Cukier inwertowany - szkodliwość i zastosowanie w przemyśle spożywczym. Przepis na domowy syrop cukru inwertowanego 

Fot. knape / Getty Images

Cukier inwertowany stanowi mieszaninę glukozy i fruktozy. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji wyrobów alkoholowych, dekoracji cukierniczych, dżemów i konfitur. Jego duża podaż w diecie może prowadzić do otyłości, stłuszczenia wątroby, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy.

Cukier inwertowany stanowi mieszaninę glukozy i fruktozy. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji wyrobów alkoholowych, dekoracji cukierniczych, dżemów i konfitur. Jego duża podaż w diecie może prowadzić do otyłości, stłuszczenia wątroby, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy.

Cukier inwertowany nie jest stosowany w gospodarstwach domowych, jednak jest często wykorzystywany przez producentów żywności. Jego dodatek przyczynia się m.in. do przedłużenia trwałości produktów. Podobnie jak cukier stołowy w nadmiarze ma bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie i może prowadzić do różnych chorób i dysfunkcji.

Ile cukru zjadamy przez cały rok? Te liczby robią wrażenie:

Zobacz film: Cukier - ile zjadamy go w ciągu roku? Źródło: Dzień Dobry TVN

Co to jest cukier inwertowany?

Cukier inwertowany jest mieszaniną fruktozy i glukozy mającą postać gęstego syropu. Powstaje w procesie hydrolizy, czyli rozpadu sacharozy na mniejsze cząsteczki. W przeciwieństwie do cukru stołowego (rafinowanego) ulega krystalizacji jedynie w niewielkim stopniu i jest znacznie słodszy od sacharozy. Syrop cukru inwertowanego ma płynną konsystencję i lekko słomkową barwę. Jego znacznymi zaletami są: łatwa rozpuszczalność w wodzie (lepsza niż zwykłego cukru) oraz przedłużanie trwałości produktów. Syrop cukru inwertowanego jest podobny do syropu glukozowo-fruktozowego. Podstawową różnicą jest proporcja glukozy do fruktozy: cukier inwertowany zawiera glukozę i fruktozę w stosunku 1:1. Sacharoza do produkcji cukru inwertowanego pozyskiwana jest z trzciny lub buraków cukrowych.

Cukier inwertowany - jak zrobić go w warunkach domowych?

Cukier inwertowany można przygotować w warunkach domowych na drodze hydrolizy kwasowej. Polega ona na wymieszaniu sacharozy z wodą w stosunku 2:1 i dodaniu 1 g kwasu cytrynowego, opcjonalnie 20 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny na każdy kilogram cukru stołowego użytego w procesie technologicznym prowadzącym do otrzymania syropu cukru inwertowanego. Przygotowaną mieszaninę podgrzewa się do temperatury 114 stopni Celsjusza. Następnie zdejmuje się ją z ognia i stopniowo schładza w temperaturze pokojowej. Otrzymany syrop cukru inwertowanego można wykorzystywać do produkcji domowych wypieków, deserów i przetworów owocowych.

Cukier inwertowany - zastosowanie

Cukier inwertowany nie jest dostępny dla konsumentów jako zamiennik cukru stołowego. Znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, a zwłaszcza w cukiernictwie i piekarnictwie. Może być łączony w niewielkich ilościach ze zwykłym cukrem zapobiegając jego krystalizacji w gotowych produktach. Cukier inwertowany jest dodawany do polew, galaretek, syropów, dżemów, konfitur i powideł. Jest również składnikiem cukierków z płynnym nadzieniem i różnych dekoracji cukierniczych. Cukier inwertowany wykorzystywany jest także w produkcji marcepanu, syropu klonowego, pieczywa, nadziewanych czekolad oraz wyrobów alkoholowych takich jak: wina musujące, gin, likiery, piwo belgijskie. Jest także stosowany jako dodatek do lodów, sorbetów i ciastek, choć nie stanowi w nich podstawowej substancji słodzącej. Z cukru inwertowanego otrzymuje się sztuczny miód, który zachowuje płynną konsystencję nawet przy długotrwałym przechowywaniu. Ten rodzaj cukru znajduje zastosowanie do produkcji kremu ganache, czyli polewy czekoladowej o intensywnym smaku i gładkiej konsystencji. Ganache służy m.in. do nadziewania i polewania deserów.

Polecamy: Cukier czy słodzik? Porównanie słodzików i cukru, wybór substancji słodzącej

Czy wiesz, jak zdrowo się odżywiać? Sprawdź swoją wiedzę!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Czy cukier inwertowany jest zdrowy?

Cukier inwertowany wpływa na zdrowie podobnie, co tradycyjny cukier stołowy i syrop glukozowo-fruktozowy. Wskazane jest jego ograniczanie w codziennej diecie, gdyż w nadmiarze może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Cukier inwertowany przyczynia się do uszkadzania szkliwa zębów, a w efekcie do rozwoju próchnicy. Zawarta w nim fruktoza wywołuje zaburzenia gospodarki lipidowej oraz szkodliwie oddziałuje na wątrobę i sprzyja powstawaniu niealkoholowego stłuszczenia tego narządu. Fruktoza zwiększa również ryzyko nadciśnienia tętniczego. 

Syrop inwertowany może prowadzić do zaburzenia naturalnej równowagi mikroflory jelitowej i niszczenia jelit, gdyż cukry proste są pożywką dla patogennych mikroorganizmów. Konsekwencją są dysfunkcje w pracy układu trawiennego. Nadmiar cukru w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca stanowiących jedną z głównych przyczyn zgonów. Cukier inwertowany prowadzi do gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi i sprzyja wystąpieniu insulinooporności oraz cukrzycy typu 2. Jest wysokokaloryczny i pozbawiony wartości odżywczych. 

Duża ilość cukru w diecie jest przyczyną rozwoju otyłości, która może prowadzić do innych, poważniejszych schorzeń. Nieprawidłowa masa ciała sprzyja występowaniu chorób: sercowo-naczyniowych (np. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego), pęcherzyka żółciowego i choroby zwyrodnieniowej stawów, a także schorzeń wątroby, cukrzycy i wielu innych chorób.

Przekonajcie się, dlaczego tak łatwo uzależniamy się od cukru? Co jest w nim takiego wyjątkowego? A może raczej - wyjątkowo niezdrowego?

Zobacz film: Jak odzwyczaić się od jedzenia słodyczy? Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 26.02.2019,
Opublikowano: 19.09.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej