Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?

Fot.:alpaksoy / Getty Images

Melasa powstaje w procesie produkcji cukru spożywczego i przez wiele lat była niedocenianą substancją, uważaną wręcz za szkodliwą. Tymczasem dziś coraz częściej stosowana jest jako zdrowy zamiennik białego cukru i podkreśla się na świecie jej zdrowotne właściwości, które znajdują potwierdzenie w badaniach.

Melasa nie występuje tylko w jednym rodzaju. Zależy od surowca, z którego tworzony jest cukier. Dlatego ciemnobrązowy syrop, będący w zasadzie produktem ubocznym procesu wytwarzania słodkiego proszku, może być też buraczany lub trzcinowy.

Melasa i jej właściwości

Analiza zawartości melasy wskazuje na obecność w substancji wielu związków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, molibdenu, miedzi, selenu, chromu, potasu i manganu.

Zawarty w niej wapń zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, jednocześnie zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy. Wpływa także na utrzymanie w dobrym stanie błon komórkowych oraz całych tkanek. Przez wzgląd na zawartość znacznych ilości żelaza melasa zalecana jest w leczeniu anemii, która wynika właśnie z niedoborów tego pierwiastka w organizmie. Z kolei potas pozytywnie oddziałuje na pamięć i koncentrację, czyli prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Magnez wspomaga pracę mięśni i reguluje pracę układu nerwowego. Jego brak może objawiać się stanami depresyjnymi i zaburzeniami rytmu pracy serca. Selen poprawia kondycję układu odpornościowego i wspomaga organizm w walce z niszczącym działaniem wolnych rodników. Chrom wspiera z kolei magazynowanie glukozy w mięśniach, a przez to ogranicza ryzyko zachorowań na cukrzycę. Niedobór manganu może prowadzić do zaburzeń płodności (zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn), a także opóźnień w rozwoju fizycznym. Molibden uaktywnia zmagazynowane w organizmie żelazo.

Melasa jest też źródłem witamin, zwłaszcza z grupy B – B1, PP, B5 oraz B6, które są koniecznym elementem metabolizmu człowieka. Ich niedobór prowadzi ponadto do osłabienia włosów czy pogorszenia kondycji skóry.

Melasa buraczana

Produktem ubocznym procesu wytwarzania białego cukru jest m.in. melasa buraczana. Ponieważ jest zdecydowanie bardziej wartościowa niż biała substancja słodząca, może stanowić jej zdrowszy zamiennik. Cukier w procesie obróbki zostaje pozbawiony swoich właściwości odżywczych, dlatego dostarcza do organizmu jedynie puste kalorie. Znacznie bardziej cenne składniki pozostają w melasie, która używana jest także do wypieków, sosów, naleśników itp. Ma jednak mniej wartości odżywczych od melasy trzcinowej, która zawiera jedynie 38% sacharozy, podczas gdy ta z buraków aż 50%.

Substancja dostępna jest w konsystencji syropu i może być traktowana jako słodzik. W przemyśle wykorzystywana jest m.in. do barwienia i aromatyzowania napojów alkoholowych.

Melasa karobowa i trzcinowa

W sklepach można znaleźć nie tylko substancję pozostałą z obróbki buraków cukrowych, ale także melasę trzcinową i z karobu, czyli mączki chleba świętojańskiego.

Melasa trzcinowa, przez wzgląd na bardzo ciemny kolor, określana jest również „czarnym złotem”. Znajdują się w niej m.in. aminokwasy, związki azotowe, rafinoza czy cukry redukujące. Z kolei melasa karobowa reguluje właściwą pracę jelit, a ponadto wykazuje działanie hipoalergiczne. Jest silnym przeciwutleniaczem i może być wykorzystywana w leczeniu problemów trawiennych i biegunki.

Po każdy rodzaj melasy mogą sięgać zarówno osoby starsze, jak i kobiety w ciąży. Jest zalecana również jako substancja słodząca dla osób aktywnie uprawiających sport i poddających organizm znacznym obciążeniom treningowym. Wpływa korzystnie na układ trawienny, odpornościowy i reguluje pracę układu nerwowego. Przez dużą zawartość żelaza wspiera regenerację krwinek, a zawarty w niej chrom ma właściwości odbudowujące trzustkę. Badania potwierdziły ponadto, że obniża poziom złego cholesterolu i wpływa pozytywnie na stosowane kuracje odchudzające. Dzięki melasie organizm wchłania mniej kalorii w trakcie procesów trawiennych.

Ze względu na znaczną słodycz tej substancji wystarczy jej użyć bardzo niewiele. Zaleca się spożywanie łyżki melasy dziennie, aby w pełni wykorzystać zawarte w niej związki, wspierające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ponieważ jest naturalną substancją przeczyszczającą, spożywana w nadmiarze może objawić się biegunką.

Ponadto ekstrakt z trzciny cukrowej wspomaga regenerację mazi znajdującej się w torebkach stawowych, co jest szczególnie ważne dla osób uprawiających sport, np. bieganie. Substancja ta jest stosowana też do produkcji kosmetyków, np. balsamów do ciała. Jest również środkiem leczącym choroby dermatologiczne skóry, np. rany po oparzeniach lub trudno gojące się wrzody.

Należy pamiętać, aby zawsze sprawdzić skład, upewniając się, że nie zawiera dwutlenku siarki, który dodawany jest w celu wydłużenia daty spożycia produktu.

Zobacz film: Czy sztuczne słodziki są obojętne dla zdrowia? Źródło: Wiem, co jem


Data aktualizacji: 16.03.2018,
Opublikowano: 28.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej