Chipsy z jarmużu – dietetyczna i chrupiąca przekąska. Wartość odżywcza i właściwości jarmużu

Fot. bhofack2 / Getty Images

Chipsy z jarmużu są lekką i zdrową przekąską, którą przygotuje się w kilkanaście minut. Jarmuż jest niskokalorycznym warzywem liściastym bogatym w błonnik pokarmowy i związki antyoksydacyjne. Chroni przed wystąpieniem choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nowotworów oraz miażdżycy. 

Chipsy z jarmużu są zdrową i dietetyczną przekąską stanowiącą zamiennik dla kalorycznych przekąsek. Jarmuż jest zielonym warzywem liściastym cenionym nie tylko za walory smakowe, ale również za wysokie wartości odżywcze i liczne właściwości zdrowotne. W jego składzie występują związki podnoszące odporność i zapobiegające wielu chorobom.

Chipsy z jarmużu – jak je przygotować?

Chipsy z jarmużu są doskonałą alternatywą dla słonych przekąsek kupowanych w sklepach. Tradycyjne chipsy są wysokokaloryczne, nie dostarczają organizmowi związków odżywczych i należą do produktów o wysokim stopniu przetworzenia. Chipsy z jarmużu nie zawierają żadnych dodatków ani ulepszaczy. Do ich przygotowania wykorzystuje się wyłącznie liście jarmużu, oliwę z oliwek oraz sól. Do chipsów z jarmużu można dodawać również ulubione przyprawy, np. słodką paprykę w proszku, mieszankę przypraw do gyrosa lub inną. Sposób przygotowania chipsów z jarmużu jest niezwykle prosty i mało czasochłonny.

Chipsy z jarmużu – przepis

W 100 g chipsów z jarmużu znajduje się około:

kcal 195
białko 3.3 g 
tłuszcz 2.3 g
węglowodany  10 g 

Składniki na dwie porcje:

  • 100 g jarmużu paczkowanego lub 3 duże liście jarmużu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól.

Zobacz film:  Jarmuż zdrowie na talerzu. Źródło: Dzień Dobry TVN

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni. Umyj jarmuż, oderwij liście od stwardniałej łodyżki (łodyżkę odrzuć).
  2. Liście jarmużu umieść w misce. Dodaj sól. Jarmuż polej oliwą. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Jarmuż przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na górną półkę. Chipsy z jarmużu piecz przez około 10 minut.

Jarmuż – wartości odżywcze

Jarmuż jest warzywem kapustnym o charakterystycznych zielonych, sztywnych i karbowanych liściach. Jego znaczną zaletą jest odporność na zimno, która sprawia, że jarmuż może gościć w kuchni również w okresie jesienno-zimowym. Jarmuż odznacza się wysokimi wartościami odżywczymi i niską kalorycznością. W 100 g tego smacznego warzywa znajduje się jedynie około 35 kcal. Jarmuż dostarcza około 3,5 g białka, 0,5 g tłuszczu i 2,5 g węglowodanów. Jest również cennym źródłem błonnika pokarmowego (4 g/ 100g produktu). W jarmużu znajdują się cenne witaminy i minerały potrzebne do codziennego funkcjonowania organizmu. Są to m.in.: witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witamina C i K oraz prowitamina witaminy A (beta karoten), a także magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk i sód.

Jarmuż – właściwości przeciwnowotworowe

Jarmuż ze względu na wysokie wartości odżywcze wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Jest źródłem antyoksydantów, które hamują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, chroniąc przed rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Do antyoksydantów zalicza się m.in. beta karoten i witaminę E. W jarmużu występuje również sulforafan wykazujący silne działanie przeciwnowotworowe. Związek ten zmniejsza ryzyko rozwoju raka płuc, jelita grubego i prostaty. Jarmuż swoją intensywną, zieloną barwę zawdzięcza chlorofilowi – naturalnemu barwnikowi, który (podobnie jak beta karoten i witamina E) ma właściwości przeciwutleniające i wspomaga oczyszczanie organizmu z nagromadzonych w nim toksyn. Działanie antynowotworowe wykazuje także witamina K, która chroni m.in. przed rakiem jajników, piersi, okrężnicy, wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Jarmuż – inne właściwości zdrowotne

W składzie jarmużu występują liczne związki o pozytywnym wpływie na pracę układu sercowo-naczyniowego. Zawarty w nim potas i wapń przyczyniają się do regulowania ciśnienia tętniczego krwi, zapobiegając nadciśnieniu. Błonnik pokarmowy prowadzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu, redukując ryzyko rozwoju miażdżycy i innych związanych z nią chorób (choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawału serca, udaru mózgu). Ponadto błonnik pokarmowy jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Przyczynia się do usprawnienia procesów trawiennych, przeciwdziała zaparciom, daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii. Sulforafan obecny w jarmużu chroni przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, gdyż skutecznie niszczy bakterię – Helicobacter pylori, stanowiącą najczęstszą przyczynę tego schorzenia. Jarmuż jest bogatym źródłem beta-karotenu, który w organizmie człowieka zostaje przekształcony w witaminę A. Związek ten uczestniczy w procesie widzenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób narządu wzroku, takich jak „kurza ślepota” czy zespół suchego oka. Ponadto w jarmużu znajdują się luteina i zeaksantyna – antyoksydanty przeciwdziałające zwyrodnieniu plamki żółtej, czyli jednej ze struktur siatkówki oka.

Jarmuż – kto nie powinien go jeść?

Jarmuż jest warzywem zalecanym w diecie każdej zdrowej osoby. Powinien pojawić się w diecie odchudzającej ze względu na niską kaloryczności i wysokie wartości odżywcze. Jarmuż dostarcza jednak goitrogenów, czyli związków mogących prowadzić do obniżenia poziomu jodu w organizmie. Z tego powodu nie powinien wystąpić w żywieniu osób cierpiących na choroby tarczycy. W składzie tego zielonego warzywa znajduje się również duża ilość szczawianów, które należy eliminować przy kamicy szczawianowej i dnie moczanowej.

Zobacz film: Czy trzeba wyrzucić cały produkt, jeśli na kawałku jest pleśń? Źródło: Wiem, co jem

Data aktualizacji: 24.09.2019,
Opublikowano: 02.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej