Co to jest surowa woda? Czy jest zdrowa? Uzdatnianie wody pitnej

Fot: Adrian Nakic / gettyimages.com

Surowa woda to woda nieuzdatniona, nienaruszona ludzką lub mechaniczną interwencją. Mimo że posiada swoich zwolenników, to specjaliści ostrzegają przed jej spożywaniem, gdyż stanowi źródło wielu groźnych dla zdrowia zanieczyszczeń, zarówno chemicznych, jak i biologicznych.

Surowa woda to nowy pseudozdrowotny trend, który posiada zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jest to woda nie poddana żadnym procesom uzdatniającym, niesłusznie utożsamiana z wodą naturalną. Moda na jej picie rozwinęła się w Stanach Zjednoczonych Ameryki i szybko zagościła w Polsce. Jej producenci podkreślają, że idealnie wpisuje się w ogólnoświatowy trend zwracania się ku produktom organicznym. Specjaliści donoszą, że w surowej wodzie znajdować się mogą zanieczyszczenia takie jak pasożyty lub bakterie Escherichia coli, czyli pałeczka okrężnicy.

Co to jest surowa woda?

Znaczenie wody dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania człowieka jest niepodważalne. Picie jej dużej ilości zalecane jest w przebiegu wielu chorób, nawet przy zwykłym przeziębieniu czy grypie. Braki wody w organizmie przejawiają się m.in. chronicznym zmęczeniem, bólami głowy, przesuszaniem skóry, brakiem koncentracji i kłopotami z trawieniem.

Najbezpieczniejsze jest spożywanie niegazowanej wody mineralnej lub źródlanej. Coraz częściej konsumenci decydują się także na picie wody z kranu ze względu na dobrą jakość wody wodociągowej w Polsce. Surowa woda (z ang. raw water) to zdaniem producentów niefiltrowana, nieprzetworzona, niesterylizowana, nienaruszona ludzką lub mechaniczną interwencją woda, która jest podobno zdrowsza od wody butelkowanej i kranówki. Jest to m.in. woda deszczowa, gruntowa, ze studni, jezior i rzek. Jednak to, że surowa woda pochodzi z naturalnych źródeł, nie oznacza, że jest zdrowa.

Czy woda z kranu jest zdrowa? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Woda z kranu a woda źródlana. Źródło: Wiem co jem.

Picie wody surowej to nowy pseudozdrowotny trend, który przybył do Polski zza oceanu. Pojawił się w Stanach Zjednoczonych Ameryki w grudniu 2017 i wraz z nowym rokiem zagościł w Europie. Początkowo za butelkę o pojemności 10 l płaciło się 135 zł, a obecnie, kiedy picie wody nieuzdatnionej stało się modne, cena wzrosła nawet do 225 zł. Producenci oferują sprzedaż internetową i możliwość transportu, a nawet indywidualne ustalanie ceny przy większym zakupie. Woda surowa znalazła zwolenników zwłaszcza wśród osób nastawionych na żywność ekologiczną.

Czy woda surowa jest zdrowa?

Surowa woda rzekomo posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Jej producenci twierdzą, że zawiera mnóstwo probiotyków i nazywają ją mianem „starożytnego źródła życia”. Sugerowanych właściwości probiotycznych nie potwierdziły jednak żadne badania. Założyciel Living Waters (największej firmy sprzedającej surową wodę) Mukhande Singh donosi, że surowa woda jest zdatna do picia tylko przez jeden cykl Księżyca. Podkreśla jej walory smakowe, skład mineralny i lepsze nawadnianie organizmu. Zwolennicy surowej wody zachwalają jej właściwości, porównując ją ze zwykłą kranówką. Uważają, że w wodzie z kranu znajduje się wiele substancji chemicznych, a w procesie uzdatniania pozbawiana jest ona naturalnych minerałów i substancji odżywczych. Ponadto rzekomo jest toksyczna, zawiera leki psychotropowe i antykoncepcyjne.

Dietetycy jednak ostrzegają, że w surowej wodzie, nawet jeśli pochodzi z krystalicznie czystego górskiego strumienia, mogą znajdować się zanieczyszczenia chemiczne lub biologiczne, takie jak pasożyty, grzyby, odchody zwierzęce i groźne bakterie. Dlatego też nie nadaje się do spożycia, a pijący ją ludzie robią to na własne ryzyko. Nikt nie powinien pić surowej wody, a szczególnie małe dzieci, osoby starsze i z niską odpornością. Surowa woda może wywołać zatrucie objawiające się silnymi wymiotami, zaburzeniem trawienia i bólami brzucha. Specjaliści donoszą, że może wywołać zapalenie wątroby typu A, zakażenie układu moczowego, a zawarte w niej pasożyty przewodu pokarmowego predysponują do rozwoju giardiozy, cholery, czerwonki i duru brzusznego.

Uzdatnianie wody pitnej i jej jakość

W 2010 roku Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych przyjęło rezolucję, zgodnie z którą fundamentalnym prawem człowieka jest dostęp do czystej wody pitnej. Jej jakość jest też jednym z Milenijnych Celów Rozwoju wypracowanych na podstawie Deklaracji Milenijnej z 2000 roku. Woda pitna jest źródłem życia, ale jeśli nie spełnia odpowiednich wymagań, może być zagrożeniem dla zdrowia człowieka. Z tego powodu woda surowa musi być uzdatniana.

Uzdatnianie wody pitnej pomogło w dużym stopniu wyeliminować wiele chorób rozprzestrzeniających się za jej pomocą, gdyż służy pozbyciu się szeregu patogenów, które mogą się w niej znajdować. Głównymi metodami pozyskiwania wody uzdatnionej są: aeracja, czyli napowietrzanie (natlenianie), odżelazianie, odwrócona osmoza (RO), zmiękczanie, demineralizacja, filtracja i dezynfekcja (chemiczna jak ozonowanie, chlorowanie, fluorowanie czy promieniowaniem UV).

W Polsce normy na temat jakości wody pitnej ustalone są w formie obowiązującego aktualnie Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Jego podstawą prawną jest Ustawa z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków. Nadzór nad jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi sprawowany jest w Polsce przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Bada się jej smak, zapach i kolor oraz przeprowadza szczegółową analizę chemiczną i mikrobiologiczną. Specjaliści donoszą, że jakość wody kranowej uległa znacznej poprawie na przestrzeni ostatnich lat dzięki stałemu monitoringowi i inwestycjom w unowocześnianie procesów uzdatniania.

Źródlana czy mineralna? Czym się różnią? Odpowiedź znajdziesz w filmie

Zobacz film: Czym się różni woda mineralna od źródlanej? Źródło: Wiem co jem.

Bibliografia:

1. Pławszewski A., Mniszek W., Porównanie technologii uzdatniania wody pod względem skuteczności obniżenia stężenia azotanów w wodzie do picia, „Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Zarządzania Ochroną Pracy w Katowicach”, 2013, 1(9), s. 15-27.

2. Kłos L., Jakość wody pitnej w Polsce, „Acta Universitatis Lodziensis Folia Oeconomica, 2015, 2(313), s. 195-205.

Opublikowano: 18.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej