#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?

Getty Images/Arx0nt

Poniedziałkowy #ObiadNaZdrowie to fit chlebek bananowy. Jest  smacznym, a jednocześnie zdrowym pomysłem na śniadanie lub podwieczorek. Banany są bogatym źródłem potasu zapobiegającego nadciśnieniu tętniczemu. W składzie tych owoców są obecne związki przeciwdziałające rozwojowi choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. 

Chlebek bananowy fit przygotowywany jest na bazie dojrzałych bananów, mąki pełnoziarnistej i różnych dodatków. Wypiek warto wzbogacać o siemię lniane oraz płatki – owsiane lub jaglane, które dostarczą błonnika pokarmowego o bardzo korzystnym wpływie na układ pokarmowy.

Zobacz film: Jak wybrać dobre i zdrowe pieczywo? Źródło: 36,6.

Chlebek bananowy fit – jak zrobić?

Chlebek bananowy fit nie ma zbyt wiele wspólnego z tradycyjnym, zwykłym chlebem. Jest raczej rodzajem lekkiego, wilgotnego i słodkiego ciasta o bananowym smaku. Do wypieku domowego chlebka bananowego używa się jak najbardziej dojrzałych bananów, które zawierają najwięcej skrobi. Smak ciasta wzbogacają różne dodatki, np. cynamon, ekstrakt waniliowy, olej kokosowy. Zamiennikiem cukru jest słodzik, np. ksylitol. Do chlebka bananowego fit można dodawać również składniki, które przyczynią się do podniesienia wartości odżywczej wypieku. Propozycją jest dodatek płatków owsianych i siemienia lnianego. Produkty te są bogatym źródłem błonnika pokarmowego regulującego procesy trawienne i przyspieszającego metabolizm, a siemię lniane dostarcza również cennych dla organizmu kwasów tłuszczowych omega-3. Związki te regulują ciśnienie tętnicze krwi, działają przeciwzapalnie, pozytywnie wpływają na pracę mózgu i układu sercowo-naczyniowego, zapobiegając miażdżycy i zakrzepom. Chlebek bananowy można przygotować na bazie mąki pszennej lub pełnoziarnistej. Warto jednak wybrać mąkę pełnoziarnistą, która jest bogatsza w błonnik pokarmowy, witaminy i minerały.

Chlebek bananowy fit – przepis

W chlebku bananowym fit przygotowanym według poniższego przepisu (około 1200 g) znajduje się około: 

kcal 2143 
białko  67.3 g
tłuszcz  67.6 g
węglowodany  397 g
błonnik pokarmowy 34 g

100 g produktu dostarcza: 

kcal 178
białko  5.6 g
tłuszcz 5.6 g
węglowodany  33 g 
błonnik pokarmowy 2.8 g

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany,
  • 200 ml mąki pełnoziarnistej,
  • ¾ szklanki mielonego siemienia lnianego,
  • ½ szklanki mieszanki ksylitolu i erytrolu,
  • 2 jajka,
  • po 1 łyżeczce: proszku do pieczenia i ekstraktu (lub cukru) waniliowego,
  • 1,5 łyżki cynamonu,
  • 2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) lub rzepakowego,
  • 200 ml wody,
  • 2 łyżki płatków owsianych.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Przygotuj formę – najlepiej keksówkę, ewentualnie małą formę kwadratową. Wyłóż formę papierem do pieczenia.
  2. Do jednej miski wrzuć wszystkie suche składniki, oprócz płatków owsianych. W drugiej misce wymieszaj rozgniecione banany z jajkami, olejem i wodą.
  3. Wszystkie składniki – suche i mokre – połącz ze sobą. Całość wymieszaj aż do uzyskania konsystencji ciasta.
  4. Gotowe ciasto bananowe przełóż do formy. Wyrównaj. Wierzch ciasta posyp płatkami owsianymi i łyżeczką słodzika.
  5. Chlebek bananowy wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50–55 minut.

Jeśli chcecie wiedzieć z czego składa się chrupkie pieczywo dostępne w sklepach, to koniecznie zobaczcie:

Zobacz film: Chrupie pieczywo - skład, wpływ na zdrowie, kalorie. Źródło: Wiem, co jem

Banany – wartość odżywcza

Banan jest owocem o wysokiej wartości odżywczej, dzięki której wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. W 100 g banana znajduje się 1.09 g białka, 0.33 g tłuszczu, 22.84 g węglowodanów oraz 2.6 g błonnika pokarmowego. Banan jest cennym źródłem witamin i minerałów. W jego składzie znajdują się witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), C, E, K oraz beta-karoten, który w organizmie zostaje przekształcony w witaminę A. Banan dostarcza także potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza i cynku. Wśród związków obecnych w bananie znajdują się naturalne przeciwutleniacze. Związki te redukują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, które przyspieszają starzenie się organizmu i przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, m.in. sercowo-naczyniowych (np. miażdżyca, nadciśnienie tętnicze) i nowotworów.

Zobacz film: Przepis na domowy chleb. Źródło: 36,6.

Banan – właściwości zdrowotne

Banan odznacza się wysoką zawartością potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Z tego powodu jest szczególnie zalecany osobom z nadciśnieniem tętniczym. Błonnik pokarmowy występujący w bananach przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób układu sercowo – naczyniowego, m.in. choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego. Banany wykazują również właściwości przeciwnowotworowe. Uważa się, że zapobiegają wystąpieniu m.in. raka nerek i okrężnicy. Owoce te są szczególnie zalecane w leczeniu i profilaktyce choroby wrzodowej, gdyż pobudzają wydzielanie śluzu stanowiącego barierę ochronną przed szkodliwym działaniem soków żołądkowych na błonę śluzową żołądka. W składzie bananów są obecne tzw. inhibitory proteazy, które niszczą bakterie Helicobacter pylori. Ten mikroorganizm jest jedną z głównych przyczyn powstawania choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Banany są zalecane w diecie przy różnych zaburzeniach i chorobach przewodu pokarmowego, m.in. przy biegunkach. Ich spożywanie może znacznie skrócić czas trwania biegunki, zarówno u osób dorosłych, jak też u dzieci.

Banan – indeks glikemiczny

Banany są owocami cechującymi się wysokim indeksem glikemicznym (dojrzałe banany mają IG powyżej 70). Z tego powodu nie są zalecane w diecie osób chorujących na cukrzycę. Po spożyciu banana dochodzi do gwałtowniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi, co jest zjawiskiem niebezpiecznym dla diabetyków. Ponadto banany odznaczają się wysoką kalorycznością – w 100 g zawierają około 89 kcal. Średniej wielkości owoc, ważąc 120 g, dostarcza ponad 100 kcal. Bananów powinny więc unikać osoby na diecie odchudzającej. 

Zobacz film: Jak rozpoznać podrabiany chleb razowy? Źródło: Wiem, co jem

Data aktualizacji: 14.02.2020,
Opublikowano: 17.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (4)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Iris 03.05.2020r.

Mój też kiepsko wyszedł, nie polecam.

Kasia 13.11.2019r.

Zakalec i najgorszy chlebek, który robiłam.

Misiak 08.10.2019r.

Zakalec

Aniaa 22.01.2019r.

Wyszedł zakalcowaty

Zobacz wszystkie 4 komentarzy
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej