Co jeść, by wesprzeć płodność? Te produkty powinny znaleźć się na twoim talerzu!

Getty Images

Co jeść i pić, by zwiększyć szanse na zajście w ciążę? Posłuchaj, co na ten temat mówią dietetycy!

Przyczyn problemów z zajściem w ciążę może być całe mnóstwo, jednak do najpopularniejszych możemy zaliczyć między innymi zespół policystycznych jajników, zaburzoną owulację czy endometriozę. I choć w większości przypadków potrzebne jest konkretne leczenie farmakologiczne, niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pomocna w walce o szczęśliwe rodzicielstwo może być również dieta.

Kto powinien wziąć pod uwagę zawartość swojego talerza? Być może cię zaskoczymy, ale zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Badania naukowców dowodzą, że odpowiednia dieta ma ogromny wpływ na jakość męskiego naczynia. Dobrze zbilansowane i bogate w witaminy i minerały posiłki mogą ochronić komórki jajowe przed działaniem wolnych rodników.

Jak więc brzmią ogólne zasady diety, wspomagającej płodność? W pierwszej kolejności z pewnością musisz pomyśleć o… zdrowym jadłospisie. Z codziennego menu muszą więc wypaść papierosy, alkohol, białe pieczywo i pszenne makarony, słodycze, słone przekąski czy fast foody. Warto wiedzieć, że tłuszcze trans (znajdują się na przykład w łakociach czy żywności przetworzonej) są wrogiem naszej płodności. Jakich zasad jeszcze należy przestrzegać? Z całą pewnością dobrze jest ograniczyć jedzenie mięsnych potraw i częściej sięgać po rośliny strączkowe. Ponadto niezłym pomysłem okaże się także wzbogacanie swoich dań takimi przyprawami jak: pieprz, imbir, cynamon i kurkuma.

W męskim jadłospisie nie powinno również zabraknąć soku pomidorowego (poprawia jakość nasienia), a także produktów bogatych w selen i cynk. Gdzie je znajdziesz? Na przykład w owocach morza, soczewicy, pestkach dyni czy orzechach. Kobiety natomiast powinny wybierać tłuste ryby, owoce z ciemną skórką. Dobrze zrobi także przyjmowanie kwasu foliowego.

Dieta, wspomagająca płodność nie przyniesie efektów z dnia na dzień. Jest to bowiem proces, który potrzebuje czasu. Przypomnijmy, że aby ten sposób żywienia dał rezultaty, należy go także wspierać aktywnością fizyczną (choćby spacerem czy gimnastyką 3 razy w tygodniu po 30 minut), a także piciem wody. Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz ten materiał!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 05.03.2020,
Opublikowano: 05.03.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej