Co jeść przy zaparciach? Dieta na zaparcia u dzieci i dorosłych

Fot.: anetlanda / stock.adobe.com

Dieta przy zaparciach jest bardzo ważna, ponieważ przewlekłe zaparcia mogą powodować uchyłki jelita czy hemoroidy. Odpowiedni jadłospis pomaga zwalczyć zaparcia u dorosłych i u dzieci, jednak ważne jest zwrócenie uwagi na mechanizm ich powstawania.

Zaparcia to bardzo częsty problem polegający na trudności w oddaniu stolca. Często zaparciom towarzyszy ból. Zaparcie może być przygodną dolegliwością, lecz jest też często objawem chorób jelita grubego, zaburzeń metabolicznych, chorób endokrynologicznych, neurologicznych. Właściwa dieta jest podstawą leczenia zaparć, a nieprawidłowe odżywianie może zaparcia wywołać. Sprzyja im szczególnie dieta uboga w błonnik, nadużywanie środków przeczyszczających, niektóre leki i czynniki psychiczne.

Dieta na zaparcia w postaci atonicznej

Postać atoniczna zaparć polega na spowolnieniu perystaltyki jelit, nadmiernym wchłanianiu wody w obrębie jelita i tym samym zbyt dużym zagęszczeniu mas kałowych. Suchy i zbity stolec trudno jest wydalić. Leczenie postaci atonicznej polega przede wszystkim na bogatobłonnikowej diecie. Poza zwiększoną ilością błonnika konieczne jest dostarczenie do organizmu właściwej ilości warzyw i owoców (najlepiej w postaci surowej). Nie należy obierać niektórych owoców ze skórki, a jedynie porządnie je wymyć. Nie powinno się też unikać owoców z jadalnymi pestkami, jak kiwi, jeżyny, maliny. Kolejną koniecznością w diecie na zaparcia atoniczne jest spożywanie dużej ilości wody – co najmniej 30 ml na 1 kg masy ciała. Należy unikać produktów, które osłabiają ruchy jelit. Należą do nich:

  • mocna czarna herbata,
  • kisiel,
  • czekolada,
  • gruszki,
  • banany,
  • gotowana marchew,
  • dynia,
  • czarne jagody,
  • czerwone wino,
  • jasne pieczywo, szczególnie świeże,
  • tłuste wędliny i konserwy mięsne,
  • łój, smalec i słonina,
  • warzywa kapustne,
  • czereśnie,
  • potrawy mączne.

Dieta na zaparcia spastyczne

Zaparcia spastyczne występują najczęściej jako jeden z objawów zespołu jelita drażliwego. Są wynikiem nadmiernej aktywności jelit, co prowadzi do uniemożliwienia swobodnego przechodzenia mas kałowych przez „zaciśnięte” jelita. Stolec przybiera formę ołówkowatą bądź wychodzi w postaci małych grudek. Dieta na zaparcia spastyczne powinna mieć formę oszczędzającą jelito grube. Musi zapewniać regularne, odpowiednie ilości posiłków, by jelito nie było puste. Stosując dietę przy spastycznych jelitach, nie powinno się pobudzać dodatkowo perystaltyki.

Owoce i warzywa powinny być dostarczane również w dużej ilości, jednak w przeciwieństwie do diety przy zaparciach atonicznych powinny mieć postać koktajli, soków, przecierów. Nie wolno jeść niedojrzałych owoców, należy je obierać ze skórki, suszone owoce również nie są wskazane (z wyjątkiem namoczonych suszonych śliwek, bardzo dobrze sprawdzających się jako dodatek do jadłospisu). Powinno się wykluczyć cebulę, rośliny strączkowe i seler. Na zaparcia spastyczne zalecane jest jasne pieczywo. Ilość błonnika powinna być wystarczająca, jednak nie może być to dieta bogatobłonnikowa. Zaleca się również warzywa i owoce w formie gotowanej i produkty, które wzmagają procesy fermentacyjne w jelitach, jak woda z miodem, jogurty, kefiry. Wyklucza się na diecie przy spastycznych jelitach grube kasze, wzdymające warzywa i owoce, pieczywo razowe, sery dojrzewające i pleśniowe, smażenie, pieczenie i ostre przyprawianie potraw.

Błonnik w diecie na zaparcia spastyczne

Błonnik, czyli włókno pokarmowe, jest pochodzenia roślinnego. Nie jest rozkładany przez enzymy trawienne. Wyróżnia się błonnik nierozpuszczalny w wodzie (pochodzi z całego ziarna, warzyw i otrębów) oraz błonnik rozpuszczalny w wodzie (zawarty w nasionach roślin strączkowych, owocach i warzywach). Błonnik nierozpuszczalny w wodzie pobudza wydzielanie śliny, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, zwiększa objętość treści pokarmowej przez wiązanie wody, pobudza wydzielanie soków trzustkowych (trawiennych), wpływa mobilizująco na perystaltykę i poprawia ukrwienie jelit. Błonnik rozpuszczalny w wodzie stanowi pożywkę dla bakterii i ulega rozkładowi w jelicie grubym. Działa rozluźniająco na masę kałową. Ma zdolność przechwytywania związków szkodliwych, przez co nie są wchłaniane z jelita cienkiego. Tworzy w jelicie masy, które pozytywnie wpływają na leczenie biegunki. Doskonale sprawdza się jako uzupełnienie terapii miażdżycy wizyt wysokiego poziomu cholesterolu, ponieważ reguluje gospodarkę lipidową.

Produkty bogatobłonnikowe sprawdzają się doskonale w terapii biegunki atonicznej. Dieta na zaparcia spastyczne powinna z umiarem wprowadzać błonnik pokarmowy; niezalecane jest zbyt duże pobudzenie jelita. Jeśli chory cierpi z powodu zaparć mieszanych, dieta jest zdecydowanie trudniejszym wyzwaniem dla dietetyka. Należy wypośrodkować podaż błonnika pokarmowego, a pokarmy, które różnią się w diecie o różnym patomechanizmie, należy dostosować do tolerancji pacjenta.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 05.03.2018,
Opublikowano: 05.03.2018 r.

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

brzozka 29.05.2019r.

W dietę to najlepiej włączyć przede wszystkim siemię lniane z jakimi dodatkami typu babki płesznik. Ja przynajmniej tak pije i mam o wiele mniejszy problem z zaparciami bo jednak praca jelit poprawiła mi się mocno dzięki temu.

lenka 16.09.2018r.

kiedy naturalne sposoby zawodzą, lepiej się udać do apteki niż się męczyć, te czopki akurat bez problemu można dostać bez recepty i szybko działają

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej