Aquafaba to najnowszy hit wśród wegetarian, wegan, wielbicieli zdrowego odżywiania i osób zmagających się z alergią na jajka. Wykorzystać ją można podczas przygotowywania wielu potraw, w tym czekoladowego musu, bezy, ciastek, lodów. Dania te są stosunkowo proste i szybkie do przyrządzenia.
Co to jest aquafaba?
Aquafaba to płyn, w którym znajduje się cieciorka z puszki, czyli konserwowa, lub woda pozostała z gotowania tej rośliny. Odkryta została w 2014 r. przez francuskiego kucharza Joëla Roesela. Określenie aquafaba pochodzi z języka łacińskiego i powstało jako zlepek dwóch słów aqua, co oznacza wodę i faba, czyli ziarno fasoli. W skład wody z cieciorki wchodzą wyłącznie skrobia i białko. Produkt cieszy się ogromną popularnością. Powstała nawet strona internetowa, na której znajduje się mnóstwo wiadomości na temat tego produktu.
Jak samodzielnie zrobić aquafabę?
Oprócz gotowej aquafaby z puszki istnieje możliwość jej samodzielnego przygotowania. Wystarczy podczas zwykłego gotowania ciecierzycy, czy też innego warzywa strączkowego, pamiętać o niewylewaniu pozostałej wody. Po ostudzeniu tężeje i wówczas można ją ubić jak pianę z białek przy użyciu miksera. Zaś na skutek energicznego potrząsania zamkniętego słoika z aquafabą uzyska się produkt przypominający śmietanę. Należy jednak pamiętać, żeby dzień przed planowanym gotowaniem ciecierzycy namoczyć ją na noc w wodzie.
Czy dieta wegetariańska lub wegańska sprawdzi się u małych dzieci? Zobaczcie na filmie:
Właściwości aquafaby
Aquafaba to niskokaloryczny produkt, którego 1 łyżka dostarcza 3–5 kcal. Oprócz tego, że ma bardzo mało kalorii, to nie zawiera cholesterolu. Trwają badania nad potwierdzeniem hipotezy, że woda z cieciorki to doskonałe źródło antyoksydantów i witamin z grupy B. Aquafaba to wolna od glutenu, naturalna alternatywa dla jajek. Stąd też zalecana jest osobom zmagającym się z alergiami pokarmowymi i weganom. Dodatkowo dostarcza niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych, a zwłaszcza wapnia, żelaza, sodu.
Woda z ciecierzycy – przepis na czekoladowy mus
Aquafabę wykorzystać można w sztuce kulinarnej na wiele sposobów. Wśród najbardziej popularnych przepisów z wodą z ciecierzycy wymienia się mus czekoladowy. Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą: woda z 2 puszek po cieciorce (około 1 szklanka), 2 tabliczki (po 100 g) gorzkiej czekolady, 1 łyżka oleju kokosowego, ewentualnie kakao do posypania i owoce do przyozdobienia, takie jak maliny, jeżyny, wiśnie, porzeczki. Do musu można też dodać szczyptę chili lub skórkę z pomarańczy. W pierwszej kolejności do miski odlewa się wodę z cieciorki, wstawia się ją do lodówki na kilka godzin w celu mocnego schłodzenia.
Czekoladę rozpuszcza się w tzw. kąpieli wodnej, czyli połamaną wrzuca się do miski położonej nad garnkiem z wrzącą wodą. Następnie płynną czekoladę dodaje się do garnka z rozpuszczonym uprzednio olejem kokosowym. Całość odstawia się do przestygnięcia. Schłodzoną aquafabę ubija się mikserem na sztywną pianę, po czym dodaje powoli do czekolady i miesza delikatnie łyżką. Mus przekłada się do miseczek i wstawia do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem można go ozdobić kakao i owocami. Uzyskany mus to wyjątkowo puszysty, lekki i smaczny deser.
Bezy na bazie aquafaby
Przepis na bezy z aquafaby jest bardzo prosty. Danie to zostało po raz pierwszy przygotowane przez amerykańskiego programistę i kucharza Goose Wohla. Porównując tradycyjną bezę z białek jajka kurzego z tą przygotowaną na bazie aquafaby, trudno jest zauważyć jakiekolwiek różnice. Wegańską bezę przygotowuje się, zachowując proporcje między aquafabą a cukrem 1:1, a najlepiej 1:1,33. W związku z tym na ½ szklanki aquafaby przypada ¾ szklanki cukru. Płyn z ciecierzycy ubija się z cukrem na bardzo sztywną pianę, która stanowi bazę dla wypieku. Smak ubitej na pianę wody z ciecierzycy znika po upieczeniu. Następnie dodaje się powoli, najlepiej co chwilę po 1 łyżce, bardzo drobno zmielony cukier. Na koniec dolać można 1 łyżeczkę soku z cytryny lub ekstraktu waniliowego. Gotową pianę nakłada się przy użyciu rękawa cukierniczego lub łyżką na blachę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. W zależności od potrzeby formuje się małe bezy czy większe, jak blaty do ciasta. Bezy suszy się w piekarniku nagrzanym do temperatury 130°C z włączoną funkcją termoobiegu. Proces ten trwa około 1 godziny. Po upieczeniu uzyskuje się puszyste i pełne w środku bezy. Najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu, gdyż pozostawione na powietrzu, chłoną wilgoć i stają się miękkie.
Majonez na bazie aquafaby
Majonez, a raczej wegejonez, przygotowuje się z następujących składników: ½ szklanki wody z gotowania ciecierzycy, szczypta soli, szczypta kurkumy, 10 łyżek oleju, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 czubata łyżeczka musztardy, 1 łyżka kleiku ryżowego dla dzieci. Wodę po ugotowaniu ciecierzycy wkłada się na około 1 godzinę do zamrażarki. Następnie przekłada się do blendera, dodaje sól i miksuje do momentu, aż zacznie się tworzyć piana. Następnie dodaje się powoli olej, musztardę, ocet. Całość doprawia się kurkumą i zagęszcza kleikiem ryżowym.