Co to jest kwercetyna? Właściwości i działanie kwercetyny w lecznictwie i nie tylko

Fot. Zerbor / Getty Images

Kwercetyna nie jest produkowana przez ludzki organizm. Badacze donoszą, że związek ten jest potrzebny do utrzymania optymalnego zdrowia. Wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwalergiczne, antyhistaminowe, hipotensyjne, przeciwzapalne, immunomodulacyjne i przeciwzakrzepowe.

Kwercetyna jest jednym z flawonoidów najliczniej reprezentowanym w świecie roślin. Dzięki szerokiemu spektrum działania leczniczego uważana jest za panaceum. Coraz częściej stosuje się ją w profilaktyce i terapii chorób cywilizacyjnych, w tym nadciśnienia tętniczego, cukrzycy czy alergii. Jako silny przeciwutleniacz chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Hamuje namnażanie komórek w obrębie nowotworu, poprawia nastrój, niweluje skutki zmęczenia i wspomaga kontrolę masy ciała.

Co to jest kwercetyna?

Kwercetyna (z łac. quercetum) to organiczny, wielopierścieniowy związek aromatyczny roślinnego pochodzenia, o wzorze sumarycznym C15H10O7. Ma postać żółtych, bezwonnych, igiełkowatych kryształów. Jest to pigment naturalnie występujący w tkankach roślinnych. Jest najbardziej rozpowszechnionym flawonoidem w produktach spożywanych przez człowieka. Zalecane dzienne spożycie kwercetyny wynosi 25 mg.

Kwercetyna – właściwości i działanie w lecznictwie

Kwercetyna wykazuje działanie przeciwzapalne (hamuje produkcję cyklooksygenaz – związków odpowiedzialnych za napędzanie odpowiedzi zapalnej organizmu), przeciwzakrzepowe, antynowotworowe (uniemożliwia formowanie guzów nowotworowych lub przyczynia się do zmniejszenia już istniejących), przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.

Hamuje sklejanie się płytek krwi i wpływa rozkurczająco na komórki mięśni gładkich, w konsekwencji czego umożliwia regulację ciśnienia tętniczego krwi. Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca i udaru mózgu. Uszczelnia naczynia krwionośne i zmniejsza ich przepuszczalność. Wspomaga leczenie żylaków i niweluje kruchość naczyń krwionośnych.

Kwercetyna wspomaga wchłanianie witaminy C. Blokuje reduktazę aldozową – enzym predysponujący do powstania zaćmy. Chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV. Hamuje rozwój cukrzycy typu 2, polipów jelita i łuszczycy. Kwercetyna, ze względu na swoje właściwości, wskazana jest do stosowania w okresie wymagającym wspomagania odporności organizmu.

Kwercetyna może blokować replikację wirusów w komórkach, m.in. Herpes simplex odpowiadającego za opryszczkę. Badacze donoszą, że zmniejsza także aktywność hialuronidazy (enzym ułatwiający rozprzestrzenianie się obcych substancji i drobnoustrojów w organizmie). Kontroluje poziom sorbitolu, który w nadmiarze uszkadza układ nerwowy i nerki. Kwercetyna wspomaga kontrolę masy tkanki tłuszczowej. Hamuje adipogenezę (tworzenie komórek tłuszczowych) i pobudza proces spalania tkanki tłuszczowej.

Przeciwutleniające właściwości kwercetyny

Jednym z najbardziej pozytywnych aspektów kwercetyny są właściwości antyoksydacyjne wzmożone przez obecność wiązania podwójnego w pierścieniu C. Kwercetyna zapobiega nadmiernemu utlenianiu lipidów i białek na skutek szkodliwego działania wolnych rodników i innych reaktywnych form tlenu. Likwidując wolne rodniki, neutralizuje ich szkodliwe działanie na organizm człowieka, takie jak przyspieszenie procesów starzenia się skóry i wzrost ryzyka miażdżycy czy chorób nowotworowych. Działanie przeciwutleniające kwercetyny chroni przed utlenianiem frakcji lipoprotein o niskiej gęstości LDL w osoczu, doprowadza zaś do wzrostu stężenia lipoprotein o wysokiej gęstości HDL.

Antyalergiczne działanie kwercetyny

Kwercetyna stanowi składnik niektórych preparatów używanych w leczeniu alergii. Hamuje działanie enzymów biorących udział w produkcji leukotrienów (lipidy związane z układem immunologicznym uczestniczące w mechanizmach odpornościowych i procesach zapalnych związanych z astmą i alergicznym nieżytem nosa) i prostaglandyn (regulatory procesów fizjologicznych). Hamuje uwalnianie histaminy. Zmniejsza częstotliwość ataków astmy.

Pozamedyczne zastosowanie kwercetyny

Kwercetynę wykorzystuje się do barwienia bawełny na brązowo-czerwony, pomarańczowy lub oliwkowo-czarny kolor. Służy też jako odczynnik w analizie chemicznej. Kwercetyna używana jest w kosmetyce do produkcji środków do pielęgnacji włosów, a zwłaszcza szamponów przeciwłupieżowych, preparatów o działaniu przeciwtrądzikowym i kremów nawilżających. Aktywność antyoksydacyjna kwercetyny znalazła zastosowanie w preparatach zapewniających ochronę przeciwsłoneczną oraz kosmetykach przeciwstarzeniowych i przeciwzmarszczkowych.

Kwercetyna – występowanie

Kwercetyna występuje w kwiatach głogu, czarnego bzu i kasztanowca oraz zielu śledziennicy, dziurawca, estragonu i czerwca. Jej źródłem są: cebula, ciemne winogrona, jabłka, truskawki, seler, kalafior, jarmuż, czarna porzeczka, pomarańcze, brokuły, szpinak, kapusta, wiśnie, czereśnie, pomidory, brukselka, szpinak, grejpfruty, kokos, żurawina, kapary i fasola. Zawierają ją skrzyp, ruta, dziurawiec i rumianek. Można ją też znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego, takich jak herbata, soki owocowe, wino, propolis i miód.

Kwercetyna dostępna jest w formie preparatów do suplementowania. Mają one zazwyczaj postać kapsułek. Zalecana dzienna porcja to 1 kapsułka przyjmowana w trakcie posiłku i popita dużą ilością wody. Opakowanie 60 kapsułek kosztuje około 90 zł.

Czym różnią się suplementy diety od leków? Jak powinno się je przyjmować? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Czym są suplementy diety? Suplementy a leki. Źródło: W dobrym stylu

Przeciwwskazania do suplementacji kwercetyny

Producenci suplementów z kwercetyną nie zalecają stosowania ich u dzieci i w przypadku nadwrażliwości na ten związek. Kwercetyna niewskazana jest dla kobiet w ciąży, karmiących piersią czy planujących ciążę.

Kwercetyna – skutki uboczne

Nadmiernie przyjmowana kwercetyna może powodować skutki uboczne, takie jak zaburzenia rytmu serca, wzrost ciśnienia tętniczego krwi i zmniejszone wchłanianie substancji czynnych leków.

Bibliografia:

1. Kohlmunzer S., Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji, Warszawa, PZWL, 1998.

2. Kobylińska A., Janas K.M., Kwercetyna, ważny flawonoid w życiu roślin, „Kosmos. Problemy nauk biologicznych”, 2015, 64(1), s. 113-127.

3. Mieszkowski J., Pałys A., Budzisz E., Kwercetyna – struktura, funkcje, zastosowanie kliniczne, „Farmacja Polska”, 2011, 67(1), s. 18-24.

4. Kobylińska A., Janas K.M., Prozdrowotna rola kwercetyny obecnej w diecie człowieka, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej”, 2015, 69, s. 51-62.

Data aktualizacji: 21.11.2018,
Opublikowano: 31.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej