Co to jest i gdzie występuje betaina? Właściwości i działanie betainy

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Betaina to organiczny związek chemiczny zapewniający ochronę komórkom przed szkodliwymi zmianami ciśnienia osmotycznego. Betaina uczestniczy także w licznych istotnych dla ludzkiego organizmu przemianach biochemicznych. Najbardziej znaną betainą jest pochodna białkowego aminokwasu glicyny, nazywana trimetyloglicyną (TMG).

Betaina to powszechny składnik suplementów diety. Fizjologiczny poziom betainy powinien wynosić u kobiet 20–60 μmol/l, zaś w przypadku mężczyzn mieścić się w przedziale 25–75 μmol/l. Betainę uważa się za bezpieczną substancję zarówno w przypadku zewnętrznego, jak i wewnętrznego stosowania. Zażywanie betainy wskazane jest w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych i zaburzeniach pracy wątroby. Betaina wpływa też pozytywnie na pracę układu krążenia. Za opakowanie suplementu diety z betainą płaci się około 58 zł.

Co to jest betaina?

Betaina to organiczny, bipolarny związek chemiczny, którego dodatni ładunek zlokalizowany jest na atomach azotu, siarki lub fosforu, zaś ujemny ładunek występuje na atomach tlenu związanych z atomami węgla, siarki lub fosforu. Po raz pierwszy wykryta została w XIX w. w burakach cukrowych (z łac. Beta vulgaris), od których pochodzi jej nazwa. Stanowi od 0,8 do 1,6% suchej masy buraka. Stwierdzono jej zwiększone występowanie w łożysku, nerkach, mózgu i wątrobie człowieka. Najbardziej znaną betainą jest pochodna białkowego aminokwasu glicyny (z łac. Acidum aminoaceticum), określanego w skrócie jako Gly lub G. Betaina ta nazywana jest trimetyloglicyną (TMG). Naturalna betaina ma postać od krystalicznego białego proszku łatwo rozpuszczalnego w wodzie, który ma właściwości higroskopijne i łatwo chłonie wodę z powietrza. Dlatego też należy go przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Gdzie występuje betaina?

Betainę można dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem oraz poprzez suplementowanie. Doskonałym jej źródłem są m.in.: otręby pszenne, kiełki pszenicy, jęczmień, żyto, szpinak, buraki cukrowe, owoce goji, soja, skorupiaki, takie jak małże i krewetki. Poziom betainy może się zmieniać w zależności od sposobu przetworzenia produktu zawierającego betainę. Za opakowanie 100 kapsułek produktu typu betaina HCL płaci się około 58 zł. Betainę HCL zaleca się przyjmować na około 30 minut przed posiłkiem. Zalecana dzienna dawka powinna mieścić się w przedziale 1000–2500 mg i być przyjmowanych w 2 podzielonych dawkach. Niezbędna człowiekowi do prawidłowego metabolizmu betaina może być samodzielnie wytwarzana przez organizm z choliny.

Przeciwwskazania i skutki uboczne suplementowania betainy

Suplementowanie betainy niewskazane jest w przypadku wrzodów układu pokarmowego, nadkwasoty, zgagi. Dodatkowo przyjmowanie tego związku powinny skonsultować z lekarzem osoby zażywające leki na serce, chorujące na cukrzycę, kamienicę nerkową i choroby wątroby oraz kobiety ciężarne i karmiące piersią żeby zapobiec ewentualnym szkodliwym dla zdrowia interakcjom.

Betainę uważa się za bezpieczną substancję zarówno w przypadku zewnętrznego, jak i wewnętrznego stosowania. Rzadkością są skutki uboczne. Możliwe działania niepożądane stanowią biegunka, nudności, rozstrój żołądka.

Właściwości i działanie betainy

Betaina wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Za najważniejszą jej funkcję uważa się zdolność do osmoprotekcji i przenoszenia grup metylowych (–CH3). Betaina warunkuje prawidłowe działanie wątroby regulując jej metabolizm. Betaina jest lipotropem, co oznacza, że może zapobiec gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie. Zapewnia ochronę przed nadmierną produkcją etanolu. Zmniejsza stany zapalne, poziom tzw. złego cholesterolu LDL i homocysteiny, czyli aminokwasu przyczyniającego się do rozwoju chorób serca, zmian miażdżycowych i zakrzepowych oraz udarów mózgu. Wspomaga usuwanie toksyn i korzystnie wpływa na regenerację organizmu.

Betaina wspomaga pracę żołądka, gdyż zwiększa poziom kwasu solnego. Działanie to zauważa się zwłaszcza, gdy stosowana jest razem z papainą i bromelainą. Stąd też chlorowodorek betainy, czyli betainę HCL, powinny przyjmować osoby z zaburzeniami trawienia. Oprócz tego, że wspomaga trawienie, to także zwiększa przyswajalność składników odżywczych. Wskazana jest też osobom wykonującym treningi siłowe, gdyż ułatwia rozkład białka w bogatej w proteiny diecie. Odgrywa też ważną rolę w biosyntezie kreatyny, która ma duże znaczenie dla wytrzymałości tkanki mięśniowej. Trwają badania nad wpływem betainy na redukcję masy ciała.

Jak jeść zdrowo? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo i smacznie? Źródło: Stylowy Magazyn.

Betaina w kosmetologii

Betainę z powodzeniem wykorzystać można w kosmetologii. Naturalna betaina w postaci ekstraktu z buraka cukrowego może być dodawana do szamponów, emulsji myjących, płynów micelarnych, produktów do higieny intymnej czy po opalaniu. Zalecane stężenie wynosi 2–10%. Nieco większe (od 10 do 15%) stosuje się w produktach o działaniu przeciwstarzeniowym i przeciwzmarszczkowym. Betaina łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia skóry, zmniejsza uczucie lepkości i ułatwia rozprowadzanie kosmetyku. Związek ten łagodzi drażniące działanie detergentów. Zapewnia silnie nawilżenie skóry i zwiększenie jej elastyczności. Ma działanie antyoksydacyjne, redukuje wolne rodniki. Betaina zwiększa objętość, wzmacnia, nawilża, zmiękcza włosy. Istotnie łagodzi objawy suchości skóry głowy i włosów po wysuszających zabiegach kosmetycznych, jak trwała i farbowanie włosów. Dodatkowo tworzy oraz stabilizuje pianę. Stanowi też składnik past do zębów, zapobiegających powstawaniu uczucia suchości w jamie ustnej. Betaina dość często jest mylnie utożsamiana z substancją o nazwie Cocamidopropyl betaine, czyli kokamidopropylobetainą, zaliczaną do grupy surfaktantów amfoterycznych – środków powierzchniowo czynnych o częstym działaniu uczulającym.

Bibliografia:

1. Craig S., Betaine in human nutrition, “The American Journal of Clinical Nutrition”, 2004, 80(30), s. 539–549.

2. Cholewa J.M., Hudson A., Cicholski T. i wsp., The effects of chronic betaine supplementation on body composition and performance in collegiate females: a double-blind, randomized, placebo controlled trial, “Journal of the International Society of Sports Nutrition”, 2018, 15, s. 37.

3. Ślęczka A., Krzywonos M., Wilk M., Durbajło W., Występowanie i rola betainy w życiu organizmów żywych, „Nauka Przyroda Technologie”, 2015, 9(3), s. 43-56.

Data aktualizacji: 10.01.2019,
Opublikowano: 10.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej