Chlorofil w płynie posiada szerokie działanie na organizm człowieka. Spowalnia proces starzenia i wyrównuje koloryt skóry. Stosowany jest w terapii onkologicznej i leczeniu miażdżycy. Reguluje krzepliwość krwi i poziom cukru we krwi. Zielony barwnik łagodzi stany zapalne i niweluje nieprzyjemny zapach z jamy ustnej. Chlorofil zwalcza wolne rodniki. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, przywracając siły witalne i odporność. Wskazany jest dla osób zmagających się z przemęczeniem i stresem. Półlitrowe opakowanie kosztuje około 55 zł.
Co to jest chlorofil?
Chlorofil to organiczny związek chemiczny obecny przede wszystkim w roślinach i algach, nadający im charakterystyczny zielony kolor i biorący udział w procesie fotosyntezy. Jego nazwa wywodzi się z języka greckiego, od słów chlorós (zielony) i phyllon (liść). W 1913 roku niemiecki chemik Richard Willstatter odkrył jego dobroczynne działanie na organizm człowieka.
Ostatnimi czasy w sprzedaży pojawił się chlorofil w płynie. Powszechnie nazywany bywa płynną energią słoneczną, zieloną krwią, słonecznym sokiem lub zielonym eliksirem młodości. W większości przypadków otrzymuje się go z lucerny wzbogaconej olejem z zielonej mięty. W jego składzie znajdują się najczęściej także jęczmień i chlorella. Produkt ten bogaty jest w witaminy A, B, D, E, nienasycone kwasy tłuszczowe i minerały, takie jak magnez, żelazo, wapń i potas.
Płynny chlorofil można kupić w sprzedaży internetowej, w aptekach czy sklepach ze zdrową żywnością. Za niespełna półlitrowe opakowanie trzeba zapłacić około 55 zł. Oprócz suplementacji płynnego chlorofilu warto dostarczać ten zielony barwnik razem z produktami spożywczymi w codziennej diecie. Jego doskonałym źródłem są: sałata, szpinak, rzeżucha, koperek, brokuły, ogórek, natka pietruszki i seler.
Jak wybierać warzywa i owoce, aby były dla nas zdrowe? Czym się kierować podczas zakupów? Odpowiedź na filmie:
Jak suplementować chlorofil w płynie?
Zaleca się spożywanie chlorofilu w płynie 3 razy dziennie. Jedną łyżeczkę (5 ml) należy wymieszać w szklance niegazowanej, niemineralizowanej wody lub soku. W sprzedaży dostępne są też butelkowane napoje chlorofilowe gotowe do spożycia. W tym przypadku należy wypijać minimum butelkę napoju dziennie. Ważne jest, aby po otwarciu produkt przechowywać w lodówce, żeby nie stracił swoich cennych właściwości.
Chlorofil w płynie – właściwości i działanie
Chlorofil w płynie posiada szerokie działanie na ludzki organizm. Skutecznie pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i metali ciężkich. Specjaliści informują, że zapobiega niepożądanym zmianom w DNA oraz unieszkodliwia wiele substancji kancerogennych i mutagennych. Dodatkowo zapewnia równowagę kwasowo-zasadową. Podnosi funkcjonowanie układu odpornościowego. Chlorofil do picia stabilizuje poziom cukru we krwi, przez co wykorzystywany jest w leczeniu cukrzycy.
Chlorofil w płynie wykazuje właściwości regenerujące, odkażające i antynowotworowe. Znany jest z działania bakteriobójczego, tonizującego i przeciwzapalnego. Posiada także silne właściwości dotleniające, a po związaniu z tlenem rozprowadza go po organizmie w sposób podobny do hemoglobiny. Zielony barwnik łagodzi objawy astmy i przynosi ulgę bolącemu gardłu. Badacze donoszą, że stymuluje produkcję żeńskich hormonów, reguluje cykl miesiączkowy i pracę tarczycy. Dodatkowo wpływa pozytywnie na wzrok.
Chlorofil w płynie można wykorzystać do płukania jamy ustnej, co likwiduje nieświeży zapach z ust, łagodzi stany zapalne, podrażnienia i choroby dziąseł. Zielony barwnik to tzw. wewnętrzny dezodorant, który neutralizuje przykre zapachy stolca, moczu, a także potu. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i neutralizuje wolne rodniki. Chlorofil do picia polecany jest również karmiącym kobietom, ponieważ stymuluje produkcję i wydzielanie mleka. Wspomaga regenerację i rekonwalescencję organizmu narażonego na długotrwały stres lub inne obciążenia.
Wpływ chlorofilu do picia na układ pokarmowy i krwionośny
Zielony barwnik normalizuje ciśnienie tętnicze krwi, reguluje krzepliwość krwi i wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko powstawania żylaków. Chlorofil znalazł zastosowanie w terapii anemii, miażdżycy i hemofilii. Zwiększa produkcję czerwonych krwinek i jest bogatym źródłem żelaza.
Płynny chlorofil wspomaga produkcję flory jelitowej, reguluje pracę układu pokarmowego i tłumi głód. Dowiedziono, że pomaga w leczeniu choroby wrzodowej, zmniejsza niestrawność i ułatwia regularne wypróżnianie się. W związku z tym chlorofil w płynie pozytywnie wpływa na odchudzanie.
Wpływ chlorofilu do picia na skórę
Płynny chlorofil określa się mianem eliksiru młodości, gdyż wykazuje pozytywny wpływ na kondycję skóry. Stosowany jest do leczenia zapaleń i infekcji skórnych, spowalnia proces starzenia i wyrównuje koloryt skóry. Tzw. zielona krew przyspiesza gojenie ran i regenerację tkanek po wystawieniu ich na długotrwałe działanie promieni UV.
Jakie są przeciwwskazania do stosowania chlorofilu?
Chlorofil praktycznie nie posiada ograniczeń do stosowania. Przeciwwskazaniem do spożywania chlorofilu jest ciąża i indywidualna nietolerancja na składniki preparatu. Płynny chlorofil można z powodzeniem podawać nawet małym dzieciom, ale po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.
Chlorofil w płynie – skutki uboczne
Chlorofil w płynie to bardzo bezpieczny produkt, który nie powoduje działań niepożądanych. Jedynie na początku kuracji mogą wystąpić wypryski na twarzy, które są wynikiem detoksykacji, czyli usuwania toksyn z organizmu.