Co to jest semolina? Właściwości prozdrowotne semoliny. Przepis na pizzę z semoliną

fot. qwart / Getty Images

Semolina to mąka wyprodukowana z ziaren pszenicy twardej, zwanej też pszenicą durum. Służy zwłaszcza do wyrabiania ciasta na makaron i pizzę. Dzięki zawartości naturalnych barwników z grupy karotenoidów i ksantofili nadaje ciastu bursztynowożółtego koloru.

Semolina to mąka wykorzystywana do robienia makaronu. Dzięki niej makaron nie sklei się, zachowa kształt i będzie sprężysty nawet w przypadku, gdy będzie nieco za długo gotowany. Semolina to zdrowsza alternatywa dla mąki pszennej. Oprócz cennych walorów smakowych mąka z kaszy durum wykazuje pozytywny wpływ na ludzki organizm. Oddziałuje na układ krążenia, pokarmowy czy nerwowy. Niestety z płynących z niej korzyści nie mogą skorzystać chorzy na celiakię czy z nadwrażliwością na gluten, gdyż semolina jest źródłem tego roślinnego białka.

Czym jest gluten? Czy należy się go obawiać? Zobaczcie:

Zobacz film: Czy glutenu trzeba się bać? Źródło: 36,6

Co to jest semolina?

Semolina to mąka wyprodukowana z ziaren pszenicy twardej (z łac. Triticum durum Desf.), która zwana jest też pszenicą durum czy makaronową. Przez to, że jest gruboziarnista, niektórzy określają ją mianem kaszy manny. To niefortunne porównanie, gdyż produkty te pochodzą z dwóch różnych gatunków pszenicy. Kasza manna uzyskiwana jest z pszenicy zwyczajnej (z łac. Triticum aestivum L.), a nie twardej jak semolina.

Semolina używana jest zgodnie z włoską tradycją do wyrabiania ciasta na makaron i pizzę. Zdaniem wielu kucharzy, bez mąki semoliny nie można stworzyć prawdziwego makaronu, który nie pochłonie dużo wody, a po ugotowaniu będzie al dente. Wśród właściwości semoliny z pszenicy wymienia się dodatkowo: wysoką szklistość, zawartość barwników należących do grupy karotenoidów i ksantofili, dużą zawartość glutenu i białka umożliwiających zachowanie kształtu uzyskanego podczas tłoczenia, zwartą fakturę. Mąki tej używać można także do wypieku pieczywa i słodkich ciast. Nadaje się doskonale do sporządzania naleśników i omletów, sosów czy budyniów. Jej zastosowanie w sztuce kulinarnej popularyzuje jeden z bardziej znanych mistrzów kuchni, Jamie Oliver – brytyjski kucharz i autor wielu programów czy książek kulinarnych.

Wartości odżywcze mąki z pszenicy durum

Wartości odżywcze semoliny z pszenicy durum w 100 g produktu przedstawiają się następująco:

  • wartość energetyczna 360 kcal,
  • tłuszcz 1,05 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,15 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,124 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,43 g,
  • węglowodany 72,83 g,
  • białko 12,68 g,
  • błonnik 3,9 g.

Semolina – źródło witamin i minerałów

Semolina z pszenicy twardej wykazuje cenne dla zdrowia właściwości. Jest źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, takich jak: B3 – niacyna (0,7 mg), B1 – tiamina (0,11 mg), B6 (0,09 mg), B2 – ryboflawina (0,04 mg), E (0,1 mg), B9 – kwas foliowy, oraz składników mineralnych, w tym m.in.: potasu (170 mg), fosforu (110 mg), wapnia (18 mg), magnezu (32 mg), sodu (1 mg), żelaza (1,23 mg), miedzi (0,189 mg), cynku (1,05 mg), ale i jodu, selenu czy manganu. Wszystkie razem zapewniają wzrost ogólnej odporności organizmu.

Właściwości prozdrowotne semoliny

Semolina dostarcza koniecznego dla procesu trawienia błonnika pokarmowego, który dodatkowo zapewnia na dłużej uczucie sytości i zmniejsza ochotę na słodkie. Usprawnia też metabolizm tłuszczu. Makaron uzyskany z tej mąki posiada niski indeks glikemiczny (IG = 44), lecz tylko w przypadku gdy poddawany jest odpowiednio trwającej obróbce termicznej. Gotowanie zbyt długie, niż podaje producent, powoduje wzrost poziomu IG nawet do 56. Niska wartość IG zapobiega silnym wyrzutom cukru i insuliny we krwi. Czynniki te sprawiają, że semolina powinna być spożywana przez osoby na diecie odchudzającej oraz chorych na cukrzycę.

Badacze podkreślają, że semolina wpływa pozytywnie na sprawność intelektualną. Może spowolnić postęp demencji starczej, a w przypadku ciężarnych kobiet wspomaga prawidłowe wykształcenie poszczególnych narządów płodu. Semolina to także źródło luteiny, która poprawia kondycję narządu wzroku i skóry. Dodatkowo skutecznie powstrzymuje negatywny wpływ wolnych rodników na zwyrodnienie plamki żółtej. Dzięki zawartości selenu i witaminy E mąka z pszenicy durum dostarcza organizmowi cennych przeciwutleniaczy, przez co zapobiega szkodliwemu utlenianiu DNA i niszczeniu błon komórkowych. Zawarty w niej magnez wspomaga regenerację mięśni.

Produkt wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, antywirusowe, przeciwgrzybicze. Ze względu na zawartość żelaza, potasu i kwasu foliowego semolina wspomaga w walce z anemią, intensyfikuje wytwarzanie czerwonych krwinek i usprawnia transport krwi po organizmie, a razem z nią tlenu i składników odżywczych do wszystkich komórek ciała. Dodatkowo obniża ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.

Semolina – przepis na ciasto na pizzę

Semolina doskonale nadaje się jako składnik ciasta na pizzę, do którego przygotowania potrzebne będą:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki semoliny,
  • 1 szklanka letniej wody,
  • 8 g drożdży suszonych,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Wszystkie składniki wkłada się do dużej miski i dokładnie miesza. Następnie zagniata się na gładkie ciasto, z którego formuje się kulkę i odstawia do wyrośnięcia na około 30–40 minut w ciepłe miejsce. Przez ten czas ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość. Uzyskana porcja wystarcza na przygotowanie 2 dużych pizz, w związku z tym ciasto dzieli się na pół i rozwałkowuje na dość cienki placek, który układa się na uprzednio wysmarowanej delikatnie olejem blaszce do pieczenia. Po nałożeniu sosu i dodatków pizzę piecze się przez około 20 minut w temperaturze 180–200ᵒC.

Bibliografia:

1. Grembecka M., Mielczarek A., Szefer P., Jakość makaronów w świetle ich składu pierwiastkowego, „Roczniki PZH”, 2011, 62(3), s. 295-299.

2. Podolska G., Wyzińska M., Wpływ nawożenia azotem na niektóre cechy jakościowe ziarna pszenicy twardej (triticum durum desf.) odmiany komnata, „Fragmenta Agronomica”, 2013, 30(3), s. 148–158.

Opublikowano: 15.01.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej