Brownie z fasoli, czyli zdrowa słodycz. Jak przygotować? Wartość odżywcza i właściwości czerwonej fasoli

Fot. nata_vkuside / Getty Images

Brownie z fasoli jest zdrowym, domowym wypiekiem stanowiącym zamiennik dla tradycyjnych ciast. Czerwona fasola dostarcza cennego białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz minerałów, m.in. cynku, potasu i wapnia. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, a zawarte w niej związki działają antynowotworowo. 

Brownie z fasoli jest zdrową alternatywą dla wielbicieli słodkości. Ten smakowity deser przygotowuje się bez dodatku mąki i cukru. Czerwona fasola, będąca podstawowym składnikiem brownie, jest cennym źródłem wartościowego białka, a ponadto obfituje w witaminy i minerały.

Brownie z fasoli – czy jest zdrowe?

Brownie z fasoli jest ciastem przygotowywanym na bazie czerwonej fasoli bez dodatku cukru i mąki. Taka wersja domowej słodkości jest jednocześnie zdrowa i smaczna. Pozostałymi składnikami potrzebnymi do przyrządzenia brownie z fasoli są: gorzkie kakao, banany, jaja, ksylitol, soda lub proszek do pieczenia oraz olej kokosowy, ewentualnie rzepakowy. Wszystkie te produkty są naturalne i zalecane w codziennej diecie. Przygotowując brownie z fasoli, warto zrezygnować z gotowej polewy zakupionej w sklepie. Można ją w prosty sposób przygotować samodzielnie w domu, wykorzystując gorzką czekoladę o jak najwyższej zawartości kakao, mleko i ewentualnie odrobinę ksylitolu do osłodzenia. Brownie z fasoli zamiast ksylitolem można dosładzać również miodem. 

W jednej porcji (około 120 g) znajduje się średnio: 

kcal 169
białko6,5 g
tłuszcz7,6 g
węglowodany15,4 g
błonnik pokarmowy3,3 g

Czerwona fasola – dlaczego warto ją jeść? Wartość odżywcza fasoli

Czerwona fasola należy do roślin strączkowych. Pochodzi z Ameryki Południowej, a dziś cieszy się dużą popularnością w wielu regionach na całym świecie. Odznacza się wysoką wartością odżywczą i bogatymi walorami smakowymi. Czerwona fasola zawiera dużą ilość białka roślinnego o dobrym składzie aminokwasowym, dzięki temu może stanowić pełnowartościowy zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. W składzie czerwonej fasoli występują liczne składniki mineralne, m.in. potas, wapń, fosfor, cynk, selen, żelazo. Ten roślinny produkt dostarcza również witamin z grupy B (np. tiaminę, kwas foliowy), witaminę C i prowitaminę A (beta karoten). Niektóre ze związków obecnych w czerwonej fasoli należą do naturalnych antyoksydantów (m.in. cynk, selen, beta karoten, witamina C). Ich rolą jest hamowanie szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych odpowiedzialnych za przyspieszone starzenie się tkanek oraz występowanie różnych chorób, np. nowotworowych czy sercowo–naczyniowych. Czerwona fasola zawiera również błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu. Ponadto, w składzie fasoli występują inhibitory proteazy, czyli substancje hamujące rozrost komórek nowotworowych.

Czerwona fasola – właściwości zdrowotne

Czerwona fasola jest rośliną niskokaloryczną – w 100 g produktu znajduje się około 90 kcal. Dzięki obecnych w niej składnikom przyczynia się do obniżania poziomu „złego” cholesterolu, który może odkładać się w ścianach tętnic, prowadząc do miażdżycy. Czerwona fasola wykazuje właściwości przeciwnowotworowe oraz zapobiega rozwojowi chorób sercowo–naczyniowych. Lecytyna w niej obecna pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, prowadząc do usprawnienia zdolności poznawczych, czyli pamięci, koncentracji i uwagi. Związek ten uczestniczy również w procesach przemiany materii, działa ochronnie na wątrobę, opóźnia procesy starzenia się, zapobiega powstawaniu złogów miażdżycowych i zakrzepów oraz wspomaga sprawność seksualną u mężczyzn. Związki obecne w czerwonej fasoli przyczyniają się także do wzmocnienia naturalnej odporności organizmu oraz poprawiają stan i kondycję skóry, włosów i paznokci.

Czerwona fasola – w jakiej diecie jest zalecana?

Czerwona fasola może pojawić się w jadłospisie każdej zdrowej osoby. Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego zalecana jest w diecie odchudzającej, gdyż przynosi szybkie uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu między posiłkami. Czerwona fasola odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dlatego może być spożywana przez osoby chorujące na cukrzycę. Z powodu wysokiej zawartości białka fasola wskazana jest wegetarianom oraz osobom należącym do grupy ryzyka wystąpienia osteoporozy. Czerwona fasola należy jednak do produktów ciężkostrawnych, podobnie jak pozostałe rośliny strączkowe. Może prowadzić do nieprzyjemnych wzdęć i nadmiernej produkcji gazów, dlatego nie jest zalecana w diecie: kobiet ciężarnych, osób ze skłonnością do zaparć, a także małych dzieci i osób w starszym wieku.

Brownie z fasoli – przepis

Przygotowane brownie z czerwonej fasoli (około 1350 g) dostarcza: 2324 kcal, 176.1 g białka, 81.7 g tłuszczów, 322 g węglowodanów, 59 g błonnika pokarmowego. W 100 g produktu znajduje się: 172 kcal, 13 g białka, 6 g tłuszczów, 23.8 g węglowodanów, 4.3 g błonnika pokarmowego. 

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli (około 500 g po odcedzeniu),
  • 4 jaja,
  • 2 banany,
  • 3 łyżki naturalnego, gorzkiego kakao,
  • ¾ szklanki ksylitolu,
  • półtora łyżeczki sody (opcjonalnie proszku do pieczenia),
  • 3 łyżki oleju kokosowego (opcjonalnie rzepakowego),
  • składniki na polewę czekoladową: tabliczka gorzkiej czekolady, naturalne kakao, ¼ szklanki mleka, odrobina ksylitolu.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Opłucz fasolę, a następnie przesyp ją do dużej miski.
  2. Do miski z fasolą dodaj: jaja, olej, banany, sodę, kakao i ksylitol. Całość dokładnie zmiksuj aż do uzyskania gładkiej masy.
  3. Gotową masę przelej do dwóch form keksówek. Wstaw do nagrzanego piekarnika piecz od 40 minut do 1 godziny.
  4. Po zakończeniu pieczenia przygotuj polewę, rozpuszczając gorzką czekoladę na patelni z dodatkiem mleka i kakao.
  5. Gotowe ciasta udekoruj czekoladową polewą. Ostudzone, można wstawić do lodówki.

Zobacz film: Jak przygotować fasolę, aby uniknąć wzdęć? Źródło: Wiem, co jem

Data aktualizacji: 09.07.2018,
Opublikowano: 03.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej