Bisfenol A – cichy szkodnik. Jak go unikać?

Fot. monticelllo / Getty Images

Wiele mówi się o szkodliwości substancji, których używa się do produkcji opakowań żywności. Takim związkiem jest m.in. bisfenol A. Ma kontakt z żywnością i spożywany nawet w niewielkich ilościach, może doprowadzić do wielu chorób.

Unikanie używania bisfenolu A nie jest takie trudne, jak się wydaje. Dzięki specjalnym oznaczeniom i wiedzy o składzie produktów możliwe jest wybieranie takich, które nie zawierają tej szkodliwej substancji. Ważne jest także właściwe postępowanie z przedmiotami ogólnego użytku, które zawierają bisfenol A.

Polecamy: Bisfenol A w organizmach nastolatków. Jak uchronić się przed szkodliwą substancją?

Bisfenol A – zastosowanie

Wraz z rozwojem technologii wzrasta narażenie na substancje szkodliwe, które stosowane są szeroko w przemyśle. Bisfenol A to związek organiczny, należy do grupy fenoli. Ma zastosowanie w produkcji tworzyw sztucznych, takich jak plastik poliwęglanowy, a także jako utwardzacz. Produkty dzięki niemu są przejrzyste i lekkie, a tym samym łatwe w transporcie. Zapach bisfenolu A przypomina zapach nowych mebli, wykładzin i samochodów.

Niestety bisfenol A przenika do żywności oraz środowiska – zbiorników wodnych, powietrza. Narażeni na niego jesteśmy przez drogę pokarmową, kontakt ze skórą oraz przez układ oddechowy. Na podstawie badań naukowych wykazano, że ma on szkodliwy wpływ na organizm człowieka. Wykrywa się znaczące ilości bisfenolu A w krwi, moczu, płynie owodniowym oraz w łożysku.

W niektórych krajach związek ten jest całkowicie zakazany. W Polsce używa się go, choć ograniczono produkcję. Nadal jednak rocznie powstaje wiele milionów ton towarów, które zawierają bisfenol A.

Szkodliwość bisfenolu A

Badania naukowe dowiodły, że bisfenol A może wywierać negatywny wpływ na procesy zachodzące w organizmie człowieka, szczególnie dzieci. Szkodliwość zależy od ilości kontaktu z tą substancją.

Bisfenol A przede wszystkim może wpływać na układ hormonalny człowieka, a także predysponować do chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2. Budową przypomina hormon żeński, którym jest estrogen. Zakłóca wydzielanie i metabolizm hormonów. Może wywoływać alergie, niepłodność oraz podrażniać drogi oddechowe. Szczególnie narażone na działanie bisfenolu są niemowlęta oraz płody. Związek ten może migrować od matki do płodu i wpływać na jego rozwój, powodując wady wrodzone oraz zaburzenia układu odpornościowego.

Bisfenol A działa niekorzystnie na układ rozrodczy, stwarzając trudności z zajściem w ciążę, predysponując do chorób, takich jak zespół policystycznych jajników, przedwczesne dojrzewanie. Obniża jakość nasienia. Może powodować wzrost ciśnienia. Bisfenol A może predysponować do zachorowania na nowotwory, takie jak rak piersi czy jajnika. Bardziej narażeni na szkodliwy wpływ bisfenolu A są osoby z nieprawidłowo funkcjonującą wątrobą, ponieważ to dzięki niej następuje eliminacja tego związku z organizmu.

Zobaczcie, jak substancje chemiczne, które mamy w domu mogą nam szkodzić:

Zobacz film: Które substancje chemiczne, które mamy w domu mogą nam szkodzić? Źródło: Dzień Dobry TVN

Bisfenol A – występowanie

Bisfenol A może migrować do żywności z opakowań, do których produkcji został użyty. Zależy to oczywiście od rodzaju żywności, z jaką ma styczność. Większe prawdopodobieństwo przenikania do jedzenia i napojów ma w kontakcie z substancjami kwaśnymi lub zasadowymi, między innymi wtedy, gdy w pojemniku zawierającym bisfenol A znajdzie się kwaśny sok, oraz przy częstym używaniu tworzyw – podczas mycia następuje wypłukiwanie bisfenolu. Ważny jest też czas kontaktu z żywnością oraz temperatura – większe ilości bisfenolu przedostają się do produktów podgrzewanych w tworzywach go zawierających.

Lista produktów zawierających bisfenol A:

  • butelki dla niemowląt – obecnie zakazane na terenie Unii Europejskiej
  • plastikowe butelki
  • plastikowe pojemniki
  • płyty CD i DVD
  • farby do powlekania metalowych puszek na żywność
  • papier do drukarek termicznych stosowanych do drukowania potwierdzeń w bankomatach oraz paragonów
  • kosmetyki – dezodoranty, perfumy, szampony
  • zabawki
  • smoczki
  • leki stosowane w stomatologii
  • płyn hamulcowy
  • produkty z PCV
  • klej do klejenia elementów elektronicznych.

Jak unikać bisfenolu A?

W sklepach pojawiają się już produkty, na których opakowaniu umieszczony jest znak BPA FREE, oznaczający brak występowania bisfenolu A przy produkcji. Znak ten zazwyczaj jest umieszczony na spodzie butelek do karmienia, na opakowaniu lub w ulotce. Unikać należy produktów oznaczonych symbolem PC 7 (plastików poliwęglanowych), które także zawierają bisfenol A. Kolejnym działaniem chroniącym przed szkodliwością bisfenolu jest unikanie podgrzewania plastikowych pojemników w mikrofali.

Póki nie zostaną wprowadzone regulacje zakazujące używania bisfenolu A do produkcji, jesteśmy skazani na samodzielne kontrolowanie szkodliwych skutków narażenia. Starajmy się więc wybierać taką żywność i takie produkty, które nie zawierają bisfenolu A, by chronić siebie oraz dzieci przed potencjalnym, szkodliwym skutkiem kontaktu z tą substancją. Wszechobecność bisfenolu A utrudnia nam jednak to zadanie.

Bibliografia:

1) Rogala D. Bisfenol A – niebezpieczny związek ukryty w tworzywach Sztucznych, Probl Hig Epidemiol 2016, 213-219

Data aktualizacji: 19.01.2019,
Opublikowano: 18.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Teresa 07.09.2019r.

Pracuję jako kasjerka i przyznaję, że wiadomość o aż takiej szkodliwości paragonów mnie zszokowala. Myślę o zmianie pracy, bo po ludzku się przejmuję, czy ten codzienny kontakt z rolkami kasowymi kiedyś nie spowoduje jakichś konsekwencji na moim zdrowiu. Dla klientki jest ważne ile naklejek na słodziaki dostanie (jeśli za mało, to jest krzyk) a nikt nie pomyśli co innego dostaje do ręki w kasie... Kolega, który pracuje w innej sieci mówił mi wczoraj, że oni przechodzą na jakiś zdrowy paragon. Czyli jednak jest cos co tak nie truje?...

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej