BABKA WIELKANOCNA Z MARCHEWKĄ
Szacowana kaloryczność porcji 120 kcal
Składniki:
- Mąka pełnoziarnista - szklanka
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Cukier trzcinowy - 1/2 szklanki
- Jabłko - 2 średnie sztuki
- Marchew - 2 sztuki
- Jajo - 3 sztuki
- Płatki jęczmienne - 2 łyżki
- Otręby pszenne - 2 łyżki
- Len nasiona - 1 łyżka
- Rodzynki suszone - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Umyj jajka i wbij je do miseczki, a następnie zmiksuj na puszystą masę. Później dodaj cukier trzcinowy i ponownie zmiksuj. Marchewki i jabłka obierz ze skórki, a potem zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do jajek dołóż przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. W dalszych krokach dosyp otręby, siemię oraz płatki jęczmienne. Co dalej? Wszystko wymieszaj i dodaj do masy rodzynki oraz starte owoce i jeszcze raz wszystko zmieszaj. Później formę na babkę wysmaruj masłem, obsyp mąką pełnoziarnistą i przelej masę. Następnie piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45minut.
JOGURTOWY SERNIK NA OTRĘBOWYM SPODZIE
Szacowana kaloryczność porcji 140 kcal
Spód Składniki:
- Otręby owsiane (nie mielone) - 6 łyżek
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Żółtko jaja - 3 sztuki
- Stewia lub inny słodzik w proszku - 1 łyżka
- Mleko 1,5% tłuszczu - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód przełóż do miski i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź powstałą masę. Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni minut przez 10 minut.
Masa jogurtowa Składniki:
- Jogurt naturalny 2% - 2 duże kubki
- Białko jaja - 4 sztuki
- Stewia - 1/2 szklanki
- Budyń waniliowy, proszek bez cukru - 2 paczki
- Olejek cytrynowy - kilka kropli
Sposób przygotowania:
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo stewię, aromat i budynie. Wszystko razem zmiksuj do połączenia składników. Następnie wlej jogurty i miksuj przez moment na najniższych obrotach. Masę serową przelej na podpieczone ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu sernika, zostaw go do ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik włóż do lodówki na kilka godzin
SERNIK WANILIOWY Z NUTĄ POMARAŃCZY
Szacowana kaloryczność porcji 160 kcal
Składniki:
- Ser twarogowy półtłusty - porcja
- Sok z pomarańczy - 5 łyżek
- Skórka pomarańczowa starta - 3 łyżeczki
- Stewia lub inny słodzik w proszku - 6 łyżek
- Mąka kukurydziana - 4 łyżki
- Żółtko jaja - 4 sztuki
- Białko jaja - 10 sztuk
- Sól - szczypta
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, również po bokach. Twaróg, żółtka, sok, skórkę z pomarańczy, wanilię oraz słodzik umieść w misce i połącz mikserem. Następnie dodaj mąkę kukurydzianą i ponownie zmiksuj. Białka ubij na sztywno, dodając szczyptę soli. ¼ masy białkowej dodaj do masy serowej i wymieszaj energicznie, aby trochę rozluźnić twaróg. Później dodaj resztę ubitego białka, delikatnie mieszając. Masę serową przełóż do tortownicy. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Studzić w lekko otwartym piekarniku.
MAZUREK
Szacowana kaloryczność porcji 120 kcal
Składniki:
- Płatki owsiane - 1/2 paczki
- Cukier brzozowy - 5 łyżek
- Jajo - 4 sztuki
- Mąka pełnoziarnista typ 2000 - 5 łyżeczek
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
- Mleko 1,5% - 5 łyżek
- Słonecznik, nasiona - 3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zarumień na suchej patelni i dodaj cukier – mieszaj, aż się rozpuści. W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i dołóż płatki owsiane oraz słonecznik. Następnie wszystko wymieszaj. W wysokim naczyniu roztrzep jajka z mlekiem i wlej do miski z płatkami, dokładnie mieszając. Tortownicę o średnicy około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Potem przelej masę owsianą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 40 minut na złoty kolor. Po upieczeniu dobrze wystudź.
SMACZNEGO!
Zobacz film: Jak ozdobić stół wielkanocny?