Cała prawda o napojach gazowanych: jak powstają, ile zawierają cukru. Skład gazowanych napojów

Fot. JackF / Getty Images

Co zawierają w swoim składzie słodkie napoje gazowane? Czy można je pić bez obaw o swoje zdrowie? I wreszcie pytanie - jakie procesy zachodzą w naszym organizmie po ich spożyciu? Zobaczcie sami.

Napoje gazowane różnią się od siebie kolorem i składem. Nie wszystkie zawierają to samo, nie wszystkie identycznie wpływają na nasz organizm. Zacznijmy od brązowych napojów, z cukrem i kofeiną. Najczęściej w ich składzie znajdziemy m. in:

  • kwas ortofosforowy (E338), który utrudnia przyswajanie wapnia, magnezu, cynku i żelaza a więc niszczy zęby i kości;
  • karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d), powodujący nadpobudliwość;
  • benzoesan sodu (E211), który podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, może powodować pojawienie się reakcji alergicznych, niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę;
  • środki słodzące, np. aspartam (E951) stosowany do produkcji napojów typu light, czyli chemiczny słodzik o działaniu rakotwórczym, podrażniający przewód pokarmowy. W tradycyjnych napojach znajdziemy natomiast ogromne ilości białego cukru - nawet do 10 łyżek (7 kostek cukru po 5 g) na puszkę.

Jak powstaje napój gazowany? Zobacz na filmie jak wygląda proces produkcji, czyli z czego składa się taki napój:

Zobacz film: Zobacz jak powstanie napój gazowany. Źródło: Co nas truje

Pomarańczowe napoje gazowane często zawierają jeszcze więcej cukru, niż te brązowe! Przyjrzyjmy się zatem składnikom w nich obecnym:

  • cukier ;
  • ekstrakt pomarańczowy lub zagęszczony sok pomarańczowy w ilości bardzo małej;
  • kwas askorbinowy E300 - czyli witamina C. Oznakowanie to nie oznacza uzupełnienia danego produktu w witaminę. Napoje te mogą zawierać także kwas cytrynowy, o którym więcej informacji znajdziecie przy bezbarwnych napojach;
  • guma guar E412 - to substancja żelująca będąca naturalnym, roślinnym środkiem zagęszczającym i stabilizatorem. Pęcznieje w żołądku powodując uczucie sytości (w napojach może występować także guma arabska E414 o podobnym działaniu);
  • barwniki - np. żółcień chinolową E104, która może wywoływać reakcje alergiczne skóry lub żółcień pomarańczową E110, wywołującą duszności, pokrzywkę, wysypkę, a także zaburzenia koncentracji;
  • beznoesan sodu (E211), który tak ja już pisaliśmy, podrażnia śluzówkę oraz może powodować (spożywany w dużych ilościach) zaburzenia koncentracji. Może także osłabiać mięśnie.
  • askorbinian potasu może działać drażniąco na żołądek i jelita oraz powodować zmiany zachowania czy alergie;
  • estry glicerolu i żywicy roślinnej E445 - środki, przy użyciu których zalecana jest ostrożność, gdyż nie ma badań potwierdzających ich działanie na nasz organizm.

Jak dużo cukru znajduje się w tego typu napoju możecie zobaczyć sami:

Zobacz film: Niebezpieczne składniki w napojach gazowanych. Źródło: Co nas truje

A co z bezbarwnymi słodkimi napojami gazowanymi? W zależności od producenta możemy w nich znaleźć:

  • wodę;
  • cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy;
  • dwutlenek węgla (E290) - czyli substancję, która występować będzie w każdym słodkim napoju, to oznakowanie bąbelków, czyli gazu;
  • kwas cytrynowy (E330) - spełnia on funkcję regulatora kwasowości i przeciwutleniacza. Dodawany jest do żywności w celu obniżenia pH produktu, dzięki czemu na dłużej zachowa on świeżość;
  • aromaty, np. acesulfam K (E950) stosowany jako słodzik oraz wzmacniacz smaku i zapachu. Jako słodzik może wystąpić także opisywany już tutaj aspartam (E951);
  • neohesperydyna DC, nieszkodliwa dla naszego organizmu, ale dużo słodsza od cukru - od 2 do 3 tysięcy razy. Stosowana jest jako słodzik;
  • cytrynian sodu (E331) używany jako regulator kwasowości. W nadmiarze może osłabić lub wzmocnić działanie niektórych leków,
  • naturalne aromaty cytryny i limonki.

To nie są wszystkie składniki E dodawane do napojów - w zależności od producenta mogą pojawić się inne, dlatego warto czytać etykiety - zapoznajcie się z listą szkodliwych substancji E, co ułatwi wam wybór w sklepie: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Na sam koniec przekonajcie się, co mówią eksperci o napojach gazowanych:

Zobacz film: Co jest w napojach gazowanych? Źródło: Co nas truje


Data aktualizacji: 12.07.2018,
Opublikowano: 11.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej