Białe truskawki – właściwości, uprawa, wartości odżywcze

Fot. Discovod / Getty Images

Białe truskawki (ang. pineberries) charakteryzują się słodkim, ananasowym smakiem. Przypominają zwykłe, czerwone truskawki i mają podobne do nich właściwości. Ze względu na walory smakowe i wizualne stanowią bardzo oryginalny dodatek do deserów. 

Biała truskawka nazywana jest truskawką ananasową – pineberry (angielskie pineapple to ananas, a strawberry – truskawka). Nie oznacza to jednak, że roślina stanowi krzyżówkę tradycyjnej truskawki z ananasem. Podobnie jak wszystkie odmiany truskawek, blisko spokrewniona jest z poziomką chilijską i wirginijską. Jej naturalnym obszarem występowania były tereny Ameryki Południowej, gdzie rośliny te omalże wyginęły na skutek zmian środowiska. Na początku XXI w. uprawę tych owoców podjęto w Holandii, dzięki czemu udało się zachować ten smakowity gatunek. Od kilku lat dostępny jest także w Polsce.

Zobacz film: Wybierz najlepsze, truskawki polskie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Białe truskawki a tradycyjne odmiany

Truskawka biała cechuje się białą skórką (nim dojrzeje – zieloną) pokrytą intensywnie czerwonymi pestkami. Wyglądem przypomina niedojrzałą, klasyczną truskawkę (w przypadku tej drugiej pestki są zielonkawe). Owoce pineberry są delikatniejsze (mniej twarde) i nieco mniejsze niż w tradycyjnych odmianach – mają nie więcej niż 15–23 mm średnicy. Jak sama nazwa wskazuje, truskawka ananasowa przypomina w smaku ananasa. Jest słodsza od zwykłych, czerwonych owoców.

Poza wymienionymi powyżej właściwościami pineberries i klasyczne truskawki nie różnią się od siebie. Dojrzewają na osiągających wysokość 25–30 cm, wieloletnich krzewach o trójlistkowych, ząbkowanych liściach. Wszystkie odmiany tych roślin wymagają takich samych warunków uprawy i dają owoce o podobnych walorach odżywczych.

Uprawa białych truskawek

Biała truskawka jest mało wymagająca i łatwa w uprawie. Lubi żyzne, próchniczne, umiarkowanie wilgotne gleby o lekko kwaśnym lub obojętnym odczynie. Wzrasta na stanowiskach słonecznych lub półcienistych. Z powodzeniem można ją uprawiać w doniczkach, choć należy przy tym uważać, by nie dopuścić do przemarznięcia części korzeniowej. Mimo to jednak truskawka ananasowa odporna jest na mrozy. Jest też mniej podatna na choroby niż klasyczne odmiany. Ze względu na białą barwę owoce rzadziej wyjadane są przez ptaki.

Sadzonki białej truskawki kwitną w maju, a owocują zwykle od czerwca do połowy lipca. Przeciętne zbiory są mniej obfite niż w przypadku czerwonych odmian – jest to jedynie około 100 g owoców na krzew (klasyczne truskawki – około 500 g na krzew). Z tego względu pineberries są droższe, rzadziej występują w komercyjnych uprawach, a w konsekwencji są mniej popularne na rynku. Z łatwością jednak – przez internet czy w szkółkach ogrodniczych – udaje się kupić sadzonki tej rośliny. Jedna sztuka kosztuje kilka złotych, więc białe truskawki można, bez poważniejszych nakładów, uprawiać na balkonie lub w ogródku.

Białe truskawki – wartości odżywcze

Truskawki, zarówno białe, jak i czerwone, stanowią bardzo dobre źródło witamin (w 100 g: C - 59 mg, E  - 0,3 mg, prowitamina A - 7 mg, B1 - 0,024 mg, B2 - 0,022 mg, B3 - 0,386 mg, B4 - 5,7 mg, B5 - 0,125 mg, B6 - 0,047 mg, B9 - 24 mcg) i minerałów (w 100 g: potas - 154 mg, fosfor - 24 mg, wapń - 16 mg, żelazo 0,41 mg, magnez - 13 mg, cynk - 0,14 mg i mangan - 0,386 mg). W ich skład chemiczny wchodzą też takie cenne dla zdrowia substancje, jak błonnik (pektyny), enzymy, kwasy owocowe, flawonoidy.

Obecne w białych truskawkach związki wzmacniają odporność organizmu. Wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Owoce zawierają także antyoksydanty, które zapobiegają szkodliwej aktywności wolnych rodników – hamują procesy starzenia się czy mutacji komórek (kancerogenezy). Dzięki działaniu moczopędnemu ułatwiają detoksykację organizmu.

Wzbogacanie diety białymi truskawkami wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Owoce dostarczają substancji wspomagających pracę serca, obniżających ciśnienie tętnicze, wzmacniających naczynia krwionośne, redukujących poziom tzw. złego cholesterolu, przeciwdziałających odkładaniu się płytki miażdżycowej. Spożywanie truskawek ogranicza więc ryzyko zawałów, udarów czy choroby niedokrwiennej serca.

Obecne w białych truskawkach witaminy i minerały są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Przyczyniają się do lepszego funkcjonowania mózgu, wspomagają pamięć, koncentrację, zapobiegają zmęczeniu, oddziałują pozytywnie na samopoczucie. Truskawki ananasowe dostarczają także związków odpowiedzialnych za prawidłowe uwapnienie kośćca, dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci.

Białe truskawki to owoc odpowiedni dla osób pragnących pozbyć się nadwagi. Regulują trawienie i zawierają substancje przyspieszające procesy metaboliczne. Są niskokaloryczne (33 kcal / 100 g), a jednocześnie - dzięki znacznej zawartości błonnika (2 g / 100 g) - sycące. Stosunkowo niski indeks glikemiczny sprawia, że pozwalają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Z tego samego powodu są przekąską odpowiednią dla diabetyków.

Zastosowanie białych truskawek

Białe truskawki to wartościowe i bardzo smaczne owoce, którymi w sezonie letnim można wzbogacać codzienną dietę. Najlepiej spożywać je na surowo, ponieważ wówczas zachowują wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Nadają się też na wyśmienite mleczne koktajle. Ze względu na stosunkowo wysoką cenę i ograniczoną dostępność pineberries najczęściej wykorzystywane są do celów dekoracyjnych. Stanowią wyjątkowo efektowny dodatek do ciast czy deserów lodowych.

Zobacz film: Co warto wiedzieć kupując truskawki. Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 08.06.2018,
Opublikowano: 12.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej