Co to jest L-karnityna? Działanie, skutki uboczne i dawkowanie

Fot.: siro46 / stock.adobe.com

L-karnityna zdobywa coraz większą popularność ze względu na działanie wspomagające odchudzanie. Substancja uczestniczy w transporcie energii do serca, mięśni i wątroby, a także w spalaniu tkanki tłuszczowej. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Karnityna występuje w ludzkim organizmie w ilości ok. 20–25 g, w postaci dwóch izomerów: L oraz D, z których tylko pierwszy jest aktywny. Stąd bierze się stosowana nazwa L-karnityna. Jej drugi człon wywodzi się od łacińskich słów caro, carnis oznaczających mięso.

Czym jest L-karnityna?

L-karnityna została odkryta w 1905 r. i przez lata funkcjonowała pod nazwą witaminy BT. Najwięcej L-karnityny w ludzkim organizmie zawierają mięśnie (ok. 90%), w mniejszym stężeniu jest ona obecna w nerkach, wątrobie, mózgu i pozostałych narządach. Nazywana jest substancją witaminopochodną. Produkcja L-karnityny zachodzi w wątrobie, a także na mniejszą skalę w nerkach, mięśniu sercowym, mięśniach szkieletowych oraz jelitach. W tym procesie wykorzystywane są witamina C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, lizyna oraz metionina. Niedobór nawet jednej z wymienionych substancji powoduje zmniejszenie produkcji L-karnityny. Należy pamiętać, że naturalna synteza pozwala na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania w ok. 25%, pozostała część musi pochodzić z pożywienia.

Działanie L-karnityny

Dietetycy podkreślają, że L-karnityna łagodzi skutki starzenia się organizmu. Ponadto jej rolą jest transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie są przetwarzane w energię, co w dużym skrócie sprzyja produkcji energii pochodzącej z tłuszczów. L-karnityna bierze udział w metabolizmie wybranych aminokwasów rozgałęzionych, a także węglowodanów, w czym m.in. należy upatrywać odchudzających właściwości substancji. L-karnityna jest polecana jako suplement sprzyjający odchudzaniu poprzez długotrwałe stosowanie.

L-karnityna sama w sobie nie spala nagromadzonej tkanki tłuszczowej, ale przyspiesza ów proces. Ponadto reguluje aktywność wielu hormonów, w tym hormonów tarczycy biorących udział w spalaniu tłuszczów. L-karnityna pomaga w usuwaniu cząsteczek mleczanu z krwi, które są wytwarzane w trakcie wysiłku fizycznego, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu zmęczeniu. Obniża również uczucie głodu.

Pamiętajcie, że przy odchudzaniu ważne jest zdrowe podejście i dieta dobierana indywidualnie. Więcej informacji na filmie:

Zobacz film: Dlaczego dieta powinna być dobierana do indywidualnych potrzeb? Źródło: Dzień Dobry TVN

Skutki niedoboru L-karnityny

Najczęściej pierwsze symptomy braku odpowiedniej ilości L-karnityny pozostają niezauważone. Do objawów niedoboru omawianej substancji można zaliczyć m.in. osłabienie sprawności fizycznej oraz intelektualnej i skłonność do dużego zmęczenia nawet po niewielkim wysiłku. Ponadto spadek poziomu L-karnityny we krwi sprzyja zaburzeniom pracy serca, wątroby oraz nerek. Niedostatki substancji w organizmie są bardzo często wykrywane u osób źle odżywiających się oraz chorych na cukrzycę.

Parametrem wskazującym na niedobór L-karnityny we krwi jest zwiększona obecność lipidów we krwi. O właściwej suplementacji L-karnityny powinny pamiętać zwłaszcza osoby uprawiające sport oraz wegetarianie i weganie, ponieważ produkty roślinne są bardzo ubogie w tę niezbędną substancję. Długotrwałe niedobory L-karnityny prowadzą do niewydolności mięśnia sercowego i zaniku mięśni szkieletowych. Do braku L-karnityny w organizmie może dojść u osób cierpiących na zaburzenia biosyntezy karnityny, zaburzenia wchłaniania, zwiększone wydalanie karnityny z moczem (zdarza się w chorobach nerek i wątroby). Niedobór L-karnityny typowy jest także dla osób niewłaściwie odżywiających się.

Zapotrzebowanie i źródła L-karnityny

W związku z tym, że naturalna produkcja L-karnityny w organizmie w niewielkim stopniu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie, substancja ta musi być pobierana z pokarmów. Zazwyczaj wraz z posiłkami dostarcza się 100–200 mg L-karnityny na dobę, jeśli stosuje się pełnowartościową i zbilansowaną dietę. Zwiększone zapotrzebowanie na L-karnitynę mogą mieć osoby aktywne fizycznie. Największe stężenie L-karnityny występuje w dziczyźnie oraz wołowinie (ok. 100–220 mg na 100 g pożywienia), a także w wieprzowinie i mięsie królika (20–30 mg na 100 g). L-karnityna jest obecna również w drobiu oraz rybach. Istnieje ponadto wiele bogatych w nią suplementów diety.

Skutki uboczne L-karnityny

W wyniku stosowania suplementów diety z L-karnityną mogą pojawić się typowe dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nadmiar L-karnityny wydalany jest z moczem.

Czy zdrowa dieta musi być droga? Zobaczcie:

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie


Data aktualizacji: 07.12.2018,
Opublikowano: 26.12.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej