Czarny czosnek – proces produkcji, właściwości, zastosowanie

Fot. ma-no / Getty Images

Czarny czosnek nie jest odmianą pospolitego (białego). To cebula tej samej rośliny poddana długiemu procesowi naturalnych przemian chemicznych, na skutek których znacznie zmienia swoje właściwości. Zyskuje nie tylko nowe cechy organoleptyczne, ale też silniejsze działanie prozdrowotne.

Walory czosnku czarnego znane były od stuleci w państwach azjatyckich. Przez kulturę Zachodu produkt ten został odkryty dzięki telewizyjnym programom kulinarnym. Amerykanie i Europejczycy zachwycają się wyjątkowym smakiem niepozornej cebulki, a naukowcy stwierdzili, że istnieje ziarno prawdy w dawnych wierzeniach Wschodu, zgodnie z którymi jedzenie czarnego czosnku zapewnia nieśmiertelność.

Przepis na czarny czosnek

Produkcja czarnego czosnku jest nieskomplikowana, ale długotrwała. Powstaje on w wyniku dojrzewania (a konkretnie starzenia się) w ściśle określonych warunkach. Niektóre źródła błędnie określają ten proces mianem fermentacji (która zachodzi w warunkach beztlenowych, z udziałem enzymów wydzielanych przez drobnoustroje). Czosnek zmienia się w swoją czarną wersję, gdy jest przechowywany przez około 6–8 tygodni w podwyższonej temperaturze (40–90°C) i wilgotności (60–90%), bez wykorzystania mikroorganizmów czy substancji chemicznych. Przy zachowaniu powyższych parametrów dochodzi do reakcji Maillarda, czyli brązowienia wynikającego z reorganizacji cukrów i aminokwasów pod wpływem ciepła. Jest to proces podobny do karmelizacji. Przemiany sprawiają, że czosnek traci ostrość i intensywny zapach, a zyskuje inny kolor, smak, konsystencję oraz nowe substancje biologicznie aktywne.

Czarny czosnek można uzyskać w domowych warunkach, ale jest to nieopłacalne. By doszło do reakcji Maillarda, należałoby bowiem szczelnie owiniętą cebulkę trzymać w piekarniku przez 40–60 dni. Nieznany do niedawna w Polsce czarny czosnek produkowany jest w coraz większej liczbie gospodarstw ekologicznych. Dostępny bywa także w postaci suplementów diety.

Organoleptyczne właściwości czarnego czosnku

Właściwości czarnego czosnku od różnych dostawców mogą różnić się między sobą – w zależności od tego, w jakich dokładnie warunkach został wyprodukowany. To dlatego w jednych źródłach można spotkać się z informacją, że jego ząbki są ciemnobrązowe, a inne opisują je jako „czarne jak węgiel”. Smak i aromat czarnego czosnku porównywany bywa do charakterystycznego dla wędzonych śliwek, suszonych moreli, fig, grzybów, sosu sojowego, octu balsamicznego, wanilii, kardamonu, lukrecji. Smakosze często określają go nazwą piątego z podstawowych, odczuwanych przez człowieka smaków – umami (związanego z istnieniem receptorów kwasu glutaminowego, występującego obficie m.in. w przejrzałej lub sfermentowanej żywności), zgodnie twierdząc, że jest on wyśmienity. Czarne ząbki dosłownie rozpływają się na podniebieniu, ponieważ mają miękką, kremową konsystencję. Co więcej, przetworzony czosnek – w odróżnieniu od białego – nie pozostawia po sobie kontrowersyjnego zapachu.

Czosnek zaliczany jest do super foods. Dlaczego i jak rozpoznać czosnek z Polski? Czym się różni od tego z Chin? Zobaczcie:

Zobacz film: Super Foods z Polski: Czosnek. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Prozdrowotne walory czarnego czosnku

W długotrwałym procesie obróbki właściwości chemiczne czosnku ulegają wielu zmianom. Zachowuje on wprawdzie część składników (np. minerały takie jak żelazo, cynk, wapń, siarkę, mangan, potas, fosfor), ale traci niestabilne w wysokich temperaturach witaminy i niektóre fitozwiązki (m.in. alliinę, która podczas krojenia czosnku przekształca się antybiotyczną allicynę odpowiedzialną za ostry smak cebulki). Jednocześnie jednak powstaje szereg innych substancji aktywnych, np. S-allilocysteina, która ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. Analiza wpływu reakcji Maillarda na czosnek wykazała, że czarna wersja może zawierać nawet dziesięciokrotnie więcej kwasów fenolowych, flawonoidów, alkaloidów i innych składników bioaktywnych, które mają pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Co więcej, są one łatwiej przyswajalne przez organizm niż te obecne w świeżych ząbkach.

Zgodnie z wynikami wielu badań przeprowadzonych nad czarnym czosnkiem można stwierdzić, że wykazuje on następujące walory prozdrowotne:

  • wspomaga działanie układu immunologicznego, ma właściwości antyseptyczne;
  • działa przeciwzapalnie i hamuje reakcje alergiczne;
  • obniża ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na stan naczyń krwionośnych, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów w surowicy – zapobiega chorobom układu krążenia;
  • zapobiega stanom zapalnym błony śluzowej żołądka, chroni wątrobę przed stłuszczeniem;
  • wpływa korzystnie na pracę mózgu, m.in. na zdolności poznawcze – hamuje objawy chorób neurodegeneracyjnych i służy ich profilaktyce;
  • ogranicza ryzyko rozwoju nowotworów i wspiera proces ich leczenia (uruchamia w komórkach nowotworowych proces apoptozy);
  • spowalnia starzenie się organizmu;
  • wzmacnia włosy, paznokcie, ułatwia odbudowę tkanki łącznej (m.in. kości).

Czarny czosnek ma wiele zastosowań kulinarnych. Biorąc pod uwagę szerokie spektrum jego korzystnych dla zdrowia właściwości, zdecydowanie warto wzbogacić jadłospis o ten azjatycki specjał.

Bibliografia:

  1. K. Makowska-Serki, Czarny wygrywa!, [w:] „Holistic Health”, nr 6/2018, Warszawa 2018, s. 94–97.
  2. Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, red. K. Świetlikowska, Warszawa 2010.
Data aktualizacji: 17.06.2019,
Opublikowano: 17.06.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej