Co upiec na Wielkanoc? Oto 4 dietetyczne i smaczne propozycje!

Getty Images

Święta w tym roku będą inne, niż dotychczas. I choć często spędzimy je z dala od rodziny, nie oznacza to, że musimy zrezygnować z wielkanocnych tradycji, w tym pieczenia ciast. Zastanawiasz się, co warto przygotować? Nasza dietetyk - Felicja Szałapska - stworzyła dla  4 dietetyczne i bardzo smaczne propozycje klasycznych wypieków. Spróbujesz?

BABKA WIELKANOCNA Z MARCHEWKĄ

Szacowana kaloryczność porcji 120 kcal

Składniki:

  • Mąka pełnoziarnista - szklanka
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Cukier trzcinowy - 1/2 szklanki
  • Jabłko - 2 średnie sztuki
  • Marchew - 2 sztuki
  • Jajo - 3 sztuki
  • Płatki jęczmienne - 2 łyżki
  • Otręby pszenne - 2 łyżki
  • Len nasiona - 1 łyżka
  • Rodzynki suszone - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Umyj jajka i wbij je do miseczki, a następnie zmiksuj na puszystą masę. Później dodaj cukier trzcinowy i ponownie zmiksuj. Marchewki i jabłka obierz ze skórki, a potem zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do jajek dołóż przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. W dalszych krokach dosyp otręby, siemię oraz płatki jęczmienne. Co dalej? Wszystko wymieszaj i dodaj do masy rodzynki oraz starte owoce i jeszcze raz wszystko zmieszaj. Później formę na babkę wysmaruj masłem, obsyp mąką pełnoziarnistą i przelej masę. Następnie piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45minut.

JOGURTOWY SERNIK NA OTRĘBOWYM SPODZIE

Szacowana kaloryczność porcji 140 kcal

Spód Składniki:

  • Otręby owsiane (nie mielone) - 6 łyżek
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Żółtko jaja - 3 sztuki
  • Stewia lub inny słodzik w proszku - 1 łyżka
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na spód przełóż do miski i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź powstałą masę. Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni minut przez 10 minut.

Masa jogurtowa Składniki:

  • Jogurt naturalny 2% - 2 duże kubki
  • Białko jaja - 4 sztuki
  • Stewia - 1/2 szklanki
  • Budyń waniliowy, proszek bez cukru - 2 paczki
  • Olejek cytrynowy - kilka kropli

Sposób przygotowania:

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo stewię, aromat i budynie. Wszystko razem zmiksuj do połączenia składników. Następnie wlej jogurty i miksuj przez moment na najniższych obrotach. Masę serową przelej na podpieczone ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu sernika, zostaw go do ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik włóż do lodówki na kilka godzin

SERNIK WANILIOWY Z NUTĄ POMARAŃCZY

Szacowana kaloryczność porcji 160 kcal

Składniki:

  • Ser twarogowy półtłusty - porcja
  • Sok z pomarańczy - 5 łyżek
  • Skórka pomarańczowa starta - 3 łyżeczki
  • Stewia lub inny słodzik w proszku - 6 łyżek
  • Mąka kukurydziana - 4 łyżki
  • Żółtko jaja - 4 sztuki
  • Białko jaja - 10 sztuk
  • Sól - szczypta

Sposób przygotowania:

Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, również po bokach. Twaróg, żółtka, sok, skórkę z pomarańczy, wanilię oraz słodzik umieść w misce i połącz mikserem. Następnie dodaj mąkę kukurydzianą i ponownie zmiksuj. Białka ubij na sztywno, dodając szczyptę soli. ¼ masy białkowej dodaj do masy serowej i wymieszaj energicznie, aby trochę rozluźnić twaróg. Później dodaj resztę ubitego białka, delikatnie mieszając. Masę serową przełóż do tortownicy. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Studzić w lekko otwartym piekarniku.

MAZUREK

Szacowana kaloryczność porcji 120 kcal

Składniki:

  • Płatki owsiane - 1/2 paczki
  • Cukier brzozowy - 5 łyżek
  • Jajo - 4 sztuki
  • Mąka pełnoziarnista typ 2000 - 5 łyżeczek
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
  • Mleko 1,5% - 5 łyżek
  • Słonecznik, nasiona - 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zarumień na suchej patelni i dodaj cukier – mieszaj, aż się rozpuści. W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i dołóż płatki owsiane oraz słonecznik. Następnie wszystko wymieszaj. W wysokim naczyniu roztrzep jajka z mlekiem i wlej do miski z płatkami, dokładnie mieszając. Tortownicę o średnicy około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Potem przelej masę owsianą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 40 minut na złoty kolor. Po upieczeniu dobrze wystudź.

SMACZNEGO!

Zobacz film: Jak ozdobić stół wielkanocny?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 08.04.2020,
Opublikowano: 08.04.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej