Boczniaki – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Najbardziej znane gatunki boczniaków

Fot. Diana Miller / Getty Images

Grzyby boczniaki występują na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy. Nie dość, że są smaczne, to też wpływają korzystnie na ludzki organizm. Obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i podnoszą ogólną odporność.

Grzyby boczniaki są wykorzystywane w kuchni i cenione ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie. Zawarta w nich lowastatyna zmniejsza stężenie lipidów i ryzyko rozwoju miażdżycy. Z racji obecności pleuranu wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Boczniaki mają mało kalorii – 100 g grzyba dostarcza 33 kcal. Stanowią doskonałe źródło witamin z grupy B. Boczniaki są delikatnymi grzybami, szybko się kruszą i łamią.

Co to są boczniaki?

Boczniaki (z łac. Pleurotus (Fr.) P. Kumm.) to rodzaj grzybów należący do rodziny boczniakowatych (z łac. Pleurotaceae Kühner). Razem z drewnem tworzą antagonistyczną relację, z której boczniak czerpie korzyści, a drewno ponosi szkody. Powodują białą zgniliznę drewna, co nazywa się także zgnilizną korozyjno-destrukcyjną. Oprócz tzw. parazytyzmu sklasyfikowano je jako saprotrofy. To organizmy cudzożywne, które czerpią energię z martwych szczątków organicznych.

Najbardziej znany gatunek boczniaków

Jest wiele gatunków boczniaków, spośród których najbardziej znany jest boczniak ostrygowaty (z łac. Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.). Odkryty został w 1774 roku. Zwyczajowo nazywany bywa bedłką ostrygowatą, przyuszkiem ostrygowatym czy bocznotrzonowcem ostrygokształtnym. Boczniak ten jest rozpowszechniony na niemal całym świecie. Pospolicie występuje w Polsce. Porasta najczęściej drzewa liściaste, takie jak: grab, topola, buk, wierzba, brzoza czy orzech włoski.

Inne występujące w Polsce boczniaki to m.in.: boczniak łyżkowaty (z łac. Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quel.), boczniak rowkowanotrzonowy (z łac. Pleurotus cornucopiae (Paulet) Rolland), boczniak topolowy (z łac. Pleurotus calyptratus (Lindblad ex Fr.) Sacc.), boczniak mikołajkowy (z łac. Pleurotus eryngii DC.) Quél). Gatunki te narażone są na wymarcie.

Poznajcie ciekawostki na temat grzybów:

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery

Boczniaki – właściwości lecznicze

Boczniaki mają cenne właściwości zdrowotne. Stanowią źródło łatwo przyswajalnego białka oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin – zwłaszcza z grupy B (jak tiamina, niacyna, ryboflawina, pirydoksyna, kwas pantotenowy) i D oraz składników mineralnych, w tym potas, wapń, cynk, selen, sód.

Obecny w grzybach kwas foliowy wpływa korzystnie na układ nerwowy, poprawia samopoczucie psychiczne oraz działanie wątroby, jelit i żołądka. Dodatkowo bierze udział w tworzeniu soku żołądkowego. Witamina D działa korzystnie na stan kości i zębów. Z kolei zawarta w boczniakach lowastatyna obniża poziom cholesterolu we krwi, przez co zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych i zmniejsza ryzyko powstania miażdżycy. Wpływa korzystnie na czynność śródbłonka naczyń krwionośnych i reguluje procesy krzepnięcia. W grzybach tych znajdują się też liczne aminokwasy, w tym zwłaszcza lizyna, leucyna, arginina.

Boczniak zawiera pleuran, który wykazuje działanie immunostymulujące. Pobudza układ odpornościowy na poziomie odporności komórkowej. Zmniejsza też częstotliwość występowania infekcji górnych dróg oddechowych i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Ten polisacharyd hamuje rozwój nowotworów żołądka, piersi, jelit, prostaty. Owocniki boczniaków są źródłem przeciwwirusowych białek, a wyciągi wodne z grzyba hamują rozwój prątków gruźlicy i zwalczają bakterie gronkowca złocistego. Boczniaki dostarczają mało kalorii, stąd polecane są jako element diety redukcyjnej. Badacze podkreślają zdolność grzybów do obniżania poziomu cukru we krwi i niski indeks glikemiczny.

Mielone boczniaki

W ofercie niektórych aptek, sklepów ze zdrową żywnością czy ziołowych znajduje się suszony mielony boczniak ostrygowaty. Produkt dostępny jest w opakowaniach po 100 i 250 g, które kosztują odpowiednio 25 i 58 zł. Producenci polecają stosowanie go w celu m.in.:

  • obniżenia poziomu cholesterolu (od 3 do 9 g dziennie),
  • wspomożenia leczenia miażdżycy (od 6 do 12 g dziennie),
  • ogólnego wzmocnienia organizmu (10 g dziennie).

Dodatkowo szacują, że jednemu gramowi suszonych grzybów odpowiada 10 g świeżych.

Boczniaki – wartości odżywcze

Wartości odżywcze boczniaków w 100 g produktu przedstawiają się następująco:

  • wartość energetyczna – 35 kcal,
  • węglowodany – 6,09 g,
  • tłuszcze – 0,41 g, z czego około 70% stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • białka – 3,31 g,
  • błonnik – 2,3 g.

Więcej o właściwościach odżywczych grzybów dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Wartość odżywcza grzybów. Źródło: Wiem, co jem 

Boczniaki w sztuce kulinarnej

Boczniaki to wartościowy produkt spożywczy. Ma rozmaite zastosowanie w sztuce kulinarnej. Najczęściej grzyby te poddaje się marynowaniu. Najlepiej wykorzystać do tego młode i niewielkie owocniki, gdyż wysoce prawdopodobne, że w starszych będą larwy owadów, a duże mogą okazać się łykowate. Dodatkowo można je dusić, gotować, smażyć czy suszyć. Doskonale nadadzą się jako składnik zup czy sałatek oraz element farszu naleśnikowego. Czy boczniaki się myje? Tak, grzyby należy umyć, jednak trzeba to robić bardzo szybko, gdyż są jak gąbka i nasiąkają wodą.

Bibliografia:

1. J. Rajewska, B. Bałasińska, Związki biologicznie aktywne zawarte w grzybach jadalnych i ich korzystny wpływ na zdrowie, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej”, 2004, 58, s. 352–357.

2. M. Siwulski, K. Sobieralski, I. Sas-Golak, Wartość odżywcza i prozdrowotna grzybów, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, 2014, 1(92), s. 16–28.

3. J. Kalbarczyk, W. Radzki, Uprawiane grzyby wyższe jako cenny składnik diety oraz źródło substancji aktywnych biologicznie, „Herba Polonica”, 2009, 55(4), s. 224–232.

4. P. Škubla, Wielki atlas grzybów, Elipsa, Poznań 2007.

Data aktualizacji: 16.04.2019,
Opublikowano: 16.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej