Co to jest fosfatydylocholina? Jaki ma wpływ na organizm?

Fot. fcafotodigital / Getty Images

Fosfatydylocholina to związek chemiczny zaliczany do grupy fosfolipidów. Jest ona obecna w każdej komórce organizmu, a w największej ilości występuje w tkance nerwowej. Fosfatydylocholina bierze udział w przemianie materii i jest źródłem energii. Można ją dostarczyć wraz z pożywieniem lub środkami farmaceutycznymi.

Fosfatydylocholina występuje powszechnie w organizmie człowieka i pełni szereg ważnych funkcji. Jest składnikiem budującym błony komórkowe, który zapewnia im odpowiednią płynność i inne właściwości biochemiczne. Prowadzone są liczne badania, których celem jest wykazanie jej właściwości terapeutycznych, zwłaszcza w schorzeniach wątroby. Efekty fosfatydylocholiny mogą być także zauważalne przy wspomaganiu spalania tkanki tłuszczowej.

Co to jest fosfatydylocholina?

Fosfatydylocholina jest związkiem chemicznym występującym powszechnie w organizmie człowieka. Buduje lipidowe warstwy błony komórkowej każdej komórki ciała i jest nośnikiem choliny – substancji, z której produkowana jest acetylocholina, główny neuroprzekaźnik. Najwięcej fosfatydylocholiny znajduje się w tkance nerwowej, wątrobie, krwi oraz ścianach żołądka. Uczestniczy ona w wielu procesach zachodzących w organizmie człowieka. Jej poziom można uzupełniać, stosując specjalne środki farmakologiczne lub spożywając produkty, w których się znajduje.

Fosfatydylocholina bywa zamiennie nazywana lecytyną. Nie jest to do końca poprawne, ponieważ lecytyna jest mieszanką wielu lipidów, a fosfatydylocholina stanowi jej główny składnik. Coraz więcej badań klinicznych potwierdza jej znaczącą rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, zwłaszcza wątroby i pęcherzyka żółciowego. Jej właściwości wykorzystywane są także w zabiegach kosmetycznych i upiększających. Efekty fosfatydylocholiny można zauważyć m.in. w redukcji tkanki tłuszczowej.

Funkcje fosfatydylocholiny w organizmie

Fosfatydylocholina wspiera wiele ważnych procesów zachodzących w organizmie, dzięki czemu możliwe jest jego prawidłowe funkcjonowanie. Ma ona istotny wpływ na:

  • układ nerwowy – jest składnikiem substancji ochraniającej neurony i prekursorem produkcji acetylocholiny, której niedobór może skutkować rozwojem chorób neurodegeneracyjnych i psychicznych (choroba Alzheimera, schizofrenia, choroba afektywna dwubiegunowa, pląsawica Huntingtona);
  • pamięć – acetylocholina odpowiada za procesy pamięciowe, im jest jej więcej, tym lepsza pamięć; suplementacja fosfatydylocholiny wpływa na wzrost produkcji acetylocholiny, a tym samym na polepszenie procesów myślowych i pamięciowych;
  • wątrobę – fosfatydylocholina odpowiada za płynność błon komórkowych w hepatocytach (komórkach wątroby), dzięki niej wątroba nie przepuszcza szkodliwych dla organizmu substancji; fosfatydylocholina przeciwdziała również alkoholowemu zniszczeniu wątroby;
  • oddychanie – fosfatydylocholina jest składnikiem surfaktantu, który powleka powierzchnię płuc i umożliwia oddychanie.

Efekty fosfatydylocholiny można zauważyć również w procesie spalania tkanki tłuszczowej. Salony kosmetyczne oferują zabieg, który nosi nazwę lipolizy. Fosfatydylocholina jest wstrzykiwana w wybrane części ciała, gdzie powoduje rozpad trójglicerydów, a tym samym redukuje nagromadzoną pod skórą tkankę tłuszczową. Zastrzyki z fosfatydylocholiny podawane są na głębokość 1 cm.

Gdzie znajduje się fosfatydylocholina?

Poziom fosfatydylocholiny spada wraz z wiekiem, dlatego konieczna jest jej suplementacja. Substancja może być dostarczana do organizmu z pożywieniem. Znajduje się ona przede wszystkim w żółtkach jaj, wątrobie, szparagach, soi, orzechach i płatkach owsianych. W aptece można nabyć także środki farmakologiczne w formie ampułek i tabletek, które zawierają fosfatydylocholinę.

Zobaczcie, co jeszcze znajdziemy w jajkach:

Zobacz film: Jajka - ile ich jeść i co zawierają? Źródło: Dzień Dobry TVN

Fosfatydylocholina w ampułkach przeznaczona jest do zabiegów kosmetycznych, które mają na celu redukcję tkanki tłuszczowej z wybranych okolic ciała. Podaje się je w postaci podskórnych iniekcji. Natomiast fosfatydylocholina w tabletkach przyjmowana jest w celach profilaktycznych przez tych, którym zależy na usprawnieniu pracy mózgu i wątroby oraz utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi. Zalecane dawkowanie fosfatydylocholiny to 450 mg na dzień.

Skutki uboczne fosfatydylocholiny

Skutki uboczne stosowania fosfatydylocholiny dotyczą przede wszystkim układu pokarmowego. Tabletki żelowe mogą podrażnić błonę śluzową żołądka, powodować nudności, biegunki i ból brzucha. Nie powinny jej przyjmować kobiety ciężarne i karmiące piersią. Zastrzyki z fosfatydylocholiny mogą powodować obrzęk, świąd, podrażnienie i ból w miejscu wkłucia. Zaleca się krótkotrwałe stosowanie substancji, ponieważ skutki długo trwającej terapii nie zostały do końca zbadane. Nie jest wskazane jednoczesne stosowanie fosfatydylocholiny z inhibitorami acetylocholinesterazy stosowanymi w leczeniu choroby Alzheimera.

Data aktualizacji: 07.03.2019,
Opublikowano: 07.03.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej