Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?

Fot.: Magone / Getty Images

Kapary to pączki kwiatowe krzewu kapara ciernistego. Wykorzystywane jako przyprawa w kuchni krajów śródziemnomorskich zyskały popularność na całym świecie. Te małe, pikantne kulki są nie tylko bardzo smaczne, ale posiadają też wartości odżywcze i właściwości lecznicze.

Kapary posiadają charakterystyczny smak, który nie każdemu przypada do gustu, ale wiele osób zakochuje się w nich już po pierwszym spróbowaniu. Doskonale komponują z suszonymi pomidorami i fetą, ale można je też wykorzystywać jako dodatek do mięs, sałatek czy kanapek.

Co to są kapary? Jak wyglądają i smakują?

Kapary to przetworzone pączki kwiatowe rośliny zwanej kaparem ciernistym. Jest to zimozielony krzew dorastający do 1 m wysokości, występujący naturalnie w krajach śródziemnomorskich. Pączki kwiatowe zbierane są zanim zdążą się rozwinąć, a następnie konserwowane na różne sposoby. Najczęściej dostępne sklepach formy to:

  • kapary marynowane w słodko-kwaśnej zalewie,
  • kapary w słonej zalewie,
  • kapary solone,
  • kapary w winie,
  • kapary w oliwie.

Po przetworzeniu mają one wygląd ciemnozielonych kulek wielkości ziarna groszku z licznymi, jasnymi plamkami. Kapary posiadają charakterystyczny, dość intensywny, pikantno-cierpki smak.

Kapary – wartości odżywcze

Kapary są cenione ze względu na ich wartości odżywcze, należy jednak pamiętać, że na ogół spożywa się je w małych ilościach, jako przyprawę. Zjedzenie 100 g tego produktu jest mało prawdopodobne ze względu na jego intensywny smak. Ponadto kapary na ogół zabezpieczane są za pomocą dużej ilości soli, której nadmierne spożycie nikomu nie służy.

W 100 g kapary w zalewie zawierają:

  • 23 kalorie,
  • niecały gram tłuszczu,
  • 2 g białka,
  • 3 g błonnika,
  • 5 g węglowodanów,
  • witaminy – B1 (0,018 mg), B2 (0,139 mg), B3 (0,652 g), B5 (0,27 mg), B6 (0,023 mg), B9 (23 μg), C (4 mg), E (0,88 mg) i K (24.6 μg),
  • minerały – wapń (40 mg), żelazo (1,7 mg) i sód (2960 mg).

Kapary i ich właściwości lecznicze

Kapary posiadają cenne właściwości lecznicze. Zawierają duże ilości polifenoli i wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, nasilające diurezę, przeciwbakteryjne i obniżające poziom cukru we krwi.

Wśród polifenoli obecnych w kaparach znajdują się kwercetyna, która hamuje reakcje alergiczne, służy przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, oraz kemferol, który działa:

  • przeciwnowotworowo – hamuje nadmierne podziały komórkowe; trwają badania nad wykorzystaniem go w leczeniu raka piersi, jajnika, pęcherza, żołądka, trzustki i białaczki;
  • przeciwcukrzycowo – badania wykazały, że dieta bogata w kemferol obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę i łagodzi jej przebieg;
  • przeciwbakteryjnie – wykazano jego skuteczność w leczeniu bakterii ze szczepu Helicobacter pylori;
  • przeciwwirusowo – obniża aktywność enzymów, których obecność sprzyja namnażaniu się wirusów;
  • ochronnie na serce – zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawałów serca.

Naukowcy wykazali też, że wyciągi z kaparów wykazują ochronny wpływ na wątrobę, na tyle silny, że trwają badania nad ich zastosowaniem w leczeniu chorób tego organu. Działają one na wiele sposobów, między innymi regulując procesy immunologiczne, wspierając syntezę DNA w wątrobie, wymiatając wolne rodniki czy zabijając wirusy.

Do czego pasują kapary?

Kapary były tradycyjnie wykorzystywane w kuchni śródziemnomorskiej (szczególnie sycylijskiej) jako dodatek do potraw, takich jak:

  • sałatki warzywne,
  • sałatki mięsne i rybne,
  • potrawy mięsne,
  • dania z makaronem – na przykład spaghetti alla puttanesca.

Kapary często podaje się z tatarem lub potrawami z łososia w celu przełamania ich smaku. Dobrze komponują się z mięsem, warzywami i makaronem, szczególnie w połączeniu z suszonymi pomidorami, oliwkami i serami. Można je też położyć na kanapkę.

Kapary, dzięki temu że posiadają intensywny smak, mogą ożywić z pozoru nudne dania. Uniwersalnym i prostym przepisem, w którym można je wykorzystać, jest kasza z warzywami. Wybrany rodzaj kaszy (jęczmienną, jaglaną, gryczaną czy quinoa) należy wymieszać w misce z drobno pokrojonymi dodatkami i skropić zdrowym, tłoczonym na zimno olejem. Kapary bardzo dobrze będą smakować w towarzystwie pomidorów, oliwek i fety, ale również papryki, szczypiorku, cebuli czy ogórka. Tak przyrządzone danie jest nie tylko bardzo sycące, ale również zdrowe.

Używając w kuchni kaparów warto pamiętać, że są one najczęściej bardzo słone i trzeba ostrożnie doprawiać dania.

Owoce nasturcji, czyli polskie kapary

Istnieje polski odpowiednik kaparów, który robi się z owoców nasturcji. Zarówno ich wygląd, jak i smak są często trudne do odróżnienia od pierwowzoru z basenu Morza Śródziemnego.

Częściej przygotowywane były w latach, kiedy dostęp do produktów z innych krajów był ograniczony, jednak obecnie powracają do łask. Osoby posiadające w swoim ogrodzie ten kwiat ozdobny mogą jesienią zbierać jego owoce i konserwować je w pikantnej marynacie, a następnie używać w taki sam sposób jak prawdziwe kapary. Warto jednak pamiętać, że posiadają one inne właściwości.

Zobacz film: Budowa wątroby. Źródło: 36,6

Bibliografia:

1. Ali M., Khan T., Fatima K. i in., Selected hepatoprotective herbal medicines: Evidence from ethnomedicinal applications, animal models, and possible mechanism of actions, “Phytotherapy Research”, 2017.

2. Vahid H., Rakhshandeh H. i Ghorbani A., Antidiabetic properties of Capparis spinosa L. and its components, “Biomedicine & Pharmacotherapy”, 92, 2017, s. 293–302.

Data aktualizacji: 17.03.2018,
Opublikowano: 05.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej