Bilans wodny i zawartość wody w organizmie

fot. yagi studio / Getty Images

Człowiek powinien pić około 2-2,5l wody dziennie. Niedobór wody prowadzi do odwodnienia, a to z kolei może mieć poważne konsekwencje zdrowotne i doprowadzić do istotnych zaburzeń funkcji organizmu.

Woda stanowi większą część masy całego ciała człowieka, bowiem około 70% masy ciała. Odsetek ten podlega znacznym zmianom i jest zależny od wielu czynników jak wiek, skład ciała (zawartość tkanki tłuszczowej), warunki środowiska, w jakim żyje człowiek (klimat), jak również czynników wewnętrznych jak gospodarka hormonalna, dieta.

Zawartość wody w organizmie

Woda w organizmie jest zawarta przede wszystkim wewnątrz komórek, ale też w przestrzeniach międzykomórkowych. To, w jaki sposób rozłożona jest woda w organizmie, w ogromnym stopniu koreluje ze stanem zdrowia. Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować, wymaga odpowiedniej podaży wody. Tylko dzięki niej każda komórka, a tym samym tkanka i narząd jest w stanie prawidłowo pracować. Odwodnienie organizmu, nawet niewielkiego stopnia zaburza funkcjonowanie organizmu, a cięższe nieleczone odwodnienie prowadzi nieuchronnie do śmierci. To ile wody jest w człowieku, zależy od wielu czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Dobowe zapotrzebowanie na wodę jest również zmienne, zależy od klimatu, przyzwyczajeń, chorób przewlekłych, wieku.

Jaką wodę pić? Czy woda różni się między sobą? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto pić wodę? Jaką wodę wybrać? Źródło: Wiem, co jem 

Bilans wody w organizmie

Mniej więcej z pożywieniem i napojami dorosły człowiek dostarcza około 2,5 l wody dziennie. Dodatkowo około 300 ml wody pochodzi z procesów metabolicznych. Natomiast wydalanie odbywa się kilkoma drogami. Nie tylko z moczem i kałem, choć jak najbardziej te procesy są odpowiedzialne za większość wydalanej wody, ale również dochodzi do usuwania jej z organizmu z wydychanym powietrzem (ok. 500 ml) i przez skórę (ok. 600 ml).

Ile wody pić?

Ogólnie rzecz ujmując, człowiek dorosły powinien spożywać około 30 ml wody na każdy kilogram masy ciała. Przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów jest wymogiem. Najczęściej zaleca się po prostu picie około 2-2,5 l wody dziennie. To, ile wody należy dostarczyć w diecie, zależy od wielu czynników. Przede wszystkim im młodszy wiek, tym większe zapotrzebowanie na wodę w stosunku do masy ciała. Większe zapotrzebowanie mają również mężczyźni w stosunku do kobiet. Zapotrzebowanie na wodę wzrasta również przy wyższych temperaturach i wilgotności, w stanach zwiększonej aktywności fizycznej. Choroby przewlekłe również wpływają na zapotrzebowanie na wodę. Takie choroby jak cukrzyca, wymioty i biegunki, zaburzenia wchłaniania, choroby przebiegające z wysoką temperaturą, choroby tarczycy, to stany, kiedy organizm wymaga zwiększonej podaży wody. Bogatobiałkowa dieta również zwiększa zapotrzebowanie na wodę.

Zapotrzebowanie na wodę wylicza się również jako przeliczenie ilości spożywanej wody na każdą kalorię pokarmu (1 ml wody na 1 kcal pokarmu). Należy pamiętać, że o tyle o ile człowiek jest w stanie bez jedzenia przeżyć nawet miesiąc to bez wody właściwie jedynie 3 dni, a w wyjątkowych przypadkach 5.

Opublikowano: 16.01.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej