Co jeść, aby mieć zdrowe i mocne kości?

Zobacz film: Co jeść, aby mieć zdrowe i mocne kości? Źródło: 36,6.

To, co jemy ma ogromny wpływ na działanie naszego organizmu. Dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie możemy wzmocnić także układ kostno-stawowym. Co warto jeść, aby mieć mocne kości?

Podstawowym budulcem kości jest wapń. Niestety, przeciętny Polak przyjmuje tylko połowę dziennego zapotrzebowanie na ten pierwiastek. A potrzebujemy go całkiem sporo (dziennie trzeba wypijać np. litr mleka). Ale sam wapń to za mało. Kości do tego, żeby były mocne i zdrowe potrzebują jeszcze witaminy D.

Dlaczego jest taka ważna? To dzięki niej nasze jelita mogą wchłonąć i wykorzystać wapń, który dostarczamy wraz z pożywieniem. Jeśli będziemy mieli jej za mało ilość spożytego wapnia nie będzie miała większego znaczenia, bo i tak się nie wchłonie. Gdzie jej szukać? Najlepszym źródłem witaminy D są tłuste ryby, drożdże czy żółtka jajek. Niestety, nawet, jeśli tego rodzaju produktów nie brakuje w naszej diecie to i tak możemy mieć jej niedobory, dlatego specjaliści zalecają suplementację tej witaminy.

Ale nasz organizm, aby mógł wyciągnąć z witaminy D to, co najlepsze potrzebuje jeszcze magnezu. To dzięki niemu witamina D może uruchomić proces wchłaniania wapnia. Jednak, aby ten mechanizm zadziałał, jak należy konieczna jest jeszcze witamina B6, dlatego najlepiej wprowadzić do diety produkty, które zawierają zarówno magnez i witaminę B6. Związki te znajdziemy m.in. w bananach, pieczywie zbożowym, tuńczyku oraz wątróbce.

Kościom potrzebna jest jeszcze witamina K2, którą w pewnym stopniu wytwarzają nasze jelita. Dodatkowo znajdziemy ją w warzywach liściastych, np. szpinaku, ale i kalafiorze czy pomidorach.

Układ kostny nie może się obejść również bez witaminy C. Jest ona niezbędna do syntezy kolagenu. Najlepszym jej źródłem są natka pietruszki, kiwi, a także ziemniaki.

Trzeba jednak mieć na uwadze, że sama dieta to zdecydowanie za mało. O czym trzeba jeszcze pamiętać i co robić, aby kości były naprawdę mocne?




Data aktualizacji: 04.05.2018,
Opublikowano: 30.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej