Co to jest agawa? Czy syrop z jej liści naprawdę jest tak zdrowy?

Fot.: pat_hastings / stock.adobe.com

Agawa to ozdobna roślina doniczkowa, która od wieków była wykorzystywana w Ameryce Łacińskiej do produkcji jedzenia i słodkiego syropu. Jest także składnikiem cenionej ze względu na niezwykły smak tequili.

Sok i cukier z agawy zyskały w ostatnich latach niezwykłą popularność, ponieważ posiadają dużo niższy indeks glikemiczny niż cukier. Warto jednak wiedzieć, że, jak każdy słodycz, nie jest ona zupełnie bezpieczna w stosowaniu.

Co to jest agawa?

Agawy to rodzaj roślin naturalnie występujących w Ameryce Południowej i Środkowej. Odkryto ich około 300 gatunków, z których większość ma zbliżone właściwości. Najbardziej znane gatunki to agawa niebieska, agawa królowej Wiktorii, agawa amerykańska, agawa sizalowa i agawa meksykańska. Zyskały one popularność jako rośliny ozdobne, ponieważ posiadają ładny kształt liści. Agawa może wytworzyć też niezwykły kwiat, jednak często trwa to parę lat.

Agawa – właściwości lecznicze i zastosowanie

Agawa zawiera w liściach wiele cennych składników, takich jak:

  • saponiny sterydowe,
  • polisacharydy,
  • oligosacharydy,
  • enzymy proteolityczne,
  • kwasy bursztynowy i cytrynowy,
  • witaminy B, C, E i prowitamina D,
  • fitosterole (beta-sitosterol),
  • sole mineralne,
  • śluzy i gumy.

Agawa wykazuje podobne właściwości do popularnie stosowanego w lecznictwie aloesu wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie. Choć najwygodniejszą formą stosowania tej rośliny jest picie nalewki z agawy, to większość zielarzy zaleca używanie wyciągów wodnych lub syropów. Przyczyną tego jest skłonność mocnych ekstraktów alkoholowych do hamowania niektórych ważnych procesów biologicznych. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie agawy w domu i przygotowywanie na bieżąco małych dawek wodnych wyciągów poprzez zmielenie liścia agawy i zalanie go wodą. W celu konserwacji można zrobić syrop z agawy.

Wodne wyciągi z liści agawy polecane są szczególnie do stosowania zewnętrznego, jako środka na zapalenie spojówek i zmiany skórne, w tym choroby autoimmunologiczne takie jak łuszczyca. Przychodzą one też z pomocą osobom, które chcą się pozbyć worków pod oczami.

Z agawy niebieskiej wytwarza się mocny alkohol o nazwie tequila, który produkowany był już za czasów Azteków. Niektóre gatunki wykorzystuje się również do produkcji silnych włókien roślinnych, na przykład sizalu.

Nalewka z liści agawy

Jeśli posiada się w domu agawę jako roślinę doniczkową, można w prosty sposób wykonać z jej liści nalewkę leczniczą. W tym celu należy użyć jednej części liści na 5 części 40% alkoholu. Liście należy rozdrobnić, zalać wybranym alkoholem i odstawić w ciemne miejsce na 7 dni. Po tym czasie preparat należy przefiltrować i można zacząć go używać.

Nalewka z liści agawy stosowana jest zewnętrznie do robienia okładów na nerwobóle i bóle mięśniowo-stawowe. Z kolei przyjmowana doustnie zwiększa ilość wydalanego moczu oraz poprawia perystaltykę jelit i odporność.

Sok, syrop i cukier z agawy

Z liści agawy uzyskuje się sok, który po poddaniu obróbce termicznej można zamienić w syrop lub nawet cukier. Są to coraz bardziej popularne środki słodzące, ponieważ wielu ludzi uważa, że proces ich wytwarzania jest bardziej naturalny niż produkcja cukru z buraków cukrowych. Słodziki uzyskane z agawy charakteryzują się dużo niższym indeksem glikemicznych niż większość używanych w tym celu substancji. Dlatego z powodzeniem mogą być wykorzystywane przez osoby walczące z nadwagą lub cukrzyków. Warto jednak mieć na uwadze, że nadmierne używanie syropu lub cukru z agawy może doprowadzi do wtórnego upośledzenia wchłaniania fruktozy.

Syrop z agawy ma też inne wady:

  • wzmaga uczucie głodu,
  • karmi komórki nowotworowe,
  • zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia kamicy nerkowej.

Dlatego syrop z agawy, używany w rozsądnej ilości zamiast cukru, może być dobrym rozwiązaniem, ale należy pamiętać o zachowaniu umiaru.

Pielęgnacja twarzy przy użyciu agawy

Liście z agawy bardzo dobrze sprawdzają się też w pielęgnacji twarzy. W tym celu można wykorzystywać maseczki wykonane z papki z jej liści, okłady, a nawet przygotować tonik ze świeżo wyciśniętym sokiem.

Agawa ma działanie nawilżające i regenerujące naskórek, a także przeciwzapalne. Doskonale sprawdza się w leczeniu zmian trądzikowych, ale przyłożenie świeżego liścia pomaga też w zwalczaniu opryszczki.

Agawa jako roślina doniczkowa

Agawa była wykorzystywana jako ozdobna roślina doniczkowa już w XVI w., kiedy została sprowadzona przez konkwistadorów do Europy. Jest dość prosta w uprawie, choć potrzebuje dużo słońca, dlatego latem warto wystawiać ją na dwór. Należy jednak pamiętać, że niektóre jej gatunki potrafią się bardzo rozrastać i warto wybierać takie, których wymagania odnośnie przestrzeni można zaspokoić.

Zobacz film: Czy sztuczne słodziki są obojętne dla zdrowia? Źródło: Wiem, co jem

Bibliografia:

1. Farmakognozja, Jesień - czas nalewek - Agave, Sorbus, Absinth, Cydonia

Data aktualizacji: 14.02.2018,
Opublikowano: 10.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej