Ciecierzyca – źródło białka i dobrego smaku

Fot: Krzysztof Matloch / fotolia.com

Ciecierzyca, znana także jako cieciorka jest bogatym źródłem białka roślinnego i dlatego wegetarianie zastępują nią mięso. Stanowi główny składnik hummusu i podstawę wielu innych dań – bogactwo przepisów na ciecierzycę jest niezliczone.

Ciecierzyca jest rośliną strączkową. Znana jest także jako groch włoski - uprawiali ją starożytni Rzymianie, ponieważ panujący u nich klimat wyjątkowo sprzyjał cieciorce. Dzisiaj dania takie, jak sałatka lub zupa z ciecierzycy występują w wielu wariantach i każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Ciecierzyca – właściwości

Ciecierzyca zawiera 127 kcal w 100 g. Znana jest z tego, że ma duży zasób białka – w 100 g ziaren ugotowanych bez soli i innych dodatków znajduje się go aż 8,9 g. Jest to białko dobrze przyswajalne, o wysokiej wartości odżywczej. Pozwala dostarczyć do organizmu białka, których nie znajdziemy np. w pieczywie.

Specjaliści z zakresu żywienia przestrzegają jednak przed całkowitym zastępowaniem cieciorką białek pochodzenia zwierzęcego, w tym z mleka i przetworów mlecznych oraz mięsa. Jeżeli natomiast z jakichś względów spożycie produktów odzwierzęcych jest niemożliwe, wystarczy połączyć cieciorkę z kaszą gryczaną lub jęczmienną. W takiej formie białko staje się pełnowartościowe, a przez to – korzystne dla zdrowia.

Zobacz także: Odchudzająca dieta bez pszenicy: produkty dozwolone, efekty i przepisy

Cieciorka uważana jest za dobry czynnik w walce z podwyższonym poziomem złego cholesterolu. Ze względu na dużą zawartość potasu przeciwdziała zawałom serca oraz miażdżycy i pozwala na obniżenie ciśnienia krwi – dzięki niemu poprawia się drożność naczyń krwionośnych, a krew płynie sprawniej. Potas zawarty w cieciorce usuwa też szkodliwy nadmiar sodu z organizmu.

Ciecierzycę charakteryzuje niski indeks glikemiczny, dlatego mogą ją spożywać bez obaw osoby chore na cukrzycę. Zawarty w cieciorce błonnik obniża ilość wchłanianych z pożywienia węglowodanów, zmniejsza poziom oporności na insulinę i przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej. 

Wysoka zawartość błonnika w ciecierzycy wpływa korzystnie także na pracę żołądka oraz jelit, zwłaszcza jelita grubego. Pomaga w usprawnieniu procesów trawienia i wydalania, a także obniża ryzyko zachorowania na raka jelit. Przeciwdziała też powstawaniu zaparć, wiąże nadmiar kwasu żołądkowego, pomaga w leczeniu chorób jelit. Dzięki spożyciu cieciorki odnotowuje się również poprawę pracy trzustki oraz wątroby.

Ze względu na bogatą zawartość żelaza ciecierzyca polecana jest osobom cierpiącym na anemię oraz pomaga walczyć z niedokrwistością.

Minusem spożywania cieciorki jest to, że przyczynia się powstawania wzdęć i gazów. Aby tego uniknąć, należy gotować ziarno z dodatkiem sody oczyszczonej lub przyprawiać je kminkiem, majerankiem bądź oregano.

Cieciorka polecana jest w przypadku starania się o dziecko, a to dlatego, że zawiera żelazo, białko i witaminy z grupy B sprzyjające zapłodnieniu. Kobiety w ciąży natomiast powinny spożywać cieciorkę z powodu zawartego w niej kwasu foliowego, który zapobiega powstawaniu wad rozwojowych płodu.

Dania (potrawy) z ciecierzycy

Przygotowanie cieciorki rozpoczyna się już w dniu poprzedzającym jej właściwe wykorzystanie. Dwanaście godzin przed ugotowaniem należy zalać ziarna wodą, tak aby zakryła wszystkie, i odstawić w chłodne miejsce, uważając, by nie zaczęły fermentować. Następnego dnia należy je odsączyć i gotować do półtorej godziny na małym ogniu.

W sklepach dostępna jest również cieciorka w puszce. Nadaje się ona do szybkiego przygotowania różnych potraw. Wodę z puszki również można wykorzystać do celów kulinarnych – wegetarianie z powodzeniem ubiją z niej pianę podobną do tej z białek, a następnie upieką smaczne bezy.

Zobacz także: Olej sezamowy – jakie ma właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne, jak go stosować

Najpopularniejszą potrawą z ciecierzycy jest hummus – danie kuchni libańskiej, które zyskało ogromną popularność także w Polsce. Hummus przygotowuje się, blendując ugotowaną ciecierzycę z dodatkiem tahini (pasty sezamowej), oliwy, czosnku oraz soku z cytryny. Tak przygotowaną pastę podaje się z chlebkiem pita lub jako dip do surowych warzyw – marchwi, papryki czy selera naciowego.

Inne popularne danie z ciecierzycy to falafel. Namoczoną, surową cieciorkę należy zmielić w maszynce do mięsa. Następnie dodać do niej sok z cytryny, sól, chili, szczyptę sody oczyszczonej oraz ulubione zioła (tradycyjnie są to: kumin, pietruszka, kolendra i kardamon). Z tak przygotowanej masy należy formować kulki i smażyć je w głębokim tłuszczu.

Z ciecierzycy warto też ugotować smaczną zupę. Ugotowaną ciecierzycę należy tu połączyć z podsmażoną cebulą, czosnkiem i odrobiną przypraw: solą, pieprzem kolendrą, majerankiem i kuminem, a następnie dodać bulion, ugotowane ziemniaki oraz passatę z pomidorów i gotować do połączenia się smaków.

Ciecierzyca sprawdzi się doskonale także w sałatce. Do odsączonej ciecierzycy z puszki należy dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory, posiekaną drobno czerwoną cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Sos do takiej sałatki można skomponować z dobrej gatunkowo oliwy z oliwek, łyżki soku z cytryny oraz soli i pieprzu.

Zobacz film: Czy trzeba wyrzucić cały produkt, jeśli na kawałku jest pleść? Źródło: Wiem co jem

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 05.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej