Cukier kokosowy – jakie ma właściwości?

Fot: Ideenkoch / fotolia.com

Cukier kokosowy uznawany jest za zdrowszy od tradycyjnego ze względu na niższy indeks glikemiczny. Mimo zawartości wielu składników mineralnych nie ma prozdrowotnego działania, za to cechuje go podobna do białego cukru kaloryczność.

Cukier kokosowy może stanowić doskonały zamiennik zwykłego białego cukru. Cechuje go oryginalny aromat, smak i kolor przypominający cukier brązowy. Może być wykorzystywany do wypieków i codziennego słodzenia herbaty.

Cukier kokosowy – co to takiego?

Cukier kokosowy pozyskiwany jest z palmy kokosowej, a konkretniej – kwiatostanów tego drzewa. Kwiaty kokosu wyrastają wprost z orzechów kokosowych. Kiedy są odpowiednio dojrzałe, ich łodygi są nacinane i wypływa z nich słodka wydzielina o białej barwie. Na łodydze umieszcza się naczynie, do którego sok spływa – proces może trwać do 35 dni. Rocznie jedno drzewo pozwala na uzyskanie nawet 280 litrów soku, ale 80% płynu to woda, dlatego finalnie zostaje z niego niewiele substancji słodzącej.

Sok wykorzystywany do produkcji cukru kokosowego musi być bezwarunkowo świeży, bez oznak fermentacji, z odpowiednim pH. Pozyskany sok zostaje odparowany w kadziach, a finalnym produktem tej obróbki jest gęsty syrop o brązowym kolorze. Zanim zastygnie, można go podzielić na mniejsze lub większe kostki bądź poddawać dalszej obróbce termicznej w celu całkowitego odparowania wody w taki sposób, by zyskał sypką postać.

Cukier kokosowy najczęściej można dostać w sklepach w postaci sypkiej lub w kostkach. Płynna forma cukru kokosowego jest niezwykle rzadko spotykana. Cukier ten może stanowić doskonałą alternatywę dla cukru białego (z buraków cukrowych) oraz cukru brązowego. Wykorzystywany w przemyśle spożywczym nadaje potrawom i wypiekom niebanalny smak.

Ile cukru zjadamy naprawdę? Obejrzyj film i poznaj odpowiedź

Zobacz film: Cukier - ile naprawdę go zjadamy? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Zobacz także: Cukier muscovado – egzotyczny i zdrowy

Cukier kokosowy – wartości odżywcze

Cukier kokosowy składa się głównie z sacharozy – w 70–79%, ale także z monocukrów: glukozy i fruktozy – w 3–9%. Skład poszczególnych partii cukru kokosowego może różnić się w zależności od wieku i odmiany drzewa kokosowego. Na zawartość ma wpływ także metoda odparowania soku.

Wartość energetyczna cukru kokosowego jest zbliżona do tradycyjnego białego cukru. Biały cukier (rafinowany) w 100 g zawiera 405 kcal, a cukier kokosowy – 381 kcal. Ciężar i kaloryczność produktów są zbliżone i nie istnieje między nimi zasadnicza różnica przy codziennym stosowaniu. Dlatego cukier kokosowy nie powinien być traktowany jako zdrowszy zamiennik zwykłego cukru w diecie odchudzającej.

W internecie można się spotkać z błędnym przekonaniem o wysokiej zawartości witamin w cukrze kokosowym. Produkt ten nie może być traktowany jako ich źródło, ponieważ pokrycie dziennego zapotrzebowania na poszczególne składniki, takie jak witamina C, magnez czy żelazo, jest możliwe po spożyciu dopiero od 300 g aż do 1 kg tego cukru. Dlatego codzienna dieta powinna być zbilansowana i oparta na zdrowych potrawach, które dadzą sytość i uzupełnią składniki mineralne w organizmie.

Zobacz film: Dlaczego tak łatwo uzależniamy się od cukru? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Jeżeli chodzi o cukier kokosowy, indeks glikemiczny (IG) tego składnika wynosi 35. Z tego powodu zaliczany jest do produktów o niskim indeksie glikemicznym – dla porównania IG zwykłego białego cukru wynosi 68, a brązowego – 70. Jak każdy cukier, tak też kokosowy powinien być stosowany okazjonalnie i nie należy traktować go jako element zdrowej diety.

Cukier kokosowy – właściwości i zastosowanie

Cukier kokosowy w swojej skrystalizowanej postaci przypomina smakiem i wyglądem cukier brązowy z tą różnicą, że zawiera dodatkowo smakowe nuty kokosowe i karmelowe. Dzięki temu doceniany jest przez miłośników słodkich deserów, w tym kawowych. Cena cukru kokosowego w sklepach stacjonarnych może wynieść nawet 100 zł za kilogram. W internecie można kupić ten produkt w znacznie niższych cenach.

Cukier kokosowy sprawdzi się doskonale jako dodatek do szarlotki, a także wszelkich wypieków z nutą korzenną. Komponuje się dobrze z cynamonem, kardamonem i owocami.

Jak cukier wpływa na nasze zdrowie? Zobacz film i poznaj opinię ekspertów

Zobacz film: Dlaczego cukier nam szkodzi? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Będzie również idealny do słodzenia bezy, które można przygotować prosto i szybko. 

Schłodzone białka należy ubić na sztywną pianę – dodatek mąki ziemniaczanej oraz szczypty soli pomoże w osiągnięciu wymaganej sztywności. 

Do ubitej piany następnie należy dodać cukier kokosowy i ubijać dalej, do momentu, kiedy masa stanie się kleista i lekko ciągnąca. Tak przygotowaną masę należy umieszczać porcjami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut w 130°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 90°C i suszyć, aż bezy staną się chrupiące.

Zobacz także: Jak odstawienie cukru wpływa na mózg?

Cukier kokosowy, ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zapachowe, może być stosowany także jako środek zapachowy w mieszkaniu. Można dodać szczyptę cukru do kominka z woskiem lub olejkiem i podgrzewać. Unoszący się w powietrzu zapach ukoi zmysły, zrelaksuje i wprawi w lepszy nastrój. W kosmetyce natomiast cukier kokosowy posłuży jako środek peelingujący.


Zobacz film: Czy można jeść produkty po upływie terminu przydatności do spożycia? Źródło: Wiem cojem

Data aktualizacji: 27.06.2018,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej