Co to jest miechunka jadalna? Wartości odżywcze i właściwości lecznicze miechunki

fot. pejft / Getty Images

Miechunka jadalna to roślina znana z pozytywnego wpływu na ludzki organizm. Podnosi ogólną odporność, działa moczopędnie, dostarcza cennych witamin i składników mineralnych, obniża poziom cholesterolu frakcji LDL. Często wykorzystywana jest do przygotowania leczniczej nalewki.

Miechunka jadalna może pełnić rolę rośliny ozdobnej i uprawnej. Wykorzystywana jest w sztuce kulinarnej. Jej owoce można spożywać na surowo po usunięciu otoczki, poddawać suszeniu, sporządzać z nich konfitury czy nalewki. W sklepie spotkać je można pod nazwami: jagody inkaskie, rodzynki brazylijskie, wiśnie peruwiańskie. Miechunka to również cenna roślina lecznicza.

Co to jest miechunka jadalna?

Miechunka jadalna znana też jest jako: miechunka peruwiańska (z łac. Physalis peruviana L.), wiśnia peruwiańska, jagoda peruwiańska, jagoda inkaska, wenezuelski topo-tono, rodzynek brazylijski. To gatunek rośliny należący do rodzaju miechunka i rodziny psiankowatych. Wywodzi się z terenów Ameryki Południowej. Rodzimie porasta Boliwię, Peru, Kolumbię, Ekwador. Z czasem roślina rozprzestrzeniła się w inne regiony świata. Miechunka może być hodowana w doniczkach i w gruncie. Za opakowanie nasion jagody peruwiańskiej zapłaci się około 3 zł.

Jak wygląda miechunka jadalna?

Miechunka jadalna osiąga średnio wysokość 1,2 m. Jest silnie rozgałęziona. Łodygę rośliny pokrywa delikatny meszek. Liście miechunki jadalnej mają sercowaty kształt i są nieco filcowate. Miechunce wyrastają pojedynczo kwiaty, które położone są na zwisających szypułkach. Posiadają charakterystyczny, rozdęty kielich. Są żółto-pomarańczowe. Owoce miechunki mają postać niewielkiej, pachnącej, okrągłej jagody. Osiągają masę 4–5 g. Umiejscowione są w zrośniętych działkach kielicha. Posiadają słodko-kwaśny smak, nieco przypominający smak ananasa w połączeniu z cytryną.

Miechunka jadalna w sztuce kulinarnej

Miechunkę jadalną spożywać można w wersji na surowo. Poddaje się ją też często duszeniu, gotowaniu czy suszeniu. Stanowi składnik dań wytrawnych i słodkich. To częsty dodatek do jogurtów, płatków owsianych, sałatek owocowych. Można z niej przyrządzać konfiturę. Z miechunki przygotowuje się też napar do picia. W tym celu należy 5 g surowca zalać 200–220 ml wrzącej wody, po czym odstawić na 15–20 minut i przecedzić. Napar powinno się spożywać 4 razy dziennie po 100 ml.

Wartości odżywcze owocu miechunki jadalnej

Wartość odżywcza owocu miechunki jadalnej w 100 g produktu przedstawia się następująco:

  • wartość energetyczna 53 kcal,
  • tłuszcz 0,7 g,
  • węglowodany 11 g,
  • białko 1,9 g.

Właściwości lecznicze miechunki jadalnej

Miechunka peruwiańska wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Owoce tej rośliny to źródło niezbędnych organizmowi witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza witaminy A (720 IU), kwasu askorbinowego (11 mg), wapnia (9 mg), żelaza (1 mg). Miąższ miechunki jest źródłem fitosteroli, które wspomagają proces usuwania szkodliwych wolnych rodników. Roślina wykazuje właściwości uspokajające, zatem wskazana jest przy problemach z nerwami. Dodatkowo wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, oczyszcza krew, obniża poziom tzw. złego cholesterolu (LDL). Korzystanie wpływa na proces trawienia.

Miechunka znana jest z właściwości moczopędnych, stąd też powinna znaleźć się w diecie osób z problemami z układem moczowym. Jej spożywanie zaleca się mężczyznom zmagającym się ze schorzeniami prostaty. Stosowana jest w leczeniu kamicy moczowej, przewlekłych chorób stawów, kuracjach odtruwających. Ze względu na dużą zawartość witaminy C roślina wzmacnia ogólną odporność organizmu. Znana jest też z właściwości przeciwzapalnych.

Miechunka jadalna może być też stosowana zewnętrznie w formie naparu, z którego przygotowuje się okłady i przemywa zmienioną chorobowo skórę. Działa przeciwzapalnie, tonizująco, odżywczo, regenerująco. Wspomaga leczenie łuszczycy, tocznia wyprysków, niweluje przebarwienia skórne. Wzmacnia włosy, usuwa łupież. Nadaje im połysk i puszystość. Sprawia, że skóra staje się delikatna i bez rozszerzonych porów.

Jakie polskie zioła były stosowane w medycynie? Zobaczcie:

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu

Nalewka z miechunki – przepis

Owoce miechunki to doskonały materiał do przygotowania zdrowotnej nalewki. Niezbędne składniki to: 1 l spirytusu, 1,5 l świeżego, nieklarowanego soku z owoców miechunki peruwiańskiej. Sok wlewa się do dużego słoika. Następnie cały czas mieszając, powoli dodaje się spirytus. Słoik zamyka się szczelnie i odstawia do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie miksturę wyciąga się z lodówki i energicznie wstrząsa naczyniem, gdyż dość często dochodzi do rozwarstwienia się składników. Nalewkę przelewa się do butelek i trzyma w ciemnym, zimnym miejscu. Nalewkę z miechunki powinno się spożywać 2 razy dziennie po 15 ml, schłodzoną do 10–12ᵒC.

Frużelina z miechunki – przepis

Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 200 g owoców miechunki, 40 g cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki wody, 1 łyżeczka żelatyny. Owoce miechunki myje się i kroi na pół. Następnie wkłada się do garnka, dodaje cukier i podgrzewa do czasu, aż puszczą sok. Pamiętać trzeba o dość częstym i delikatnym mieszaniu. W międzyczasie dorzuca się sok z cytryny i uprzednio wymieszaną z 1 łyżką wody mąkę ziemniaczaną. Po dokładnym wymieszaniu zdejmuje się z kuchenki. W osobnym naczyniu rozpuszcza się w 2 łyżkach wody żelatynę, którą następnie dodaje się do owoców.

Data aktualizacji: 09.01.2019,
Opublikowano: 01.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej