Czego lepiej nie jeść na pusty żołądek? 

Fot: juefraphoto / gettyimages.com

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Mimo że specjaliści zalecają, aby nie wychodzić bez niego z domu, to i tak większość z nas nie stosuje się do tych zaleceń. Zamiast pełnowartościowej kanapki czy owsianki zadowalamy się kawą. A to, niestety, bardzo kiepski pomysł. Czego jeszcze nie można jeść na pusty żołądek?

Kawa

Nic tak nie stawia rano na nogi jak kawa, prawda? Mimo że ma ona korzystny wpływ na organizm – nie tylko pobudza do działania, ale wykazuje działanie antyutleniające, co zapobiega tworzeniu się zmian nowotworowych w organizmie – może też szkodzić. Uważać powinny przede wszystkim te osoby, które mają skłonność do zgagi lub bardziej wrażliwy żołądek. Kawa pobudza wydzielanie soków żołądkowych, a to może doprowadzić właśnie do problemów z układem pokarmowych. Z picia kawy powinny zrezygnować także te osoby, które zmagają się z chorobą wrzodową czy nadciśnieniem.

Miłośnicy porannej kawy muszą sobie zdawać sprawę z tego, że ta z dodatkiem mleka nie jest ani zdrowszym, ani lepszym rozwiązaniem. Napój z takim dodatkiem zamiast nas pobudzić odbierze nam tylko energię i chęć do działania.

Zobacz film i dowiedz się jaka kawa jest najzdrowsza: 

Zobacz film: Jaka kawa jest najzdrowsza? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Płatki śniadaniowe i drożdżówki

Co jest złego w płatkach śniadaniowych? Przede wszystkim cukier. Dobre i pełnowartościowe śniadanie to takie, które dostarczy energii, ale w taki sposób, aby uwalniała się ona przez cały poranek. Płatki śniadaniowe ze względu na bardzo dużą zawartość cukru dają ją nam tylko na chwilę, przez co bardzo szybko tracimy chęć do działania. Do tego nagły spadek cukru we krwi sprawia, że znowu nabieramy ochoty na coś słodkiego. Co gorsza, menu obfitujące w słodkie produkty, które dostarczają pustych kalorii to prosta droga do cukrzycy, otyłości, a nawet niektórych nowotworów.

Ale płatki śniadaniowe są bogate nie tylko w cukier. Tego rodzaju jedzenie zazwyczaj pełne jest konserwantów, sztucznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku, które w nadmiarze mogą szkodzić.

Identycznie, co płatki śniadaniowe będą działały, np. drożdżówki. Dlatego na śniadanie lepiej wybierać, np. kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa z twarogiem.

Zdrowe śniadanie, czyli jakie? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Z czego powinno się składać zdrowe śniadanie? Źródło: 36,6.

Owoce

Dlaczego owoców nie można jeść na czczo? Podobnie jak kawa pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, a jego nadmiar może przyczynić się do wystąpienia problemów żołądkowych. Uważać muszą przede wszystkim osoby, którym często dokucza zgaga lub mają wrzody żołądka. Ale to nie jedyny powód. Owoce sprawiają, że bardzo szybko podnosi się poziom glukozy we krwi. Niestety ten przypływ energii znika równie szybko, jak się pojawił, przez co znowu jesteśmy głodni i nabieramy ochoty na coś słodkiego i niezdrowego.

Nie znaczy to jednak, że z jedzenia owoców na śniadanie trzeba całkowicie zrezygnować. Wręcz przeciwnie! Trzeba tylko pamiętać, aby nie jeść ich samych i w zbyt dużych ilościach. Dobrym rozwiązaniem będzie koktajl owocowo-warzywny lub owsianka. Gwałtownego skoku glukozy można uniknąć dodając do owoców jogurtu lub orzechów.

Ostre i bardzo pikantne przyprawy

Mimo że ostre przyprawy są wskazane, bo poprawiają metabolizm, a latem wzmagają produkcję potu, co ułatwia schładzanie organizmu. Trzeba traktować je rozważnie. Osoby z refluksem żołądkowym, wrzodami żołądka czy chorobami jelit powinny zrezygnować z nich zupełnie, ponieważ mogą nasilić problem. Jeśli znajdą się w pierwszym posiłku wzmogą wydzielanie soków żołądkowych, a to może się skończyć nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Data aktualizacji: 07.03.2019,
Opublikowano: 04.01.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej