Co to są naturalne antybiotyki? Lista najbardziej znanych domowych antybiotyków

Fot: Debby Lewis-Harrison / gettyimages.com

Naturalne antybiotyki zwane są także domowymi, ponieważ większość z nich stosowana jest na co dzień w kuchni. Najbardziej znane spośród naturalnych antybiotyków są czosnek i cebula, z których przyrządza się syropy wykorzystywane powszechnie do łagodzenia objawów przeziębienia i grypy.

Naturalne antybiotyki wykorzystywane są już od dawna, lecz ich drogocenne właściwości przeciwbakteryjne są znaczące w sposób szczególny obecnie, kiedy nasila się zjawisko antybiotykoodporności. Znane naturalne antybiotyki stanowią: gorzknik kanadyjski, imbir, miód, jeżówka purpurowa. Dodatkowo mianem domowych antybiotyków określa się: olej z czarnuszki, olej z oregano, olej kokosowy, mirrę czy paprykę chili.

Naturalne antybiotyki – co to jest?

Odkrycie antybiotyków, a następnie ich wprowadzenie do terapii wielu chorób zakaźnych uznaje się za jedno z największych osiągnięć medycyny. Jednakże z biegiem lat antybiotyki stały się nadmiernie wykorzystywane, co przyczyniło się do rozprzestrzeniania zjawiska lekooporności wielu szczepów bakterii. Antybiotyki uważane są w związku z tym zarówno za błogosławieństwo, jak i za przekleństwo. Dlatego też podkreśla się rolę tzw. antybiotyków naturalnych. Jak sama nazwa wskazuje, to produkty naturalnego pochodzenia, które wykazują liczne prozdrowotne działanie na ludzki organizm, a zwłaszcza przeciwbakteryjne. Hamują rozmnażanie i/lub zabijają drobnoustroje chorobotwórcze. Określane są też mianem domowych antybiotyków, ponieważ większość z nich znaleźć można na co dzień w kuchni. Dodatkowo są bardzo tanie, nie powodują żadnego uszczerbku na zdrowiu i nieobciążone są żadnym ryzykiem uodpornienia się na nie.

Jak leczyć przeziębienie domowymi sposobami? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Domowe sposoby na przeziębienie. Źródło: 36,6.

Antybiotyki naturalne – olej z oregano i chrzan

Powszechnie wykorzystywanym naturalnym antybiotykiem roślinnym jest olej z oregano. Jego działanie bakteriobójcze, ale i przeciwpasożytnicze i grzybobójcze wynika z zawartości tymolu i jego izomeru karwakrolu. W związku z tym wykorzystywany jest w leczeniu kandydozy jamy ustnej czy giardiozy, czyli choroby pasożytniczej jelita cienkiego wywoływanej przez pierwotniaki z gatunku Giardia intestinalis. Udowodniono też jego skuteczność w zwalczaniu bąblowicy – choroby, której czynnikiem sprawczym są tasiemce z rodzaju Echinococcus. Niestety nadmiernie spożywany olejek rozmarynowy powoduje wyjałowienie jelit. Nie powinno się przekraczać dopuszczalnej dziennej dawki, która wynosi 10 kropli i zażywać go razem z probiotykami.

Chrzan wykazuje działanie przeciwbakteryjne, grzybobójcze, przeciwwirusowe, wykrztuśne, które wynika z zawartości lizozymu, fitoncydy, alkoholu fenyloetylowego. Ze względu na właściwości chrzan znalazł zastosowanie w leczeniu zapalenia zatok, przeziębienia, anemii. Przepis na naturalny antybiotyk z chrzanu jest następujący: należy umyć, obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na małych oczkach na tarce około 250 g świeżego korzenia chrzanu. Następnie chrzan umieszcza się w sitku i przelewa wrzątkiem, a potem przekłada ponownie do miski, dodaje wedle uznania sól, ocet winny, cukier. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników chrzan umieszcza się w szczelnie zamkniętym słoiku.

Czosnek jako antybiotyk

Czosnek jako antybiotyk jest od wieków ceniony w medycynie naturalnej. Mechanicznemu naruszeniu ząbków czosnku towarzyszy wydzielanie allicyny, czyli substancji o właściwościach silnie bakteriobójczych. Regularne codzienne spożywanie 2–3 ząbków surowego, rozgniecionego czosnku skutecznie podnosi odporność organizmu i zwalcza zagrażające mu drobnoustroje, takie jak gronkowce, paciorkowce, pałeczkę okrężnicy (z łac. Escherichia coli). Czosnek to antybiotyk, który jest powszechnie stosowany podczas zapalenia zatok, przy grypie, przeziębieniu, bólu gardła, zaburzeniach jelitowych. Oprócz wersji na surowo można z niego przyrządzić syrop. W pierwszej kolejności miażdży się ząbki z 2–3 główek czosnku. Następnie miesza się je z sokiem wyciśniętym z 2 cytryn i dodaje 1 szklankę przegotowanej, ostudzonej wody i 6 łyżeczek miodu. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników miksturę odstawia się na kilka dni. Na koniec należy ją odcedzić i spożywać 3 razy dziennie po 1 łyżce.

Czy czosnek faktycznie leczy? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Lecznicze właściwości czosnku. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Cebula – naturalny antybiotyk

Cebula to kolejny antybiotyk naturalny. Tak samo jak czosnek jest źródłem fitoncyd, czyli związków hamujących rozwój mikroorganizmów. Po cebulę sięga się najczęściej w przypadku nieżytów górnych dróg oddechowych i chorób układu pokarmowego. Z cebuli przygotowuje się syrop, który doskonale łagodzi uporczywy kaszel, ponieważ to doskonały środek wykrztuśny. Jak go przyrządzić? Potrzebne są: 600 g cebuli, 1 duża cytryna, 250 ml miodu. Cebulę należy obrać i pokroić w cienkie piórka lub drobną kostkę. Cytrynę myje się i kroi w plasterki. Wszystkie składniki układa się warstwami najlepiej w dużym słoiku. Najpierw warstwa cebuli, potem cytryny, a na nią miód. Postępuje się tak aż do wykończenia produktów. Słoik zakręca się i odstawia na około 24 godziny. W tym czasie cebula puszcza sok, który przecedza się. Syrop spożywa się 2–3 razy na dobę po 1 łyżce.

Zobacz film i dowiedz się jakie właściwości prozdrowotne ma imbir:

Zobacz film: Lecznicze właściwości imbiru/Jak wybrać najlepszy imbir? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Naturalne antybiotyki – imbir

Imbir to kolejny znany naturalny antybiotyk, który znalazł zastosowanie w leczeniu zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego, przeziębienia czy grypy. Badania dowodzą, że imbir niszczy bakterie, takie jak Listeria, Salmonella, Campylobacter. Imbir łagodzi też mdłości i bóle menstruacyjne, działa żółciopędnie i rozkurczowo, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego.

Jednym z najpopularniejszych zastosowań imbiru jest herbata. Do jej sporządzenia potrzebne są: 3–5 cm świeżego korzenia imbiru, 300 ml gorącej wody, 2–3 plasterki cytryny, 1–2 łyżki miodu. Imbir należy umyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Imbir wrzuca się do szklanki, zalewa wrzątkiem i zostawia na 5–10 minut pod przykryciem. Następnie dodaje się miód i cytrynę.

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 15.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej