Co to jest siara bydlęca? Właściwości, działanie i dawkowanie wczesnego mleka bydlęcego

Fot: Sam Edwards / gettyimages.com

Siara bydlęca to wczesne mleko krów, które wykazuje wiele właściwości zdrowotnych ze względu na niezwykłe bogactwo składników aktywnych. Najbardziej wartościowe jest w pierwszych kilku godzinach po ocieleniu się krowy. Pobudza naturalne procesy biologiczne człowieka.

Siara to mleko produkowane przez komórki nabłonkowe gruczołu sutkowego ssaków bezpośrednio po porodzie. Popularna stała się suplementacja siarą bydlęcą. Colostrum bovinum stosowane jest w leczeniu wielu jednostek chorobowych, a zwłaszcza chorób skóry.

Stanowi doskonałe połączenie substancji ochronnych, przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych oraz czynników wzrostu. Jest to naturalny środek, który wzmacnia działanie całego organizmu. Na jego bazie produkowane są ekskluzywne kosmetyki odmładzające.

Co to jest colostrum?

Colostrum to łacińska nazwa pierwszego mleka ssaków, czyli siary, znanego też jako młodziwo. Dużą popularnością w ostatnim czasie cieszy się suplementacja siarą bydlęcą (łac. colostrum bovinum). Jest to płyn wydzielany przez gruczoły mleczne krów, który produkowany jest pod koniec ciąży i w pierwszych 5 dniach po ocieleniu.

Siara mleka krowiego wskazana jest szczególnie dla dzieci, osób o złej kondycji zdrowotnej, a zwłaszcza chorych na nowotwory i po leczeniu onkologicznym, odchudzających się, intensywnie uprawiających sport, odczuwających nadmierny stres i przewlekłe zmęczenie, z zaburzeniami układu krążenia oraz seniorom z kłopotami z pamięcią.

Czy mleko jest naprawdę zdrowe? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Czy picie mleka jest zdrowe? Źródło: 36,6.

Skład siary mleka krowiego

Siara mleka krowiego zawiera około 250 naturalnych związków chemicznych. Stężenie tych substancji jest prawie 40-krotnie większe niż w mleku wytwarzanym w okresie późniejszym. Najistotniejszym elementem składowym siary są białka, które tworzą do 60% suchej masy. Na szczególną uwagę zasługują immunoglobuliny i regulatory odporności, takie jak laktoperoksydaza, oksydaza ksantynowa, tymozyna, lizozym, laktoalbumina, trypsyna i laktoferyna. W jej skład wchodzą też węglowodany, tłuszcze, minerały (chlor, chrom, wapń, cynk, fosfor, glin, kobalt, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, żelazo), czynniki wzrostu i pochodne kwasów nukleinowych. Jest doskonałym źródłem witamin, zwłaszcza A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, PP i C.

Colostrum – właściwości i działanie

Colostrum posiada wiele cennych właściwości. Wykazuje działanie immunostymulujące, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Wpływa pozytywnie na proces gojenia ran i owrzodzeń na drodze usprawnienia usuwania pozostałości procesów zapalnych i zwiększenia potencjału regeneracyjnego tkanek. Stymuluje prawidłowy wzrost i rozwój kości.

Stanowi źródło 3 klas przeciwciał IgA, IgG, IgM i aktywizuje wewnętrzne mechanizmy obronne organizmu. Siara bydlęca zawiera przeciwciała przeciwko Escherichia coli, Salmonelli, Streptococcusa i Staphylococcusa. Substancje w niej zawarte zwalczają wirusa zapalenia wątroby typu B i C oraz cytomegalii i wspomagają terapię zakażeń HIV. Siara zapobiega odkładaniu się w komórkach mózgu nieprawidłowego białka – beta-amyloidu. Hamuje angiogenezę (tworzenie sieci komórkowej) w obrębie guzów nowotworowych i proliferację komórek nowotworowych.

Siara bydlęca wspomaga regenerację organizmu po dużym wysiłku fizycznym. Pomaga w leczeniu kontuzji i stymuluje przyrost masy mięśniowej. Usprawnia proces spalania tłuszczu, przez co znacznie podnosi skuteczność kuracji odchudzających. Przyczynia się do prawidłowego działania bariery jelitowej i chroni komórki przed działaniem stresu oksydacyjnego. Zmniejsza ryzyko zachorowania na wrzody żołądkowe i leczy biegunki.

Regularne spożywanie colostrum obniża ciśnienie krwi. Stanowi także składnik odżywek dla dzieci. Składniki siary bydlęcej stosowane są w karmieniu wcześniaków cierpiących na infekcje wirusowe, a także powodują szybszy wzrost masy ciała u dzieci.

Colostrum w dermatologii i kosmetologii

Colostrum wykazuje pozytywne działanie na kondycję skóry. Stąd wykorzystywane jest powszechnie przez kliniki medycyny estetycznej i gabinety kosmetyczne. Pożądane jest zwłaszcza colostrum klasy zerowej, czyli zebrane podczas 2 pierwszych godzin po ocieleniu krowy.

Siara bydlęca stanowi składnik ekskluzywnych kosmetyków o właściwościach odmładzających, ponieważ reguluje wytwarzanie kolagenu i hialuronianu przez fibroblasty.

Produkowane są z niej zwłaszcza kremy, balsamy i maseczki. Zawiera duże ilości EGF (ang. Epidermal Growth Factor), który działa stymulująco i naprawczo na naskórek, zapewnia efekt naturalnego liftingu i spowalnia procesy starzenia. Zapobiega rozwoju zaskórników i łagodzi stany zapalne skóry. Wspomaga proces leczenia różnych postaci trądziku, łagodzi podrażnienia i działa silnie nawilżająco. Dzięki colostrum uzyskuje się efekt gładkiej, elastycznej, odmłodzonej i ujędrnionej skóry.

Suplementy z siarą bydlęcą

Na rynku pojawia się coraz większa liczba suplementów diety zawierających colostrum bovinum. Dostępne są one w formie kapsułek i proszku do rozrobienia w wodzie. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na ich zażywanie ze względu na ich dość wysoką cenę. 

Opakowanie 200 g proszku do sporządzania zawiesiny kosztuje około 270 zł. W tej formie colostrum dawkowane jest następująco: 2 miarki dziennie rano na czczo i przed snem. Proszek można zmieszać w szklance wody lub mleka bądź przyjąć bezpośrednio do ust.

Drugą postacią colostrum, jaką można wybrać, są kapsułki. Za opakowanie 60 sztuk trzeba zapłacić około 100 zł. Należy przyjmować 1–2 tabletki do 2 razy dziennie przed posiłkiem, najlepiej rano i wieczorem.

Colostrum – skutki uboczne

Colostrum to całkowicie naturalny produkt, który nie wywołuje działań ubocznych. Jedynie w sporadycznych przypadkach mogą się pojawić wzdęcia i nudności.

Zobacz film i dowiedz się czy warto pić mleko

Zobacz film: Czy dorośli też powinni pić mleko? Źródło; 36,6.

Bibliografia:

1. Pukacka M., Pukacki P., Żaba R. i wsp., Opis przypadków zastosowania siary bydlęcej w dermatologii w Klinice Dermatologii i Wenerologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, „Dermatologia Praktyczna”, 2015, 4, s. 13-16.

2. Rak K., Bronkowska M., Immunologiczne znaczenie siary, „Hygeia Public Health”, 2014, 49(2), s. 249–254.

Data aktualizacji: 16.10.2018,
Opublikowano: 16.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej