Ból żołądka może być kłujący, ostry lub tępy. Dolegliwości pojawiają się po spożyciu posiłku lub na czczo. Przyczyny ich powstawania mogą być związane nie tylko z wieloma schorzeniami układu pokarmowego, ale również imitować ból związany z dolegliwościami kardiologicznymi. Współczesna medycyna umożliwia jednak właściwe zdiagnozowanie problemu i podjęcie odpowiedniego leczenia.
Ból żołądka: przyczyny
Ból żołądka może mieć różne przyczyny. Najczęściej powstaje w wyniku zatrucia pokarmowego produktami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak nieświeże mleko, jaja lub mięso, poddanymi nieodpowiedniej obróbce termicznej. Wówczas występują także inne objawy, w tym biegunka, wymioty oraz gorączka. Oznaki zatrucia pokarmowego mogą pojawić się niedługo po spożyciu posiłku lub po kilku godzinach, a nawet dniach. Nie należy ich lekceważyć, ponieważ mogą doprowadzić do odwodnienia organizmu, a wtedy niezbędna jest hospitalizacja.
Przyczyną bólu żołądka mogą być również przewlekłe choroby układu pokarmowego. Choroba wrzodowa charakteryzuje się cyklicznym występowaniem bólu żołądka po jedzeniu, pojawiającym się około 2–3 godziny po spożyciu posiłku. Pacjenci cierpiący na tę dolegliwość odczuwają palący ból w nadbrzuszu, któremu towarzyszy odbijanie, zgaga, nudności oraz wymioty.
Ostry ból żołądka, promieniujący aż do kręgosłupa, może być objawem przewlekłego zapalenia trzustki. Często występuje niezależnie od przyjmowania pokarmów i trwa nawet do kilku godzin. W przebiegu choroby pojawiają się także stolce tłuszczowe.
Nagły, ostry ból żołądka, do którego dochodzą także inne objawy – ucisk w górnej części jamy brzusznej, nudności oraz wymioty, a czasami biegunka, są charakterystycznymi oznakami zapalenia żołądka. Choroba może przyjąć również formę krwotocznego zapalenia żołądka, któremu towarzyszą wymioty krwią oraz luźne, smoliste stolce.
Ból w nadbrzuszu może powstawać zarówno na skutek wielu poważnych schorzeń, jak i na tle stresowym. Nie należy go jednak diagnozować i leczyć na własną rękę, ponieważ może okazać się to niebezpieczne dla życia i zdrowia chorego.
Ból żołądka u dzieci
Ból żołądka u dzieci może być spowodowany różnymi dolegliwościami. Niestety niezwykle trudno znaleźć jego przyczynę, ponieważ dzieci zwykle określają go jako szeroko pojmowany ból brzucha. Właśnie dlatego podczas występowania bólu w okolicy nadbrzusza u najmłodszych pacjentów konieczna jest konsultacja z lekarzem, który wykona badania, umożliwiające postawienie właściwej diagnozy.
Najczęściej ból żołądka u dzieci spowodowany jest zatruciem pokarmowym, ale może też świadczyć o nietolerancji niektórych pokarmów lub o innych schorzeniach. Jeśli ból pojawia się nagle, a dziecko wcześniej nie skarżyło się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, prawdopodobnie jest związany z zatruciem pokarmowym powstałym w wyniku spożycia nieświeżych pokarmów. Tak jak w przypadku zatrucia u dorosłych, obserwuje się biegunkę, wymioty oraz gorączkę. Wystąpienie nagłego bólu żołądka u dzieci może być także związane z innymi chorobami.
Przewlekłe bóle żołądka u dzieci, pojawiające się po spożyciu niektórych produktów, mogą wskazywać na nietolerancję pokarmową. W takim przypadku należy zwrócić uwagę, jakie pokarmy wywołują dolegliwości u najmłodszych, i wykluczyć je z diety dziecka. W tym wieku często odnotowuje się pierwsze objawy celiakii, czyli nietolerancji glutenu – białka zawartego w ziarnach zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. Ta choroba autoimmunologiczna prowadzi do zaniku kosmków jelitowych i jest bardzo bolesna. Kluczem do powstrzymania bolesnych symptomów jest prawidłowo dobrana i restrykcyjnie przestrzegana dieta.
Co na ból żołądka?
Z bólem żołądka można walczyć na różne sposoby. Często nieunikniona jest konsultacja z gastrologiem i zastosowanie się do jego zaleceń. Istnieje jednak wiele domowych sposobów na ból żołądka, które pomagają całkowicie go wyeliminować lub złagodzić jego objawy. Osobom borykającym się z problemami żołądkowymi zaleca się stosowanie lekkostrawnej i zbilansowanej diety. Należy sięgać po produkty nieprzetworzone oraz unikać tłustych potraw, kawy, napojów gazowanych, alkoholu oraz wyrobów tytoniowych.
Warto wprowadzić do jadłospisu herbaty ziołowe wspomagające pracę układu pokarmowego. Herbata miętowa, wyciąg z rumianku, kminek oraz majeranek zadziałają rozkurczowo. W przypadku zgagi świetnie sprawdzi się siemię lniane, które niezwykle łatwo przygotować. Łyżkę nasion wystarczy zalać wrzątkiem, poczekać, aż utworzy się lepka masa, a następnie wypić. Siemię lniane doskonale reguluje metabolizm, dlatego zaleca się jego spożywanie na co dzień także osobom, które nie odczuwają żadnych dolegliwości.