Co to jest wosk pszczeli? Jakie ma zastosowanie w kosmetyce?

Fot.: white_caty / Getty Images

Wosk pszczeli to produkt uboczny wytwarzany podczas produkcji miodu. Ma wiele właściwości, dlatego stosuje się go m.in. w terapiach leczniczych i w kosmetyce. Pomaga np. w chorobach układu oddechowego i stawów, podczas przeziębień i różnego rodzaju stanów zapalnych.

Wosk pszczeli jest nie tylko składnikiem maści, tabletek i plastrów, ale także świec i kosmetyków. Można go spotkać w składzie kremów i balsamów, a co ciekawe także w szminkach, cieniach do powiek, tuszach do rzęs i wielu innych. Wosk pszczeli m.in. pomaga wchłonąć się kosmetykom, nawilża skórę i chroni ją.

Wosk pszczeli – co to jest? Jaki ma skład?

Wosk pszczeli to produkt uboczny powstający podczas wytwarzania miodu. Jest podstawowym budulcem w ulu – to właśnie z niego powstają plastry, w których dorastają młode pszczoły. Aby wyprodukować jego 1 kg, potrzebne są prawie 4 kg miodu.

Wosk pszczeli w swoim składzie zawiera: wolne kwasy tłuszczowe i alkohole tłuszczowe, estry alkoholi i kwasów tłuszczowych, węglowodory, węglowodany, minerały, barwniki, substancje aromatyczne i inne. Większość z nich ma właściwości, które m.in. sprzyjają leczeniu i są wykorzystywane w kosmetyce. Na przykład w wosku pszczelim znajdują się: beta-karoten i estry, które działają przeciwzapalnie, chryzyna, która działa niczym antybiotyk, a także flawonoidy, które skutecznie niszczą bakterie i grzyby. Oprócz tego jest on bogatym źródłem: witaminy A (właściwości pobudzające i regulujące), skwalenu (właściwości ochronne) oraz kwasu masłowego, palmitynowego, octowego, melisowego i walerianowego (właściwości przeciwnowotworowe). Dlatego też wosk, obok miodu, pyłku, propolisu i mleczka, to kolejny pszczeli produkt, który ze względu na swoje zastosowanie cieszy się dużą popularnością.

Właściwości i zastosowanie wosku pszczelego

Wosk pszczeli ze względu na swoje właściwości ma wiele zastosowań. Szczególnie sprawdza się jako środek leczniczy. Można go wykorzystywać m.in. w terapii chorób serca, dróg oddechowych, skóry i wielu innych. Leczenie woskiem pszczelim staje się coraz bardziej popularne, gdyż dostępnych jest coraz więcej badań naukowych, które udowadniają jego właściwości i skuteczność. Wcześniej, z powodu braku ich potwierdzenia naukowego, był raczej wykorzystywany w medycynie niekonwencjonalnej. 

Wosk pszczeli leczy m.in.: ropiejące rany i wypryski, czyraki i wrzody, siniaki i krwawe wybroczyny. Stosowany jest także na: katar sienny, artretyzm, schorzenia reumatologiczne, skaleczenia i dny. Znajduje się również w składzie plastrów, past i tabletek. Ponadto wosk pszczeli ma wiele zastosowań w kosmetyce. Wytwarza się z niego kremy, mleczka i maści. Służy także do produkcji świec. Podczas ich spalania wydobywa się przyjemny i energetyczny zapach, a dodatkowo mają one działanie kojące i neutralizują negatywne promieniowanie z urządzeń elektrycznych. Warto stosować je w pomieszczeniach osób mających problemy z chorobami oddechowymi, gdyż oczyszczają powietrze i łagodzą objawy. Wosk pszczeli jest wykorzystywany także w stomatologii, gdzie służy do robienia odlewów zębowych, a także jako środek czyszczący. Ponadto można produkować z niego woskowany papier, kredy olejne oraz wykorzystywać go w leśnictwie.

Wosk pszczeli – zastosowanie w kosmetyce

Wosk pszczeli ma także bogate zastosowanie w kosmetyce. W tej branży swoje miejsce znalazł zarówno wosk żółty, jak i biały. Jest on bogatym źródłem wielu wartościowych elementów, jednak w swojej konsystencji jest bardzo twardy, dlatego też nie może być stosowany jako samodzielny składnik. Z tego powodu w kosmetyce najczęściej łączy się go z ciekłą parafiną i olejami. Może pełnić wtedy rolę emulgatora i być stosowany w: tuszach do rzęs, szminkach, podkładach, cieniach do powiek, mydłach, kredkach do oczu, produktach do stylizacji włosów, plastrach do depilacji i peelingach. Ponadto jego szerokie zastosowanie w kosmetyce dotyczy także produkcji kremów. Wszystko za sprawą tego, że dzięki swoim właściwościom zmiękcza skórę, nadaje jej elastyczności, a także silnie ją nawilża. Wosk pszczeli chroni cerę przed wysuszeniem i ją odżywia. Tego typu kosmetyki powinni stosować także ci, którzy chcą wyeliminować zaczerwienienie i złagodzić podrażnienia. Będzie to idealny wybór dla osób z cerą trądzikową, ponieważ kremy na bazie wosku pszczelego nie zatykają porów. Ponadto nadają skórze piękny połysk i lekko się rozsmarowują. Z kolei zawartość wosku pszczelego w kosmetykach do stylizacji fryzur sprawia, że na włosach tworzy się filtr ochronny, nabierają one połysku, a także wygładzone zostają rozdwajające się końcówki. Ten produkt uboczny powstawania miodu ma tak wiele właściwości, że dodawanie go do kosmetyków stało się bardzo popularne.

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 18.02.2018,
Opublikowano: 20.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej