Czarna końcówka banana. Czy można ją jeść?

Vlad Serbanescu/500px/Getty Images

Wiele osób uważa, że ciemna końcówka banana nie nadaje się do jedzenia. Co gorsza, to właśnie w tej części owocu mają się znajdować groźne dla naszego zdrowia pasożyty. Czy faktycznie? 

Czy zjedzenie ciemnej końcówki banana może zaszkodzić? 

Iwona Wierzbicka jest dietetyczką. Na swoim profilu na Instagramie stara się edukować internautów, rozprawia się też różnymi mitami krążącymi wokół jedzenie. W jednym z wpisów pochyliła się nad bananem i stwierdzeniem, że zjedzenie ciemnej końcówki owocu może nam zaszkodzić i skończyć się wprowadzeniem do organizmu groźnych pasożytów. W internecie można nawet znaleźć filmy, które mają potwierdzać tę tezę.

- Pokazują banana pod mikroskopem, w szczególności takiego dojrzałego, jakiego ja tutaj mam i pokazują, że są tam żyjątka. Jest to pewnego rodzaju mistyfikacja i próba przestraszenia nas, dlatego że właściwie w każdym produkcie, który wzięlibyśmy pod mikroskop, znajdziemy "żyjątka". "Żyjątka" nie są dla nas problemem. Nawet gdybyśmy wzięli glebę pod mikroskop, to okaże się, że są tam "żyjątka". Natomiast badania pokazują, że dzieci wychowujące się na wsi z brudnymi rączkami są dużo zdrowsze od tych, które wychowują się w mieście - tłumaczyła w mediach społecznościowych Wierzbicka.

Banan - czy może nam zaszkodzić? 

Zdaniem specjalistki zamiast "żyjątek" bardziej powinniśmy się obawiać skórki od banana. Często znajdują się na niej związki chemiczne (mają sprawić, że owoc przetrwa transport), które nie są obojętne dla naszego zdrowia. - Dlatego uwaga - jeżeli obierasz banana, koniecznie umyj ręce, nim dotkniesz go w środku. A to, że gdzieś są jakieś "żyjątka" nie jest dla nas problemem. Większym problemem są pasożyty, które żyją w przewodzie pokarmowym. A one mogą znajdować się na zewnętrznej warstwie ze względu na to, że poprzez brudne ręce przenosimy je w różne miejsca – powiedziała.

Zobacz wideo: Co jeść, aby skóra była dobrze odżywiona i gotowa na słońce?

x-news

Źródło: wp.pl 

Data aktualizacji: 21.07.2023,
Opublikowano: 21.07.2023 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej