Borówka brusznica (czerwona) – właściwości i zastosowanie

Fot: Nadezhda_Nesterova / gettyimages.com

Borówka brusznica to zimozielona krzewinka z rodziny wrzosowatych, rosnąca dziko w lasach całej Polski. Ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie, ponieważ zarówno jej liście, jak i owoce wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Przetwory z czerwonej borówki stanowią smaczny dodatek do potraw.

Borówka brusznica, zwana także borówką czerwoną i czerwoną jagodą, to niewysoka krzewinka o rozgałęzionych łodygach pokrytych drobnymi, skórzastymi listkami o owalnym kształcie, które nie opadają na zimę. Jej owoce to niewielkie, twarde, kwaśne jagody, które początkowo są białe, a w miarę dojrzewania czerwienieją. Mimo iż nie jest wymagająca w uprawie, borówkę brusznicę rzadko spotyka się w ogrodach, a w stanie surowym nieczęsto pojawia się ona w sprzedaży. Porasta za to większość iglastych i mieszanych lasów chłodnej strefy umiarkowanej półkuli północnej. Występuje powszechnie w całej Polsce.

Borówka brusznica a żurawina

Borówka czerwona często bywa mylona z żurawiną, ponieważ kuliste owoce obu zimozielonych krzewinek charakteryzują się intensywnym czerwonym kolorem i cierpkim smakiem. Mimo pewnych podobieństw, są to różne rośliny. Żurawina w stanie dzikim porasta głównie bagna i torfowiska. Jej łodygi płożą się przy ziemi, a owoce są znacznie większe od bardzo drobnych jagód borówki.

Borówka brusznica – roślina lecznicza

Zarówno owoce, jak i liście borówki brusznicy obfitują w składniki biologicznie czynne, cenne dla ludzkiego organizmu. Zebrane jesienią lub wczesną wiosną liście suszy się w zacienionych, przewiewnych miejscach, tak by zachowały żywą, ciemnozieloną barwę. Wykonuje się z nich głównie napary. Owoce zbiera się, nim staną się całkowicie dojrzałe. Spożywa się je głównie w postaci przetworów.

Liście borówki brusznicy wykorzystywane są najczęściej w leczeniu schorzeń dróg moczowych. Zawierają bowiem składniki o właściwościach moczopędnych, bakteriobójczych i przeciwzapalnych – glikozydy fenolowe (głównie arbutynę, w procesie rozpadu której powstaje hydrochinon – związek o silnym działaniu odkażającym), kwas chinowy, garbniki, antocyjany, sole mineralne (głównie magnezu), witaminy (B1, B2, PP, C).

Owoce borówki brusznicy mają zastosowanie głównie w regulowaniu procesów trawiennych. Wspierają także działanie układu odpornościowego. Stanowią bogate źródło witamin C, A i P. Zawierają również kwas jabłkowy i benzoesowy (naturalny konserwant, dzięki czemu długo zachowują świeżość), antocyjany (ideinę), cukry, pektyny, garbniki, sole mineralne.

Właściwości borówki brusznicy

Napary z liści borówki brusznicy to skuteczny środek w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych (zapalenia pęcherza moczowego, cewki moczowej czy miedniczek nerkowych), a także kamicy nerkowej. Wykazują działanie moczopędne (co przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi), antyseptyczne (odkażające drogi moczowe) oraz rozkurczowe i przeciwbólowe.

Dzięki swoim właściwościom ekstrakty z borówki brusznicy są pomocne w przypadku nieżytów żołądka czy jelit, wzdęć i biegunek. Zawarte w liściach i owocach garbniki działają ściągająco (m.in. zapierająco) i antybakteryjnie (niszczą drobnoustroje, w tym szczepy Helicobacter pylori) na błony śluzowe przewodu pokarmowego.

Owoce borówki brusznicy są naturalnym środkiem regulującym procesy trawienne. Pobudzają apetyt, hamują aktywność lipazy trzustkowej, czyli enzymu odpowiedzialnego za rozkład trójglicerydów. Przyczynia się to do mniejszego wchłaniania kwasów tłuszczowych i odkładania ich w postaci tkanki tłuszczowej.

Dzięki dużej zawartości antyoksydantów jagody brusznicy wykazują silne działanie przeciwutleniające. Wzmacniają i uszczelniają ściany naczyń krwionośnych. Są pomocne w walce z infekcjami. Wpływają korzystnie na stan skóry.

Borówka brusznica – działania niepożądane

Należy unikać przedawkowania wyciągów z borówki brusznicy. Stosowanie ich przez dłuższy czas w dużych dawkach może bowiem spowodować zatrucie hydrochinonem. Dominującymi objawami są wówczas wymioty, skurcze i bóle żołądka, zaparcia, a w stanach przewlekłych – niedokrwistość.

Napar z liści borówki brusznicy

Aby przygotować napar o działaniu leczniczym, łyżkę stołową suszonych liści borówki brusznicy zalewa się szklanką letniej wody, którą następnie doprowadza się do wrzenia i gotuje na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Napój odstawia się na 10–15 minut, po czym przecedza przez sitko. Należy pić go 2–3 razy dziennie po 1/3 szklanki.

Przetwory z borówki brusznicy

Jagody borówki brusznicy doskonale nadają się na przetwory, które zachowują właściwości prozdrowotne owoców. Popularnym w Polsce wyrobem jest borówka do mięs – konfitura, która doskonale komponuje się z daniami z dziczyzny i drobiu, a także z serami. Galaretka z owoców brusznicy stanowi podstawę sosu cumberland – zimnego sosu do potraw mięsnych, stosowanego głównie w kuchni angielskiej. Z borówki brusznicy produkuje się także smaczne nalewki i soki.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem


Data aktualizacji: 05.04.2018,
Opublikowano: 31.12.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej