Czarna sól – jak najlepiej wykorzystać jej właściwości?

Fot.: joanna wnuk / stock.adobe.com

Czarna sól himalajska, wydobywana w Indiach i Pakistanie, jest istotnym składnikiem kuchni indyjskiej i ważną przyprawą dla wegan. Dużo mówi się też o jej szczególnych właściwościach zdrowotnych, choć część z nich może być przereklamowana.

Na rynku dostępna jest też czarna sól hawajska o wulkanicznym pochodzeniu, która zawiera więcej minerałów niż powszechnie używana sól kamienna. Niezależnie jednak, jak wiele posiada mikroelementów, wciąż zawiera ona w przewadze chlorek sodu, którego nie należy w nadmiarze stosować w diecie.

Czym jest czarna sól?

Pod nazwą czarna sól można znaleźć produkty różnego pochodzenia i składu. Najbardziej popularna jest czarna sól himalajska (kala namak), wydobywana z kopalń soli u podnóży najwyższych gór świata. Wbrew nazwie przybiera odcienie różu lub fioletu – od szaro-różowego po ciemny fiolet. Jej niecodzienny kolor związany jest z wysoką zawartością minerałów, innych niż tylko sód i chlor. Za jej ciemne zabarwienie odpowiada przede wszystkim duża ilość żelaza.

Czarna sól hawajska wygląda jak węgiel. Swój czarny kolor zawdzięcza obecności osadów wulkanicznych. Wytwarzana jest na hawajskiej wyspie Molokai poprzez odparowywanie wody oceanicznej w misach z wulkanicznych skał. Dzięki temu posiada dużą zawartość wapnia i magnezu.

Czy dzieci mogą jeść sól? Mogą, ale nie powinny!

Zobacz film: Czy dzieci mogą jeść sól? Ile soli jedzą dzieci? Wpływ soli na zdrowie. Źródło: Co nas truje

Jakie właściwości posiada czarna sól himalajska?

Czarnej soli himalajskiej przypisuje się wiele, niemal magicznych, właściwości. Jej sprzedawcy często twierdzą, że Himalaje są najczystszym rejonem świata i stąd przyprawa ta jest o wiele wyższej jakości niż ta wydobywana w polskich kopalniach czy w odsalarniach wody morskiej. Warto jednak pamiętać, że sól ta nie jest pozyskiwana na szczytach tych najwyższych na świecie gór, ale w kopalniach leżących u jej podnóży (w Indiach i Pakistanie), przy wykorzystaniu podobnych technik, z jakich korzysta się w choćby w Bochni. Dlatego jej niezwykła czystość jest raczej mitem.

W przeciwieństwie do polskiej soli zawiera ona procentowo mniej sodu, zamiast którego pojawiają się takie mikroelementy jak żelazo, siarka, magnez, potas i wapń. Obecności siarczanów sodu, siarkowodoru i siarczków żelaza zawdzięcza charakterystyczny jajeczny zapach, wysoko ceniony przez smakoszy kuchni indyjskiej i wegetarian. W około 98% składa się jednak z chlorku sodu, więc zawartość innych minerałów w niej jest śladowa.

Czarna sól hawajska – właściwości

Czarna sól hawajska posiada delikatne właściwości detoksykujące i przeciwbakteryjne, dzięki zawartości węgla aktywnego. W porównaniu z innymi dostępnymi solami zawiera też sporo magnezu i wapnia, dlatego często jest polecana jako alternatywa dla osób z chorobami serca. Warto jednak pamiętać, że mniejsza zawartość sodu wiąże się z mniej słonym smakiem tej przeprawy.

Czarna sól himalajska – przyprawa dla wegan i miłośników kuchni indyjskiej

Czarna sól himalajska jest wysoko ceniona w kuchni ze względu na swój siarkowy, jajeczny zapach. Od paru lat święci sukcesy w kuchni wegańskiej, w której wykorzystywana jest jako przyprawa umożliwiająca tworzenie smacznych zastępników potraw, w których powinien być wyczuwalny smak jajek. Przykładami takich potraw są między innymi:

  • tofucznica – weganie często tęsknią za pożywnym, bogatym w białko posiłkiem, jakim jest jajecznica; tofucznica jest potrawą wykonaną na tę samą modłę przy użyciu tofu – produktu sojowego, a dodatek kurkumy sprawi, że uzyska ona żółty kolor, natomiast kala namak nadaje jej jajeczny zapach;
  • faszerowane jajka – ich brak doskwiera najbardziej podczas świąt; można je stworzyć, robiąc masę z tofu (która zastąpi białka) i cieciorki zmieszanej z kurkumą i czarną solą himalajską, aby uzyskać żółtka;
  • wegański majonez – można go wykonać z wody z cieciorki lub mleka roślinnego i oleju z dodatkiem przypraw, a dodatek kala namak zapewnia, że będzie on miał smak prawie jak jajeczny majonez.

Czarna sól himalajska jest też składnikiem indyjskiej mieszanki przypraw chaat masala, którą doprawia się potrawy takie jak: pakora, grillowany drób oraz warzywne i owocowe sałatki.

Czarna sól – czy jest najzdrowsza?

Mimo kolejnych doniesień o niezwykłych właściwościach różnych gatunków soli trzeba zdawać sobie sprawę, że dalej w przybliżeniu jest to ta sama substancja co rodzima sól kamienna, w której znajduje się głównie chlorek sodu. Sód jest pierwiastkiem, którego podaż w organizmie w dzisiejszych czasach najczęściej jest zbyt duża, dlatego używanie dużej ilości jakiejkolwiek soli nie jest wskazane. Osoby, które sięgają po czarną sól z nadzieją, że dzięki temu ograniczają ilość tego pierwiastka w diecie, również mogą się rozczarować – jest ona zwyczajnie mniej słona, więc nie obejdą się bez przyzwyczajenia swojego gustu do łagodniej doprawionych potraw.

Również doniesienia o dużej zawartości innych mikroelementów w czarnej soli są nieco przereklamowane. Ponieważ używa się jej mało, śladowe ilości zawartych w nich pierwiastków praktycznie nie mają wpływu na osoby stosujące zdrową i zróżnicowaną dietę.

Korzystanie z czarnej soli może być jednak pomocne dla osób, które z przyzwyczajenia solą każdy posiłek przed jego użyciem. Oni być może zaczną dzięki temu dostarczać sobie trochę mniej sodu.

Zobacz film: Która sól jest najzdrowsza? Źródło: Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

1. Aga Kopczyńska, Czym jest czarna sól i do czego jej używać?

Data aktualizacji: 30.07.2018,
Opublikowano: 05.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (4)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Jadwiga 27.08.2018r.

jedno jest prawdą - kupiłam i faktycznie w smaku jest jak jajka! serio! pewnie dla wegan super sprawa, można zrobić pastę jajeczną z tofu i w smaku dobra!

darek 28.06.2018r.

2% to mało??? Wyobrażacie sobie magnez w gramach ? Bo ja nie. Składniki mineralne mają to do siebie że są potrzebne nam w mikrogramach a nie gramch, dekagramach czy kilogramach wiec 2% to naprawdę duża ilość. Zresztą pamiętajmy że to jest sól a nie proszek z magnezem czy kij wie z czym innym. Mam wrażenie że ta pani nie do końca wie co mówi.

Syrk 17.06.2018r.

@krys
Oj, chyba jednak nie.

krys 19.03.2018r.

oj cos ta pani dietetyk kreci

Zobacz wszystkie 4 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej