Cykata – właściwości i zastosowanie kandyzowanych skórek owoców

Fot. PosiNote / Getty Images

Cykata to nazwa wywodząca się ze staropolszczyzny, oznaczająca skórki owocowe (najczęściej – z owoców cytrusowych) obsmażane w miodzie lub cukrze i wykorzystywane do wyrobów cukierniczych. Przysmak taki – mimo wysokiej zawartości cukru – ma wiele prozdrowotnych wartości.

Słowo „cykata” najprawdopodobniej pochodzi od włoskiego succada (wł. succo – sok). Pierwotnie oznaczało ono kandyzowane skórki owoców cytronu – jednego z pierwszych na świecie owoców cytrusowych, wyglądem przypominającego cytrynę, lecz o znacznie grubszej skórce. Ponieważ aż do połowy XX w. w Polsce był to rzadko dostępny artykuł kolonialny, cykata wytwarzana była także ze skórek innych owoców (popularna była np. cykata z dyni), a nawet z liści tataraku.

Cykata – przepis

Zgodnie z tradycyjnym przepisem cykatę przygotowywało się z niedojrzałych owoców cytronu. Mięsistą skórkę (wraz z albedo – czyli gąbczastą, białą częścią – które w przypadku tego owocu nie jest gorzkie) przez kilkadziesiąt dni należało moczyć w solance, następnie odsolić, pokroić i usmażyć w cukrze lub miodzie.

Współcześnie skórki – głównie cytrusów (cytryn, pomarańczy) – przetwarza się na różne sposoby. Zdecydowanie najlepiej jest zrobić to samodzielnie, ponieważ kandyzowane skórki dostępne w sklepach z oryginalną cykatą mają niewiele wspólnego i zwykle pozbawione są wartości. Co więcej, zawierają niekorzystny dla zdrowia syrop glukozowo-fruktozowy i sztuczne substancje konserwujące. By ich uniknąć (cytrusy zabezpieczane są nimi, by nie uległy zepsuciu w transporcie), przed przyrządzeniem cykaty owoce należy bardzo starannie wyszorować szczoteczką i sparzyć wrzątkiem. Po obraniu wykrawa się albedo, które w cytrusach zwykle jest gorzkie i niesmaczne. Następnie skórki kroi się w drobną kosteczkę, paski lub – wedle uznania – na większe kawałki.

Według najczęściej spotykanych przepisów, tak przygotowane skórki na cykatę gotuje się do zeszklenia i miękkości w syropie cukrowym (woda i cukier w proporcji 1 : 1, około 1 szklanka wody na 3–4 owoce). Następnie pozostawia się ją na kilka godzin do wyschnięcia, przekłada do szczelnie zamykanego naczynia i przechowuje w lodówce. Cykatę można również przyrządzić „na sucho”, bezpośrednio w słoiku – warstwami zasypując pokrojone skórki cukrem. Zakręcony słoik przechowuje się w temperaturze pokojowej do czasu, aż skórka puści sok, a cukier rozpuści się. Wówczas naczynie należy przełożyć do lodówki. Gotową cykatę przechowywać można nawet przez kilka miesięcy.

Polecamy: Syrop glukozowy – jego szkodliwość to prawda czy mit?

Zastosowanie cykaty

Tradycyjnie cykatę wykorzystywano przede wszystkim do wyrobów cukierniczych. Dodawano ją do ciast, dekorowano nią świąteczne mazurki. Cykata nie tylko podnosiła walory smakowe wypieków, ale i nadawała im wspaniały aromat. Ze względu na te walory kandyzowane skórki owoców do dziś stanowią niezastąpiony składnik serników czy pierników. Ponieważ stały się artykułem tanim i powszechnie dostępnym, używa się ich także na wiele innych sposobów. Cykatą można na przykład wzbogacić musli, sałatkę owocową, herbatę, pitną czekoladę, grzane wino. Doskonale nadaje się na bazę aromatycznych nalewek. Z owocowych skórek przygotowuje się konfitury. Cykata może być także samodzielną przekąską. Amatorzy słodkości chętnie sięgają po kandyzowane skórki cytrusów w czekoladzie.

Zobaczcie, jaka jest skuteczność działania witamin C na filmie poniżej:

Zobacz film: Jaka jest skuteczność witaminy C. Źródło: Wiem, co jem 

Cykata – właściwości prozdrowotne

Słodka cykata to oczywiście – ze względu na wysoką zawartość cukru – kaloryczna „bomba” (np. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej to około 300 kcal), której nie można spożywać w dużej ilości. Nie jest jednak przekąską pozbawioną wartości, ponieważ skórki owoców zawierają bardzo wiele cennych dla zdrowia substancji. Przede wszystkim są zasobnym źródłem flawonoidów, karotenoidów, olejków eterycznych i innych substancji o silnych właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Dostarczają także dużych ilości błonnika, witamin (głównie – witaminy C), minerałów.

Obecne w skórkach owoców substancje są niezbędne do utrzymania prawidłowych funkcji fizjologicznych i wykazują szereg właściwości prozdrowotnych:

  • usprawniają metabolizm i trawienie,
  • wspomagają usuwanie z organizmu substancji toksycznych,
  • obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
  • zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
  • przeciwdziałają rozwojowi nowotworów,
  • spowalniają procesy starzenia się organizmu,
  • łagodzą objawy infekcji, stanów zapalnych,
  • ułatwiają wykrztuszanie wydzieliny przy chorobach dróg oddechowych,
  • wzmacniają odporność,
  • wpływają pozytywnie na stan zębów i kości,
  • zapobiegają nieświeżemu oddechowi,
  • oddziałują korzystnie na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Cykaty nie należy umieszczać w diecie jako istotnego źródła wyżej wymienionych substancji. Bez wyrzutów sumienia można jednak dodać nieco cykaty do porannej owsianki. Zdecydowanie korzystniej jest spożywać świeże owoce, o ile to możliwe (np. w przypadku jabłek czy gruszek) – ze skórką.

Data aktualizacji: 14.01.2019,
Opublikowano: 14.01.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej