Co to jest fitoplankton? Skład, właściwości i zastosowanie fitoplanktonu

Fot: rocky89 / gettyimages.com

Fitoplankton stanowią mikroskopijne organizmy, które zamieszkują środowisko wodne i stanowią podstawę dla większości łańcuchów pokarmowych. Mają mocno ograniczone możliwości poruszania się, lecz zdolne są do samożywności. Fitoplankton okrzyknięty został przez wielu badaczy mianem przyszłości medycyny naturalnej.

Nazwa „fitoplankton” pochodzi z języka greckiego i powstała z połączenia słów phytón, czyli ‘roślina’ i planktós, czyli ‘błąkający się, dryfujący’. Fitoplankton wykazuje pozytywny wpływ na ludzki organizm. Działa detoksykująco i odżywczo. Stanowi źródło witamin i łatwo przyswajalnych minerałów oraz silnych antyoksydantów, które wykazują właściwości przeciwzapalne i chronią przed wolnymi rodnikami. Te mikroskopijne organizmy mogą okazać się prawdziwym panaceum na wiele chorób cywilizacyjnych.

Co to jest fitoplankton?

Fitoplankton to roślinna odmiana planktonu, czyli zespołu żywych organizmów, które unoszą się w wodzie i nie mają zazwyczaj zdolności do aktywnego przeciwstawiania się prądom wodnym i wiatrom. Stopień rozwoju ich narządów ruchu pozwala im przeważnie wyłącznie na bierne utrzymywanie się w stanie zawieszenia. Rozwój fitoplanktonu determinowany jest wieloczynnikowo przez m.in.: temperaturę, światło, dwutlenku węgla, sole mineralne, obecność organizmów żywiących się nim.

Skład fitoplanktonu

Fitoplankton stanowią mikroskopijne organizmy samożywne. Autotrofizm to jeden z podstawowych sposobów odżywiania się. Organizmy zawarte w fitoplanktonie zdolne są do samodzielnego przeprowadzenia biosyntezy złożonych związków organicznych, takich jak białka, tłuszcze czy węglowodany, z prostych nieorganicznych związków węgla, azotu i wody, przy użyciu energii świetlnej z fotosyntezy albo energii chemicznej z procesu utleniania prostych związków nieorganicznych.

W skład fitoplanktonu wchodzą m.in.:

  • sinice – zaliczane do prokariontów organizmy samożywne, które niegdyś uznawano za rośliny;
  • zielenice – grupa roślin wielokomórkowych lub jednokomórkowych o wiciowcowej, kokoidalnej, kapsalnej strukturze, do której należy około 9000 gatunków;
  • okrzemki, bruzdnice, eugleniny, kryptomonady.

Właściwości i zastosowanie fitoplanktonu

Fitoplankton został w ostatnim czasie określony przez naukowców mianem przyszłości medycyny naturalnej. Badacze są zdania, że powinno się go traktować podobnie jak spirulinę, astaksantynę czy chlorellę, które nazywa się superproduktami. Fitoplankton uważają za najbogatszą w składniki odżywcze zasadową superżywność ziemi. Fitoplankton wykorzystywany w lecznictwie hodowany jest w specjalnych laboratoriach, dzięki czemu uzyskuje się najczystsze formy pozbawione zanieczyszczeń metalami ciężkimi i o zmaksymalizowanych właściwościach.

Fitoplankton wykazuje działanie prozdrowotne ze względu na zawarte w nim minerały, witaminy, aminokwasy, chlorofil, karotenoidy, przeciwutleniacze, kwasy nukleinowe, kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA). Fitoplankton znany jest z silnych właściwości detoksykujących. Bardzo małych rozmiarów cząsteczki fitoplanktonu (5 razy mniejsze od cząsteczek krwi) są dobrze przyswajalne przez komórki ludzkiego ciała i łatwo je odżywiają. Fitoplankton wspomaga regenerację komórek i wzmacniania ich błony komórkowe. Potęguje proces odżywiania i dotleniania komórek. Dostarcza aminokwasów i kwasów tłuszczowych, niezbędnych do budowy ściany komórkowej.

Fitoplankton zawiera duże ilości dysmutazy ponadtlenkowej (z ang. SuperOxide Dismutase, SOD), która zdaniem wielu badaczy wpływa pozytywnie na długość życia. To enzym przeciwutleniający, który pełni rolę ochronną wobec komórek. Dodatkowo dezaktywuje wolne rodniki, przekształcając je w procesie dysmutacji w nadtlenek wodoru rozpadający się na wodę i tlen. Fitoplankton ma alkaliczne pH, dzięki czemu jest doskonałym środkiem oczyszczającym organizm z toksyn. Wzmacnia układ odpornościowy, wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, antywirusowe, antybakteryjne.

Fitoplankton wspiera proces podziału i wzrostu komórek oraz metylacji DNA, czyli proces metaboliczny odpowiedzialny za wytwarzanie i utrzymywanie odpowiedniej specyfikacji tkankowej. Metylacja determinuje wchłanianie składników odżywczych, usuwanie stanów zapalnych i toksyn z organizmu, naprawę DNA. Fitoplankton wpływa pozytywnie na układ krążenia – usprawnia przepływ krwi w organizmie, reguluje poziom cholesterolu. Dodatkowo wspomaga pracę wątroby i dodaje energii. Nie pozostaje obojętny dla kondycji skóry. Pobudza aktywność enzymów skóry i zwiększa produkcję kolagenu, co sprawia, że skóra staje się bardziej jędrna, elastyczna, nawilżona, odświeżona. Ponadto łagodzi podrażnienia skórne.

Czy warto stosować suplementy diety na bazie alg morskich? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Spirulina (alga morska) bomba witaminowo - białkowa. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Fitoplankton morski – suplement diety

Fitoplankton stanowi składnik suplementów diety. Wykorzystywanych jest w nich przeważnie ekstrakt z fitoplanktonu morskiego, który pochodzi z wybrzeży Oceanu Spokojnego. Opakowanie 57 ml to koszt około 105 zł. Zażywany jest w formie kropli. Zalecane spożycie nie powinno być większe niż 1/2 pipety 2 razy dziennie. Środek ten przyjmowany może być bezpośrednio do ust bądź wymieszany z niewielką ilością wody.

Inne zastosowanie fitoplanktonu

Zawarte w fitoplanktonie sinice wykorzystuje się do wzbogacania gleby w związki azotowe. W sposób szczególny ich pozytywny wpływ na urodzajność gleby zauważa się w przypadku upraw ryżu, gdzie zwiększają plon nawet o 20%. Fitoplankton można też wykorzystać dla stworzenia optymalnych warunków funkcjonowania organizmów z domowego akwarium. Wówczas za 500 ml zapłaci się około 10 zł. Fitoplankton to także źródło pokarmu dla wielu zwierząt. Fitoplankton morski stanowi podstawę łańcuch żywienia w całym oceanie. Stan fitoplanktonu to jeden z elementów branych pod uwagę przy ocenie kondycji ekologicznej wód, czyli klasyfikacji ich jakości. Martwy fitoplankton przekształca się w zapasy ropy naftowej.

Bibliografia:

1. Nawrot A., Encyklopedia Biologia, Kraków, GREG, 2017.

2. Gumiński S., Fizjologia glonów i sinic, Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 1990.

3. Lampert W., Sommer U., Ekologia wód śródlądowych, Warszawa, PWN, 2001.

4. Wolfe D., Superżywność: Jedzenie i medycyna przyszłości, Białystok, Vivante, 2015.

Data aktualizacji: 11.01.2019,
Opublikowano: 11.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej