność. Zdjęcie zostało zmienione.

Pabloo_SJZ 16.08.2018r.

Na zdjęciu jest czarna porzeczka, czeremcha wygląda inaczej....

Krystyna 07.08.2018r.

Czy zdjęcie przedstawia na pewno czeremchę? Może to czarna porzeczka?

Zobacz wszystkie 4 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej