Co kupują dzieci w szkolnym sklepiku? Strach się bać!

Fot. Ewa Drzyzga i dr Joanna Myszkowska-Ryciak / x-news.pl

Co dzieci kupują w szkolnym sklepiku? Po jakie produkty sięgają najczęściej, chociaż powinny być one absolutnie zakazane w ich diecie? Zobaczcie sami - ekspert programu "Żółty talerz" mówi od razu, co się dzieje z organizmem najmłodszych po spożyciu takich produktów. 

Pączki, batony, ciastka, chipsy - to wszystko są niezdrowe przekąski, które dzieci zjadają jako drugie śniadanie w szkole. Bardzo często zamiast jeść to, co zdrowe, wybierają wizytę w sklepiku, w którym kupują właśnie niezdrowe rzeczy. Co się dzieje z ich organizmem po spożyciu takich słodkości? 

Dzieci są najedzone na pewien czas, natomiast ich mózg wcale nie pracuje lepiej - mówi dr Joanna Myszkowska-Ryciak, dietetyk z SGGW i ekspert programu "Żółty talerz".

Co się dzieje z dzieckiem, które nie zjada drugiego śniadania? Otóż takie dzieci mają częściej problem z zapamiętywaniem, częściej boli je brzuch, mogą być rozdrażnione, częściej także boli je głowa. Rodzice pakują zdrowe drugie śniadanie do plecaka, a dzieci w szkolnym sklepiku kupują różne rzeczy. Jakie? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jem bo zdrowe - Co kupują dzieci w szkolnym sklepiku? Źródło: 36,6

Lista produktów zakazanych do spożycia przez dzieci jest bardzo długa. Zawiera ona żelki, pączki, słodkie przekąski (pakowane ciastka, batony), chipsy, wszystko, co ma w swoim składzie cukier i sztuczne barwniki. Więcej dowiecie się tutaj: Czarna lista produktów dla dzieci. Popularne błędy rodziców.

A co dzieci powinny jeść? Przede wszystkim to, co znajduje się w piramidzie żywienia - dużo owoców i warzyw, produkty pełnoziarniste, nabiał, jajka. Dzięki zbilansowanej diecie dzieci będą rozwijać się prawidłowo zarówno psychicznie, jak i fizycznie. 

A może kompromis?

Dietetyk Joanna Myszkowska-Ryciak proponuje w ramach kompromisu drożdżówkę na drugie śniadanie. Oczywiście nie codziennie i nie z czekoladowym nadzieniem, ale np. z twarogiem, białym serem lub sezonowymi owocami. 

Warto wiedzieć: Lista produktów Żółtego Talerza. Co powinno jeść dziecko?

Zobacz film: Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 23.08.2019,
Opublikowano: 13.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej