Biegunka tłuszczowa – jak wygląda i jak ją rozpoznać?

Fot: grinvalds / gettyimages.com

Biegunki tłuszczowe mogą mieć różne przyczyny. Należą do nich niektóre choroby wątroby, trzustki czy jelit. Istotą leczenia jest zwalczanie przyczyny biegunki, a także stosowanie właściwej niskotłuszczowej, indywidualnie dostosowanej diety.

Biegunka to objaw wielu chorób, polega na oddawaniu stolców o konsystencji płynnej bądź półpłynnej częściej niż 3 razy w ciągu doby. Mechanizmów biegunek jest wiele. Mogą mieć charakter ostry lub przewlekły. Przykładem biegunki przewlekłej jest biegunka tłuszczowa.

Biegunka tłuszczowa – co to jest i jakie ma przyczyny?

Biegunka tłuszczowa wynika z zaburzeń trawienia. Najczęstszą przyczyną jest zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki. Trzustka ma część wewnątrzwydzielniczą i zewnątrzwydzielniczą. Ta pierwsza odpowiada m.in. za produkcję takich hormonów, jak insulina czy glukagon. Część zewnątrzwydzielnicza bierze udział w trawieniu, ponieważ odpowiada za produkcję soków trzustkowych, które przewodem trzustkowym dostają się do przewodu pokarmowego. Sok trzustkowy i zawarte w nim enzymy są konieczne dla prawidłowego trawienia tłuszczów z diety. Jeśli dochodzi do niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki, np. na skutek choroby nowotworowej, przewlekłego zapalenia trzustki czy mukowiscydozy, tłuszcze są nieprawidłowo trawione i powstaje biegunka tłuszczowa. Biegunka tłuszczowa może występować również u chorych po zabiegu usunięcia trzustki. Do innych przyczyn biegunki tłuszczowej zalicza się zaburzenia flory bakteryjnej jelit, zaburzenia wchłaniania wynikające z wielu schorzeń przewodu pokarmowego czy choroby cholestatyczne wątroby.

Jak skutecznie walczyć z biegunką? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie 

Zobacz film: Jak leczyć biegunkę? Źródło: 36,6.

Biegunki tłuszczowe – objawy dodatkowe

Biegunka tłuszczowa sama w sobie stanowi objaw chorobowy. Polega na oddawaniu więcej niż trzech stolców dziennie. Mają one konsystencję płynną lub półpłynną, a dodatkowo zawierają dużą ilość tłuszczu. Stolce w biegunce tłuszczowej mają jasny kolor i bardzo nieprzyjemny zapach, który można porównać z zapachem zgnilizny. Objawy dodatkowe mogące towarzyszyć biegunkom tłuszczowym to bóle brzucha, gazy, wzdęcia, uczucie pełności w brzuchu po posiłku. Oczywiście mogą się one nakładać na objawy choroby zasadniczej, jeśli biegunka tłuszczowa wynika np. z przewlekłego zapalenia trzustki czy cholestazy wątrobowej. W przypadku tej ostatniej mogą pojawić się dodatkowo nudności, wymioty, zażółcenie czy świąd skóry.

Leczenie biegunki tłuszczowej

Biegunka tłuszczowa nie powinna być leczona jedynie objawowo. Należy działać przyczynowo, a dodatkowo stosować właściwą dietę. Jeśli przyczyną biegunki tłuszczowej jest przewlekła niewydolność zewnątrzwydzielnicza trzustki, konieczna bywa suplementacja enzymów trzustkowych, które pomagają w trawieniu. Jak w przypadku każdego typu biegunki, konieczne jest właściwe nawodnienie organizmu i spożywanie około 2 litrów płynów dziennie, by nie doprowadzić do odwodnienia.

Należy pamiętać, że zarówno nieleczona choroba podstawowa będąca przyczyną biegunek tłuszczowych, jak i sama przewlekła biegunka tłuszczowa mogą mieć poważne konsekwencje i powikłania. Są przyczyną istotnych niedoborów pokarmowych, witaminowych, elektrolitowych, co z kolei stanowi poważne zagrożenie dla życia i zdrowia.

Dieta przy biegunce tłuszczowej

Dieta powinna być ustalona przy współpracy lekarza i dietetyka, dostosowana do choroby podstawowej, ponieważ inne będą obostrzenia w przewlekłej niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki, inne przy celiakii. Należy więc przyjąć, że zastosowanie będzie miała przede wszystkim dieta niskotłuszczowa, do której dołącza się dodatkowe eliminacje czy zalecenia obejmujące chorobę zasadniczą. Dieta niskotłuszczowa polega na ograniczeniu spożywania tłuszczów do 50 g na dobę.

Powinno się spożywać wyłącznie chude mięsa, wędliny czy ryby, unikać tych tłustych. Należy pamiętać, że tłuszcz jest zawarty w wielu produktach, nie tylko w formie widocznej. Należy unikać sosów, zasmażek, śmietany. Smażenie należy zastąpić gotowaniem w wodzie bądź na parze, można piec potrawy w rękawie czy pergaminie bez dodawania tłuszczu.

Eliminacja tłuszczu z diety nie powinna być jednak całkowita. Tłuszcz jest bowiem konieczny do wchłaniania związków rozpuszczalnych w tłuszczach, jak np. witaminy z grup A, D, E czy K. Głównym źródłem energii w diecie niskotłuszczowej stają się węglowodany, jednak o niskiej zawartości błonnika pokarmowego. Nie zawsze owoce czy warzywa są dobrze tolerowane przez chorych w postaci surowej, dlatego powinny być one spożywane w formie gotowanej. Niewskazane są warzywa i owoce wzdymające w postaci kapusty, cebuli, roślin strączkowych, śliwek, czereśni. Nie należy eliminować źródeł białka z diety w postaci mięs, ryb, wędlin czy nabiału, jednak można wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszczu.

Jak działa układ pokarmowy? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 16.08.2018,
Opublikowano: 16.08.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej