Napoje gazowane różnią się od siebie kolorem i składem. Nie wszystkie zawierają to samo, nie wszystkie identycznie wpływają na nasz organizm. Zacznijmy od brązowych napojów, z cukrem i kofeiną. Najczęściej w ich składzie znajdziemy m. in:
-
kwas ortofosforowy (E338), który utrudnia przyswajanie wapnia, magnezu, cynku i żelaza a więc niszczy zęby i kości;
-
karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d), powodujący nadpobudliwość;
-
benzoesan sodu (E211), który podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, może powodować pojawienie się reakcji alergicznych, niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę;
- środki słodzące, np. aspartam (E951) stosowany do produkcji napojów typu light, czyli chemiczny słodzik o działaniu rakotwórczym, podrażniający przewód pokarmowy. W tradycyjnych napojach znajdziemy natomiast ogromne ilości białego cukru - nawet do 10 łyżek (7 kostek cukru po 5 g) na puszkę.
Jak powstaje napój gazowany? Zobacz na filmie jak wygląda proces produkcji, czyli z czego składa się taki napój:
Pomarańczowe napoje gazowane często zawierają jeszcze więcej cukru, niż te brązowe! Przyjrzyjmy się zatem składnikom w nich obecnym:
- cukier ;
- ekstrakt pomarańczowy lub zagęszczony sok pomarańczowy w ilości bardzo małej;
-
kwas askorbinowy E300 - czyli witamina C. Oznakowanie to nie oznacza uzupełnienia danego produktu w witaminę. Napoje te mogą zawierać także kwas cytrynowy, o którym więcej informacji znajdziecie przy bezbarwnych napojach;
-
guma guar E412 - to substancja żelująca będąca naturalnym, roślinnym środkiem zagęszczającym i stabilizatorem. Pęcznieje w żołądku powodując uczucie sytości (w napojach może występować także guma arabska E414 o podobnym działaniu);
- barwniki - np. żółcień chinolową E104, która może wywoływać reakcje alergiczne skóry lub żółcień pomarańczową E110, wywołującą duszności, pokrzywkę, wysypkę, a także zaburzenia koncentracji;
- beznoesan sodu (E211), który tak ja już pisaliśmy, podrażnia śluzówkę oraz może powodować (spożywany w dużych ilościach) zaburzenia koncentracji. Może także osłabiać mięśnie.
- askorbinian potasu może działać drażniąco na żołądek i jelita oraz powodować zmiany zachowania czy alergie;
- estry glicerolu i żywicy roślinnej E445 - środki, przy użyciu których zalecana jest ostrożność, gdyż nie ma badań potwierdzających ich działanie na nasz organizm.
Jak dużo cukru znajduje się w tego typu napoju możecie zobaczyć sami:
A co z bezbarwnymi słodkimi napojami gazowanymi? W zależności od producenta możemy w nich znaleźć:
- wodę;
- cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy;
-
dwutlenek węgla (E290) - czyli substancję, która występować będzie w każdym słodkim napoju, to oznakowanie bąbelków, czyli gazu;
-
kwas cytrynowy (E330) - spełnia on funkcję regulatora kwasowości i przeciwutleniacza. Dodawany jest do żywności w celu obniżenia pH produktu, dzięki czemu na dłużej zachowa on świeżość;
- aromaty, np. acesulfam K (E950) stosowany jako słodzik oraz wzmacniacz smaku i zapachu. Jako słodzik może wystąpić także opisywany już tutaj aspartam (E951);
- neohesperydyna DC, nieszkodliwa dla naszego organizmu, ale dużo słodsza od cukru - od 2 do 3 tysięcy razy. Stosowana jest jako słodzik;
- cytrynian sodu (E331) używany jako regulator kwasowości. W nadmiarze może osłabić lub wzmocnić działanie niektórych leków,
- naturalne aromaty cytryny i limonki.
To nie są wszystkie składniki E dodawane do napojów - w zależności od producenta mogą pojawić się inne, dlatego warto czytać etykiety - zapoznajcie się z listą szkodliwych substancji E, co ułatwi wam wybór w sklepie: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?
Na sam koniec przekonajcie się, co mówią eksperci o napojach gazowanych: