Chcesz zrezygnować z jedzenia mięsa? Sprawdź, czym je zastąpić!

Fot: twomeows / gettyimages.com

Dobrej jakości mięso to bogactwo białka, witamin czy minerałów, bez których organizm nie może się obejść. Niestety coraz częściej mówi się, że jemy go za dużo, nie brakuje głosów, że w trosce o zdrowie i środowisko powinniśmy całkowicie wykluczyć jej z codziennej diety. Czym, bez szkody dla organizmu, zastąpić mięso?

Zgodnie z zaleceniami dietetyków mięso powinno trafiać na nasz talerz maksymalnie 2-3 razy w tygodniu. Niestety większość z nas je mięso niemal codziennie i nie zdaje sobie sprawy, że takie menu może być niebezpieczne dla zdrowia.

Czy mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, które jest potrzebne m.in. do wytwarzania niektórych hormonów. Zawiera również żelazo niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych. W mięsie znajdują się także witaminy z grupy B. Związki te mają korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Dodatkowo wspomagają pracę układu nerwowego. Dzięki nim szybciej i lepiej radzimy sobie choćby ze stresem. Mięso białe, czyli drobiowe zawiera także cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na pracę serca oraz mózgu.

Zupełnie inaczej prezentuje się mięso czerwone. Poza wspomnianym białkiem i witaminami zawiera bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nadmiar w codziennej diecie to prosta droga do problemów z układem krążenia, m.in. zawału serca czy miażdżycy. Ale na tym nie koniec! Coraz więcej badań pokazuje, że między chorobą nowotworową a jedzeniem mięsa czerwonego istnieje bardzo silny związek. Dlatego też coraz częściej mówi się, że mięso powinno niemal całkowicie zniknąć z naszego menu. Na takim rozwiązaniu skorzystałby nie tylko organizm, ale także planeta.

Czym zastąpić mięso?

Mimo że mięso zawiera sporo cennych związków odżywczych, to na szczęście występują one także w innych produktach. Tym samym bez obaw można nimi zastąpić mięso.

Najwięcej obaw przed wyłączeniem mięsa budzi fakt, że organizm dostanie zbyt mało niezbędnego dla niego białka. Zupełnie niepotrzebnie. Równie wartościowe białko zawierają roślinny strączkowe, dlatego osoby, które chcą zrezygnować z mięsa powinny oprzeć swoje meny przede wszystkim o fasolę, ciecierzycę czy soczewice. Warto zaznaczyć, że na ich bazie może przygotować smaczne kotlety, które świetnie nadadzą się na burgery.

Mięso z powodzeniem można zastąpić rybami, jajami oraz nabiałem. Osoby, które chcą pójść o krok dalej i wyłączyć z diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego unikną niedoborów jeśli będą sięgały po kasze, orzechy oraz produkty z pełnego ziarna.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o mięsie:

Zobacz film: Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Które mięso wybrać? Źródło: 36,6

Postaw na warzywa

Wraz z rezygnacją z mięsa w menu powinno zagościć więcej warzyw. Szczególnie cenne będą przede wszystkim te zielone (np. kapusta włoska, brokuły, jarmuż). Zawierają one błonnik pokarmowy, który pozwala wyregulować trawienie i na dłużej zatrzymać uczucie sytości. Stanowią doskonałe źródło kwasu foliowego oraz żelaza (znajduje się także w nasionach, orzechach, pestkach, kaszach, chlebie żytnim razowym), które są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych. Zawierają także wapń, którego potrzebują kości.

Czy potrzebna jest suplementacja?

Osoby, które zrezygnują nie tylko z mięsa, ale wszystkich produktów odzwierzęcych muszą się liczyć z niedoborem witaminy B12. Nie występuje ona w produktach roślinnych, dlatego konieczna jest jej suplementacja. Przed jej rozpoczęciem warto sprawdzić poziom witaminy i ustalić dawkę w porozumieniu z lekarzem.

Data aktualizacji: 30.06.2020,
Opublikowano: 30.06.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej