Co to jest forskolin (pokrzywa indyjska)? Jakie są najczęstsze efekty i skutki uboczne jej zażywania?

Fot: Lefteris Papaulakis / fotolia.com

Forskolin jest reklamowany jako lek na odchudzanie, jednak roślina ta stosowana była w medycynie ajurwedyjskiej w celu leczenia rozmaitych chorób. W celu uzyskania dobrych efektów i zminimalizowania ryzyka skutków ubocznych warto znać odpowiednie dawkowanie i przeciwwskazania do jej stosowania.

Pokrzywa indyjska stanowi obecnie obiekt zainteresowania wielu badaczy ze względu na silne oddziaływanie, jakie forskolina – substancja w niej zawarta – wywiera na komórki. Może się okazać, że w przyszłości będzie ona stanowić jeden z komponentów nowej terapii onkologicznej.

Co to jest forskolin?

Forskolin jest substancją czynną uzyskiwaną z surowca zielarskiego, jakim są liście i ziele rośliny Coleus, zwanej w Polsce pokrzywą indyjską lub pokrzywką. W Europie jest ona często używana jako roślina ozdobna, ponieważ jako lekarstwo używana była tradycyjne w medycynie ajurwedyjskiej.

Zobacz także: Pokrzywa zwyczajna – jakie właściwości ma sok i herbata z pokrzywy

W sprzedaży dostępne są preparaty zawierające sproszkowane ziele pokrzywy indyjskiej lub wyodrębniony z niej forskolin. Te pierwsze mogą mieć szersze działanie, ponieważ roślina ta zawiera również inne substancje lecznicze, jak choćby kwas rozmarynowy.

Pokrzywa indyjska – właściwości i działanie

Medycyna ajurwedyjska tradycyjnie zalecała stosowanie forskolinu jako leku na serce, przeciwzapalnego, przeciwbólowego i spazmolitycznego. Nie przeprowadzono dotychczas badań klinicznych na ludziach, które potwierdzałyby te właściwości pokrzywy indyjskiej, jednak eksperymenty przeprowadzone na zwierzętach sugerują, że jej tradycyjne zastosowanie prawdopodobnie jest uzasadnione.

Działanie forskolinu jest dość unikalne, ponieważ sięga ono poziomu komórkowego, uruchamiając różne procesy, które zaczynają przebiegać w sposób kaskadowy. Według fitoterapeutów pokrzywa indyjska stymuluje komórki do wysyłania neuroprzekaźników, uruchamiając procesy przeciwzapalne i przeciwbólowe oraz działając antydepresyjnie. Dzięki hamowaniu reakcji autoimmunologicznych i zdolności do pobudzania gruczołu tarczycowego zalecana jest w leczeniu choroby Hashimoto i niedoczynności tarczycy.

Pokrzywa indyjska poprawia krążenie krwi, szczególnie w naczyniach wieńcowych, przez co polepsza się pracy serca. Wykazuje więc duży potencjał w leczeniu chorób kardiologicznych. Ma ona także działanie antynowotworowe, nie przeprowadzono jednak na razie badań, w oparciu o które można by opracować odpowiednią terapię onkologiczną z udziałem tej rośliny.

W testach przeprowadzonych na otyłych mężczyznach zauważono znaczący statystycznie wzrost poziomu testosteronu.

Pokrzywa indyjska – odchudzanie

Forskolina pobudza produkcję insuliny i rozkład tkanki tłuszczowej, dzięki czemu może pomóc w walce z nadwagą. Mimo to w badaniach przeprowadzonych z uwzględnieniem podwójnie ślepej próby nie zauważono zmniejszenia się masy ciała u uczestników. Według jednego testu zmniejszyła się jednak u nich ilość tkanki tłuszczowej na rzecz mięśni. W drugim badaniu wysunięto natomiast tezę, że forskolina może hamować efekt jojo. Jedyne przeprowadzone eksperymenty miały jednak tak mało uczestników, że ciężko z nich wysnuwać wiążące wnioski. To, że pokrzywa indyjska działa na odchudzanie nie zostało nigdy potwierdzone klinicznie.

Pokrzywa indyjska – jak ją stosować? Zalecane dawkowanie

Tradycyjnie pokrzywę indyjską stosowano w postaci naparu z ziół. Herbatę taką można zamówić w internecie w saszetkach lub proszku.

Innym polecanym sposobem zażywania tej rośliny jest stosowanie intraktu stworzonego poprzez zalanie 1 części świeżego ziela 3 częściami gorącego alkoholu 40% (dawkowanie – 2 łyżeczki dziennie).

Obecnie można też kupić gotowe suplementy diety w kapsułkach, wówczas dawkowanie forskolinu powinno przebiegać zgodnie z informacją znajdującą się na opakowaniu.

W przypadku zażywania ziół należy zawsze pamiętać, że konieczne jest długie i regularne stosowanie, aby uzyskać reklamowany efekt.

Jakie skutki uboczne wywołuje forskolin?

Badania przeprowadzone na kobietach zażywających forskolinę nie wykazały istnienia żadnych skutków ubocznych – wszystkie parametry utrzymywały się w normie. Eksperyment trwał jednak tylko 3 miesiące i trudno powiedzieć, czy długotrwałe stosowanie pokrzywy indyjskiej nie wpłynie negatywnie na zdrowie.

Zobacz także: Zioła i rośliny lecznicze w Polsce. Jak je stosować?

Pokrzywa indyjska – przeciwwskazania

Pokrzywy indyjskiej nie powinny zażywać osoby w ciąży, gdyż dotychczas przeprowadzono bardzo mało badań na ludziach odnośnie stosowania tego zioła. Wiadomo jednak, że może ona zwiększyć ryzyko poronienia i krwotoków podkosmówkowych, ze względu na jej działanie przeciwzakrzepowe.

Nie powinny jej stosować także osoby z nadczynnością tarczycy, którą forskolina pobudza do pracy oraz osoby mające problem z krzepliwością krwi.

Pokrzywa indyjska – czy warto ją stosować?

Dotychczas w badaniach klinicznych działanie odchudzające forskolinu nie zostało potwierdzone. Osoby szukające prostego środka na odchudzenia powinny pamiętać, że najlepszym remedium jest stosowanie odpowiedniej diety i zażywanie ruchu. Ziołowe suplementy mogą stanowić jedynie dodatek do takich prób utraty wagi.

Obiecujące mogą być inne właściwości forskoliny – antynowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz stymulujące pracę tarczycy, ale wciąż brak danych na temat jej długiego stosowania.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

Dubey, M., Pharmacological studies on coleonol, a hypotensive diterpene from Coleus forskohlii, “Journal of Ethnopharmacology”, 3.1, 1981.

Godard, M., Johnson B. i Richmond S., Body composition and hormonal adaptations associated with forskolin consumption in overweight and obese men. “Obesity Research and Clinical Practice Journal”, 13 (8), 2005.

Data aktualizacji: 06.01.2018,
Opublikowano: 20.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej