Cukier kokosowy może stanowić doskonały zamiennik zwykłego białego cukru. Cechuje go oryginalny aromat, smak i kolor przypominający cukier brązowy. Może być wykorzystywany do wypieków i codziennego słodzenia herbaty.
Cukier kokosowy – co to takiego?
Cukier kokosowy pozyskiwany jest z palmy kokosowej, a konkretniej – kwiatostanów tego drzewa. Kwiaty kokosu wyrastają wprost z orzechów kokosowych. Kiedy są odpowiednio dojrzałe, ich łodygi są nacinane i wypływa z nich słodka wydzielina o białej barwie. Na łodydze umieszcza się naczynie, do którego sok spływa – proces może trwać do 35 dni. Rocznie jedno drzewo pozwala na uzyskanie nawet 280 litrów soku, ale 80% płynu to woda, dlatego finalnie zostaje z niego niewiele substancji słodzącej.
Sok wykorzystywany do produkcji cukru kokosowego musi być bezwarunkowo świeży, bez oznak fermentacji, z odpowiednim pH. Pozyskany sok zostaje odparowany w kadziach, a finalnym produktem tej obróbki jest gęsty syrop o brązowym kolorze. Zanim zastygnie, można go podzielić na mniejsze lub większe kostki bądź poddawać dalszej obróbce termicznej w celu całkowitego odparowania wody w taki sposób, by zyskał sypką postać.
Cukier kokosowy najczęściej można dostać w sklepach w postaci sypkiej lub w kostkach. Płynna forma cukru kokosowego jest niezwykle rzadko spotykana. Cukier ten może stanowić doskonałą alternatywę dla cukru białego (z buraków cukrowych) oraz cukru brązowego. Wykorzystywany w przemyśle spożywczym nadaje potrawom i wypiekom niebanalny smak.
Ile cukru zjadamy naprawdę? Obejrzyj film i poznaj odpowiedź
Zobacz także: Cukier muscovado – egzotyczny i zdrowy
Cukier kokosowy – wartości odżywcze
Cukier kokosowy składa się głównie z sacharozy – w 70–79%, ale także z monocukrów: glukozy i fruktozy – w 3–9%. Skład poszczególnych partii cukru kokosowego może różnić się w zależności od wieku i odmiany drzewa kokosowego. Na zawartość ma wpływ także metoda odparowania soku.
Wartość energetyczna cukru kokosowego jest zbliżona do tradycyjnego białego cukru. Biały cukier (rafinowany) w 100 g zawiera 405 kcal, a cukier kokosowy – 381 kcal. Ciężar i kaloryczność produktów są zbliżone i nie istnieje między nimi zasadnicza różnica przy codziennym stosowaniu. Dlatego cukier kokosowy nie powinien być traktowany jako zdrowszy zamiennik zwykłego cukru w diecie odchudzającej.
W internecie można się spotkać z błędnym przekonaniem o wysokiej zawartości witamin w cukrze kokosowym. Produkt ten nie może być traktowany jako ich źródło, ponieważ pokrycie dziennego zapotrzebowania na poszczególne składniki, takie jak witamina C, magnez czy żelazo, jest możliwe po spożyciu dopiero od 300 g aż do 1 kg tego cukru. Dlatego codzienna dieta powinna być zbilansowana i oparta na zdrowych potrawach, które dadzą sytość i uzupełnią składniki mineralne w organizmie.
Jeżeli chodzi o cukier kokosowy, indeks glikemiczny (IG) tego składnika wynosi 35. Z tego powodu zaliczany jest do produktów o niskim indeksie glikemicznym – dla porównania IG zwykłego białego cukru wynosi 68, a brązowego – 70. Jak każdy cukier, tak też kokosowy powinien być stosowany okazjonalnie i nie należy traktować go jako element zdrowej diety.
Cukier kokosowy – właściwości i zastosowanie
Cukier kokosowy w swojej skrystalizowanej postaci przypomina smakiem i wyglądem cukier brązowy z tą różnicą, że zawiera dodatkowo smakowe nuty kokosowe i karmelowe. Dzięki temu doceniany jest przez miłośników słodkich deserów, w tym kawowych. Cena cukru kokosowego w sklepach stacjonarnych może wynieść nawet 100 zł za kilogram. W internecie można kupić ten produkt w znacznie niższych cenach.
Cukier kokosowy sprawdzi się doskonale jako dodatek do szarlotki, a także wszelkich wypieków z nutą korzenną. Komponuje się dobrze z cynamonem, kardamonem i owocami.
Jak cukier wpływa na nasze zdrowie? Zobacz film i poznaj opinię ekspertów
Będzie również idealny do słodzenia bezy, które można przygotować prosto i szybko.
Schłodzone białka należy ubić na sztywną pianę – dodatek mąki ziemniaczanej oraz szczypty soli pomoże w osiągnięciu wymaganej sztywności.
Do ubitej piany następnie należy dodać cukier kokosowy i ubijać dalej, do momentu, kiedy masa stanie się kleista i lekko ciągnąca. Tak przygotowaną masę należy umieszczać porcjami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut w 130°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 90°C i suszyć, aż bezy staną się chrupiące.
Zobacz także: Jak odstawienie cukru wpływa na mózg?
Cukier kokosowy, ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zapachowe, może być stosowany także jako środek zapachowy w mieszkaniu. Można dodać szczyptę cukru do kominka z woskiem lub olejkiem i podgrzewać. Unoszący się w powietrzu zapach ukoi zmysły, zrelaksuje i wprawi w lepszy nastrój. W kosmetyce natomiast cukier kokosowy posłuży jako środek peelingujący.