Chlorofil w płynie – właściwości, zastosowanie, działanie i przeciwwskazania

Fot. bradwieland / Getty Images

Chlorofil w płynie wykazuje zbawienny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn i podnosi poziom odporności. Powszechnie nazywany bywa płynną energią, zieloną krwią lub zielonym eliksirem młodości.

Chlorofil w płynie posiada szerokie działanie na organizm człowieka. Spowalnia proces starzenia i wyrównuje koloryt skóry. Stosowany jest w terapii onkologicznej i leczeniu miażdżycy. Reguluje krzepliwość krwi i poziom cukru we krwi. Zielony barwnik łagodzi stany zapalne i niweluje nieprzyjemny zapach z jamy ustnej. Chlorofil zwalcza wolne rodniki. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, przywracając siły witalne i odporność. Wskazany jest dla osób zmagających się z przemęczeniem i stresem. Półlitrowe opakowanie kosztuje około 55 zł.

Co to jest chlorofil?

Chlorofil to organiczny związek chemiczny obecny przede wszystkim w roślinach i algach, nadający im charakterystyczny zielony kolor i biorący udział w procesie fotosyntezy. Jego nazwa wywodzi się z języka greckiego, od słów chlorós (zielony) i phyllon (liść). W 1913 roku niemiecki chemik Richard Willstatter odkrył jego dobroczynne działanie na organizm człowieka.

Ostatnimi czasy w sprzedaży pojawił się chlorofil w płynie. Powszechnie nazywany bywa płynną energią słoneczną, zieloną krwią, słonecznym sokiem lub zielonym eliksirem młodości. W większości przypadków otrzymuje się go z lucerny wzbogaconej olejem z zielonej mięty. W jego składzie znajdują się najczęściej także jęczmień i chlorella. Produkt ten bogaty jest w witaminy A, B, D, E, nienasycone kwasy tłuszczowe i minerały, takie jak magnez, żelazo, wapń i potas.

Płynny chlorofil można kupić w sprzedaży internetowej, w aptekach czy sklepach ze zdrową żywnością. Za niespełna półlitrowe opakowanie trzeba zapłacić około 55 zł. Oprócz suplementacji płynnego chlorofilu warto dostarczać ten zielony barwnik razem z produktami spożywczymi w codziennej diecie. Jego doskonałym źródłem są: sałata, szpinak, rzeżucha, koperek, brokuły, ogórek, natka pietruszki i seler.

Jak wybierać warzywa i owoce, aby były dla nas zdrowe? Czym się kierować podczas zakupów? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Jak i gdzie kupować warzywa i owoce, żeby mieć pewność, że są bezpieczne dla zdrowia? Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak suplementować chlorofil w płynie?

Zaleca się spożywanie chlorofilu w płynie 3 razy dziennie. Jedną łyżeczkę (5 ml) należy wymieszać w szklance niegazowanej, niemineralizowanej wody lub soku. W sprzedaży dostępne są też butelkowane napoje chlorofilowe gotowe do spożycia. W tym przypadku należy wypijać minimum butelkę napoju dziennie. Ważne jest, aby po otwarciu produkt przechowywać w lodówce, żeby nie stracił swoich cennych właściwości.

Chlorofil w płynie – właściwości i działanie

Chlorofil w płynie posiada szerokie działanie na ludzki organizm. Skutecznie pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i metali ciężkich. Specjaliści informują, że zapobiega niepożądanym zmianom w DNA oraz unieszkodliwia wiele substancji kancerogennych i mutagennych. Dodatkowo zapewnia równowagę kwasowo-zasadową. Podnosi funkcjonowanie układu odpornościowego. Chlorofil do picia stabilizuje poziom cukru we krwi, przez co wykorzystywany jest w leczeniu cukrzycy.

Chlorofil w płynie wykazuje właściwości regenerujące, odkażające i antynowotworowe. Znany jest z działania bakteriobójczego, tonizującego i przeciwzapalnego. Posiada także silne właściwości dotleniające, a po związaniu z tlenem rozprowadza go po organizmie w sposób podobny do hemoglobiny. Zielony barwnik łagodzi objawy astmy i przynosi ulgę bolącemu gardłu. Badacze donoszą, że stymuluje produkcję żeńskich hormonów, reguluje cykl miesiączkowy i pracę tarczycy. Dodatkowo wpływa pozytywnie na wzrok.

Chlorofil w płynie można wykorzystać do płukania jamy ustnej, co likwiduje nieświeży zapach z ust, łagodzi stany zapalne, podrażnienia i choroby dziąseł. Zielony barwnik to tzw. wewnętrzny dezodorant, który neutralizuje przykre zapachy stolca, moczu, a także potu. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i neutralizuje wolne rodniki. Chlorofil do picia polecany jest również karmiącym kobietom, ponieważ stymuluje produkcję i wydzielanie mleka. Wspomaga regenerację i rekonwalescencję organizmu narażonego na długotrwały stres lub inne obciążenia.

Wpływ chlorofilu do picia na układ pokarmowy i krwionośny

Zielony barwnik normalizuje ciśnienie tętnicze krwi, reguluje krzepliwość krwi i wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko powstawania żylaków. Chlorofil znalazł zastosowanie w terapii anemii, miażdżycy i hemofilii. Zwiększa produkcję czerwonych krwinek i jest bogatym źródłem żelaza.

Płynny chlorofil wspomaga produkcję flory jelitowej, reguluje pracę układu pokarmowego i tłumi głód. Dowiedziono, że pomaga w leczeniu choroby wrzodowej, zmniejsza niestrawność i ułatwia regularne wypróżnianie się. W związku z tym chlorofil w płynie pozytywnie wpływa na odchudzanie.

Wpływ chlorofilu do picia na skórę

Płynny chlorofil określa się mianem eliksiru młodości, gdyż wykazuje pozytywny wpływ na kondycję skóry. Stosowany jest do leczenia zapaleń i infekcji skórnych, spowalnia proces starzenia i wyrównuje koloryt skóry. Tzw. zielona krew przyspiesza gojenie ran i regenerację tkanek po wystawieniu ich na długotrwałe działanie promieni UV.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania chlorofilu?

Chlorofil praktycznie nie posiada ograniczeń do stosowania. Przeciwwskazaniem do spożywania chlorofilu jest ciąża i indywidualna nietolerancja na składniki preparatu. Płynny chlorofil można z powodzeniem podawać nawet małym dzieciom, ale po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

Chlorofil w płynie – skutki uboczne

Chlorofil w płynie to bardzo bezpieczny produkt, który nie powoduje działań niepożądanych. Jedynie na początku kuracji mogą wystąpić wypryski na twarzy, które są wynikiem detoksykacji, czyli usuwania toksyn z organizmu.

Data aktualizacji: 12.11.2018,
Opublikowano: 13.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej