Bułka z błonnikiem zmniejsza stłuszczenie wątroby - to potwierdzone!

Getty Images/Andrei LAvrinov

Świat medycyny zaskakuje każdego dnia. Tym razem nowe światło na leczenie stłuszczonej wątroby padła za sprawą specjalistów z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Odkryli, że spożywanie bułek znacząco zmniejsza stłuszczenie wątroby. Jak to możliwe i o jakim rodzaju popularnego pieczywa mowa?

Błonnik remedium na stłuszczoną wątrobę

Bułki na żytnim zakwasie zawierają bardzo dużo błonnika. To on „karmi” i odżywania nasze bakterie jelitowe. Zmiana mikrobiomu jelitowego wpływa pozytywne na stłuszczenie wątroby. - łumaczy prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

Pani profesor wraz z grupą studentów przeprowadzili badania, podczas których przez 2 miesiące wzbogacili dietę pacjentów ze stłuszczoną wątrobą o pełnoziarniste bułki na żytnim zakwasie – jednocześnie nie zmieniając w żaden sposób ich dotychczasowej codziennej diety. Po okresie 2 miesięcy poziom stłuszczenie wątroby pacjentów wyraźnie zmalał. To zasługa zmiany mikroflory bakteryjnej jelit – dodaje prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska.

Bułki, które zostały włączona do diet pacjentów jest pełna ziaren, które są źródłem drogocennego błonnika oraz są wypiekane na bazie żytniego zakwasu i żytniej mąki.

Leczenie stłuszczenia wątroby

Obecnie ponad miliard ludzi na świecie ma stłuszczoną wątrobę, w tym coraz więcej szczupłych osób cierpi z powodu tego schorzenia. Pani profesor podkreśla, że to niealkoholowe stłuszczenia.

Zgodnie z wytycznymi lekarskimi, by zmniejszyć stłuszczenie wątroby należy zmienić cały styl życia. Przez styl życia rozumiemy zmianę diety na dietę rekomendowaną, czyli na śródziemnomorską oraz aktywność fizyczną. To dwa kluczowe komponenty do wyzdrowienia pacjenta.

"Odpowiednia dieta jest ważna, ale bez aktywności fizycznej nie osiągniemy dobrych rezultatów" - podkreśla prof. Stachowska.

Batonik, który ułatwia wypróżnianie się

Kolejną popularną zmorą pacjentów jest problem z wypróżnianiem się. Jest to przedmiot kolejnego projektu prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowskiej i jej grupy studentów z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

To projekt dedykowany głównie kobietom oraz osobom prowadzącym siedzący tryb życia, np. tym, którzy spędzają wiele godzin dziennie przed ekranem komputera lub prowadząc samochód.

Grupa specjalistów z prof. Stachowską na czele, opracowali przepis na baton ze śliwkami o piernikowym smaku, który ma być remedium na problemy z wypróżnianiem się. Zawiera on aż 12 g błonnika/100 g, co oznacza, że ma niewiele wspólnego z tradycyjnymi słodyczami. Jego skład jest tak skomponowany, by przemodelować mikrobioty w jelitach, tzn. zmienić i wzbogacić mikroflorę.

Getty Images/Artonx

Przeczytaj także: Dieta na zaparcia u dzieci i dorosłych

Mikroflora jelitowa, a stan zdrowia

Pani profesor zwraca uwagę, że nieprawidłowa i uboga mikroflora jelitowa organizmu, która może wynikać m.in. z przyjmowania antybiotyków, inhibitorów pompy protonowej, brakiem aktywności fizycznej lub nieodpowiednią dietą ma także wpływ na pojawienie się zaburzeń depresyjnych i lękowych.

Okazuje się, że 30% pacjentów z zaburzeniami depresyjnymi ma także potwierdzone badaniami problemy z jelitami, co oznacza, że te dwa problemy zdrowotne są sprzężone.

Co zrobić, by nie musieć stosować środków przeczyszczających? Zobacz cały wywiad z profesor Ewą Stachowską w którym tłumaczy, jak z sukcesem odstawić leki farmakologiczne:

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 04.02.2020,
Opublikowano: 04.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej