Co to jest aquafaba? Właściwości i zastosowanie aquafaby. Jak zrobić aquafabę?

Fot. Detry26 / Getty Images

Aquafaba to woda po ciecierzycy konserwowej lub gotowanej. Stanowi doskonały zamiennik jajka. Specjaliści donoszą, że 1 łyżka aquafaby odpowiada 1 żółtku, 2 łyżki 1 białku, zaś 3 łyżki traktuje się jako całe jajko. Wykorzystywana jest dość często w kuchni wegańskiej.

Aquafaba to najnowszy hit wśród wegetarian, wegan, wielbicieli zdrowego odżywiania i osób zmagających się z alergią na jajka. Wykorzystać ją można podczas przygotowywania wielu potraw, w tym czekoladowego musu, bezy, ciastek, lodów. Dania te są stosunkowo proste i szybkie do przyrządzenia.

Co to jest aquafaba?

Aquafaba to płyn, w którym znajduje się cieciorka z puszki, czyli konserwowa, lub woda pozostała z gotowania tej rośliny. Odkryta została w 2014 r. przez francuskiego kucharza Joëla Roesela. Określenie aquafaba pochodzi z języka łacińskiego i powstało jako zlepek dwóch słów aqua, co oznacza wodę i faba, czyli ziarno fasoli. W skład wody z cieciorki wchodzą wyłącznie skrobia i białko. Produkt cieszy się ogromną popularnością. Powstała nawet strona internetowa, na której znajduje się mnóstwo wiadomości na temat tego produktu.

Jak samodzielnie zrobić aquafabę?

Oprócz gotowej aquafaby z puszki istnieje możliwość jej samodzielnego przygotowania. Wystarczy podczas zwykłego gotowania ciecierzycy, czy też innego warzywa strączkowego, pamiętać o niewylewaniu pozostałej wody. Po ostudzeniu tężeje i wówczas można ją ubić jak pianę z białek przy użyciu miksera. Zaś na skutek energicznego potrząsania zamkniętego słoika z aquafabą uzyska się produkt przypominający śmietanę. Należy jednak pamiętać, żeby dzień przed planowanym gotowaniem ciecierzycy namoczyć ją na noc w wodzie.

Czy dieta wegetariańska lub wegańska sprawdzi się u małych dzieci? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Dieta wegetariańska i wegańska u małych dzieci. Źródło: Dzień Dobry TVN

Właściwości aquafaby

Aquafaba to niskokaloryczny produkt, którego 1 łyżka dostarcza 3–5 kcal. Oprócz tego, że ma bardzo mało kalorii, to nie zawiera cholesterolu. Trwają badania nad potwierdzeniem hipotezy, że woda z cieciorki to doskonałe źródło antyoksydantów i witamin z grupy B. Aquafaba to wolna od glutenu, naturalna alternatywa dla jajek. Stąd też zalecana jest osobom zmagającym się z alergiami pokarmowymi i weganom. Dodatkowo dostarcza niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych, a zwłaszcza wapnia, żelaza, sodu.

Woda z ciecierzycy – przepis na czekoladowy mus

Aquafabę wykorzystać można w sztuce kulinarnej na wiele sposobów. Wśród najbardziej popularnych przepisów z wodą z ciecierzycy wymienia się mus czekoladowy. Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą: woda z 2 puszek po cieciorce (około 1 szklanka), 2 tabliczki (po 100 g) gorzkiej czekolady, 1 łyżka oleju kokosowego, ewentualnie kakao do posypania i owoce do przyozdobienia, takie jak maliny, jeżyny, wiśnie, porzeczki. Do musu można też dodać szczyptę chili lub skórkę z pomarańczy. W pierwszej kolejności do miski odlewa się wodę z cieciorki, wstawia się ją do lodówki na kilka godzin w celu mocnego schłodzenia. 

Czekoladę rozpuszcza się w tzw. kąpieli wodnej, czyli połamaną wrzuca się do miski położonej nad garnkiem z wrzącą wodą. Następnie płynną czekoladę dodaje się do garnka z rozpuszczonym uprzednio olejem kokosowym. Całość odstawia się do przestygnięcia. Schłodzoną aquafabę ubija się mikserem na sztywną pianę, po czym dodaje powoli do czekolady i miesza delikatnie łyżką. Mus przekłada się do miseczek i wstawia do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem można go ozdobić kakao i owocami. Uzyskany mus to wyjątkowo puszysty, lekki i smaczny deser.

Bezy na bazie aquafaby

Przepis na bezy z aquafaby jest bardzo prosty. Danie to zostało po raz pierwszy przygotowane przez amerykańskiego programistę i kucharza Goose Wohla. Porównując tradycyjną bezę z białek jajka kurzego z tą przygotowaną na bazie aquafaby, trudno jest zauważyć jakiekolwiek różnice. Wegańską bezę przygotowuje się, zachowując proporcje między aquafabą a cukrem 1:1, a najlepiej 1:1,33. W związku z tym na ½ szklanki aquafaby przypada ¾ szklanki cukru. Płyn z ciecierzycy ubija się z cukrem na bardzo sztywną pianę, która stanowi bazę dla wypieku. Smak ubitej na pianę wody z ciecierzycy znika po upieczeniu. Następnie dodaje się powoli, najlepiej co chwilę po 1 łyżce, bardzo drobno zmielony cukier. Na koniec dolać można 1 łyżeczkę soku z cytryny lub ekstraktu waniliowego. Gotową pianę nakłada się przy użyciu rękawa cukierniczego lub łyżką na blachę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. W zależności od potrzeby formuje się małe bezy czy większe, jak blaty do ciasta. Bezy suszy się w piekarniku nagrzanym do temperatury 130°C z włączoną funkcją termoobiegu. Proces ten trwa około 1 godziny. Po upieczeniu uzyskuje się puszyste i pełne w środku bezy. Najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu, gdyż pozostawione na powietrzu, chłoną wilgoć i stają się miękkie.

Majonez na bazie aquafaby

Majonez, a raczej wegejonez, przygotowuje się z następujących składników: ½ szklanki wody z gotowania ciecierzycy, szczypta soli, szczypta kurkumy, 10 łyżek oleju, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 czubata łyżeczka musztardy, 1 łyżka kleiku ryżowego dla dzieci. Wodę po ugotowaniu ciecierzycy wkłada się na około 1 godzinę do zamrażarki. Następnie przekłada się do blendera, dodaje sól i miksuje do momentu, aż zacznie się tworzyć piana. Następnie dodaje się powoli olej, musztardę, ocet. Całość doprawia się kurkumą i zagęszcza kleikiem ryżowym. 

Data aktualizacji: 04.01.2019,
Opublikowano: 03.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej