Czarny sezam – właściwości lecznicze i zastosowanie w kosmetyce

Fot. 4nadia / Getty Images

Czarny sezam posiada mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych, takich jak lecytyna, sezamina, witamina A i E, żelazo, cynk i magnez. Szacuje się, że 100 g czarnego sezamu dostarcza około 623 kcal.

Czarny sezam to jedna z najstarszych roślin oleistych. Ma słodki i lekko orzechowy smak. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne zalecany jest szczególnie diabetykom i osobom zmagającym się z problemami żołądkowo-jelitowymi. Korzystnie oddziałuje na układ nerwowy i obniża podatność organizmu na działanie czynników stresowych. Najbardziej znany jest w postaci oleju, ale można go spożywać także w formie tahini (pasty sezamowej) lub masła.

Co to jest czarny sezam?

Czarny sezam to roślina oleista, która znana jest z powszechnego zastosowania w piekarnictwie i cukiernictwie. Dzięki swoim właściwościom zyskała miano przyprawy bogów. Występuje głównie w rejonach Azji i Afryki. Ma postać drobnych, płaskich, owalnych nasion o słodkawym i lekko orzechowym smaku. Ze względu na swój wygląd często bywa mylona z czarnuszką.

Czarny sezam posiada w swoim składzie fitosterole, białka, aminokwasy, węglowodany i substancje mineralne, w tym magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk, sód, selen, miedź czy wapń oraz witaminy A, E, B. Wszystkie te związki są bardzo łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Jednakże najważniejszymi składowymi czarnego sezamu są naturalne przeciwutleniacze, takie jak sezamina i sezamolina. To im właśnie zawdzięcza swoją odporność na procesy utleniania.

Zobaczcie, jak można jeść i zdrowo, i bardzo smacznie! Na filmie znajdziecie kilka porad:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo i smacznie? Źródło: Stylowy Magazyn

Czarny sezam – zastosowanie w lecznictwie

Czarny sezam posiada liczne właściwości lecznicze. Wykorzystywany jest w profilaktyce i leczeniu anemii, wzmacnia pracę serca, poprawia perystaltykę jelit i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Dlatego też stosowany jest w procesie odchudzania. Ponadto niweluje problem z zaparciami i zapewnia regularność wypróżnień, gdyż jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.

Czarny sezam korzystnie wpływa na pracę nerek i wątroby oraz zwiększa przepływ krwi przez te organy. Usprawnia detoksykację organizmu. Blokuje wchłanianie szkodliwego cholesterolu LDL i wpływa na opóźnianie procesów starzenia się komórek. Poprawia pamięć i koncentrację. Przyczynia się do utrzymania równowagi psychicznej. Podnosi ogólną odporność organizmu i stabilizuje wartość ciśnienia tętniczego krwi. Chroni przed osteoporozą, gdyż wpływa na poprawę mineralizacji kości. Łagodzi objawy reumatyzmu. Zapewnia prawidłową pracę mięśni. Obniża poziom glukozy we krwi. Wzmacnia oczy. Ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Czarny sezam zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, zwłaszcza raka jelita grubego i chorób układu sercowo-naczyniowego (miażdżycy, choroby wieńcowej, udarów, zawałów). Zalecany jest w terapii chorób hormonozależnych, zaburzeń miesiączkowania i nowotworów piersi u kobiet. Zwiększa produkcję mleka u matek karmiących. Regularne spożywanie czarnego sezamu korzystnie wpływa na kobiety w okresie menopauzy, ponieważ pomaga zredukować napady gorąca, nerwowość, bezsenność, bóle pleców, bóle i zawroty głowy.

Z kolei cenną zaletą oleju z czarnego sezamu jest zapobieganie oksydacyjnym reakcjom łańcuchowym wywoływanym przez aktywne wolne rodniki. Należy pamiętać, że najwięcej zdrowotnych właściwości zapewnia spożywanie go na surowo. Można go dodawać do sałatek, sosów, farszów, owoców, deserów i mięsa.

Czy wiesz, jak zdrowo się odżywiać? Sprawdź swoją wiedzę!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Czarny sezam na włosy i skórę

Dzięki dużej zawartości witamin, a zwłaszcza A i E, czarny sezam wykazuje pozytywne działanie na kondycję skóry. Odżywia i nawilża głębokie warstwy naskórka. Sprawia, że skóra staje się miękka, elastyczna i delikatna. Poprawia jej ukrwienie. Liczne badania dowodzą także, że czarny sezam chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Wykorzystywany jest również do leczenia zmian trądzikowych. Wpływa na strukturę płytki paznokciowej, dzięki czemu staje się ona mniej łamliwa. Czarny sezam przyspiesza ponadto proces gojenia się ran, a zwłaszcza oparzeń termicznych i słonecznych.

Czarny sezam sprawia, że włosy stają się silniejsze, lśniące i mocniejsze. Zawarte w nim substancje głęboko je odżywiają i zapobiegają ich nadmiernemu wypadaniu. Ponadto zauważono, że korzystnie wpływa na ich kolor. Czarny sezam zaleca się na siwe włosy.

Czarny sezam w kosmetyce

Właściwości i zalety czarnego sezamu są wykorzystywane w kosmetyce. Jest on składnikiem wielu preparatów, takich jak kremy i balsamy do skóry suchej czy dojrzałej, ponieważ doskonale nawilża i spowalnia procesy starzenia się skóry. Stosowany jest także jako olejek do masażu. Wykorzystywany jest do produkcji mydeł, perfum i wód toaletowych.

Dużą popularnością cieszą się maseczki z czarnego sezamu. Można je przygotować, korzystając z poniższych przepisów:

  • maseczka z oleju sezamowego

Potrzebne będą: 1 łyżeczka glinki, 2 łyżeczki wody i 1 łyżeczka oleju sezamowego. Glinkę należy rozrobić z wodą. Po uzyskaniu gładkiej masy dodaje się olej, dzięki czemu mieszanka stanie się półpłynna. Maseczkę nakłada się na twarz i trzyma około 30 minut. Po zmyciu skóra staje się napięta i gładka. Maseczka łagodzi także zaczerwienienia.

  • maseczka z czarnego sezamu

Przyrządza się ją z 2 łyżeczek czarnego sezamu, miodu lub jogurtu naturalnego i nierafinowanego brązowego cukru. Ziarna sezamu należy rozdrobnić w młynku lub moździerzu. Następnie miesza się je z miodem lub jogurtem i cukrem. Maseczka powinna mieć gęstą konsystencję. Nakłada się ją na twarz i zmywa po około 20 minutach. Wygładza, oczyszcza i nadaje skórze blasku. Odżywia zmęczoną i poszarzałą cerę.

Bibliografia:

1. Słomczykowski J., Sezam – surowiec niedoceniony. Dietetyczne wartości sezamu, „Przegląd Piekarski”, 1996, 7, s. 20–23.

2. Szajdek A., Borowska J., Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, 2004, 4(41), s. 5–28.

3. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., Dietoterapia, Warszawa, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 2016.

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 25.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej